Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfinţii Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas; Sfântul Ierarh Celestin, Episcopul Romei

Sfinţii Apostoli Irodion, Agav şi Ruf fac parte din cei şaptezeci de apostoli aleşi de Domnul Iisu Hrsitos şi trimişi la propovăduire. Sunt amintiţi de către Sfântul Apostol Pavel în diferite pasaje din celebrele sale epistole.

Sfântul Irodion era ruda Sfântului Apostol Pavel, după cum aflăm din Epistola către Romani: “Îmbrăţişaţi pe Irodion, cel de un neam cu mine” (Rom 16: 11). Sfântul Apostol Irodion a fost episcop al Neopartiei. A avut mult de pătimit din cauza evreilor, care l-au supus la nenumărate torturi. La urmă, Irodion l-a însoţit pe Sfântul Apostol Petru la Roma, unde a fost decapitat împreună cu mulţi alţi creştini, în aceeaşi zi în care a fost răstignit Sfântul Petru.

Sfântul Apostol Agav avea darul proorociei. Două dintre proorociile sale sunt amintite în Faptele Apostolilor. Mai intâi, acesta a proorocit o foamete mare în întreaga lume, care s-a împlinit în vremea împăratului Cezar Claudius (Fapte 11: 28). Cea de-a doua proorocie a făcut-o atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel în cetatea Cezareea. Agav a luat brâul lui Pavel şi l-a legat în jurul mâinilor şi picioarelor, rostind: “Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, aşa îl vor lega iudeii la Ierusalim şi-l vor da în mâinile neamurilor” (Fapte 21: 11).

Sfântul Apostol Ruf a fost episcop în cetatea Tebei din Grecia. Sfântul Apostol Pavel îl pomeneşte într-una din epistolele sale, zicând: “Îmbrăţişaţi pe Ruf, cel ales întru Domnul” (Romani 16: 13).
Categorie articol: 

Comentarii