Mergi la conţinutul principal

Sfinţii Ierarhi Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

Sfinţii Atanasie şi Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii apărute în sânul creştinismului: arianismul şi nestorianismul. Atanasie a luat parte la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 d.H., unde l-a combătut pe Arie (implicit, arianismul), care susţinea că Fiul Lui Dumnezeu ar fi fost cea dintâi fiinţă creată.

Atanasie s-a născut în anul 295 d.H., în Alexandria. În anul 312 a fost făcut citeţ, iar în 318 diacon, după care a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. Ca diacon şi secretar, l-a însoţit pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, jucând un rol decisiv în combaterea arianismului şi în condamnarea lui Arie. Datorită scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană şi a formulat un simbol de credinţă, cunoscut drept Simbolul niceean, în care se afirmă că Fiul este născut din veşnicie din Tatăl, de o fiinţă cu El. Ales patriarh al Alexandriei la moartea Sfântului Alexandru (8 iunie 328), Atanasie a trecut la cele veşnice la 2 mai 373, după 45 de ani de râvnă în scaunul episcopal, din care 20 ani i-a petrecut în exil.

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431 d.H.). Nestorie susţinea că în Hristos există două persoane: persoana divină a Fiului Lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii, şi persoana umană, istorică, a Lui  Hristos, cu care s-a născut din Fecioara Maria. Erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Această credinţă despre existenţa a două persoane în Hristos ducea la afirmaţia că Dumnezeul-Tatăl ar fi avut doi fii. Consecinţa acestei erezii era că Fecioara Maria n-a născut pe Fiul Lui Dumnezeu ca să merite a fi numită Născătoare de Dumnezeu ci a născut pe omul Hristos şi de aceea trebuie numită “Născătoare de om”, cel mult “Născătoare de Hristos”. În urma Sinodului de la Efes, i s-a recunoscut Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro