Mergi la conţinutul principal

+) Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Sfântul Împărat Constantin cel Mare a fost fiul împăratului roman Constantius Chlorus şi al Elenei Împărăteasa. S-a născut la 27 februarie 272 d.H., în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). După moartea tatălui său, în anul 304, a fost proclamat împărat. La scurt timp, Constantin a întrat în conflict cu Maxenţiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta intenţiona să ocupe aceeaşi funcţie.

În ziua premergătoare luptei cu împăratul Maxenţiu, în anul 312 d.H., Împăratul Constantin a văzut pe cer, în chip minunat, o cruce luminoasă şi o inscripţie: “In hoc signum vinces” (“Prin acest semn vei birui”!). Totodată, noaptea, Hristos i s-a descoperit lui Constantin în vis, îndemnându-l să pună semnul sfintei cruci pe stindardele şi scuturile armatei sale. A doua zi, făcând aşa cum i-a poruncit Domnul, Constantin a ieşit biruitor în luptă.

În anul 313, Sfântul Împărat Constantin a dat un edict prin care a oprit prigonirea creştinilor în întreg Imperiul Roman. Astfel, creştinismul a devenit religie recunoscută în tot împeriul. Mai târziu, pe vremea împăratului creştin Teodosie cel Mare (379-395 d.H.), religia creştină a devenit religie de stat.

Demn de amintit este faptul că, în vremea Împăratului Constantin, s-a ţinut primul Sinod Ecumenic. Este vorba de Sinodul Ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie şi unde s-au alcătuit primele articole din Crezul creştin. Sfântul Împărat Constantin cel Mare a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veşnice a mamei sale, Împărăteasa Elena.

Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Elena, este cea care a descoperit, pe dealul Golgotei de lângă Ierusalim, crucea pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos. Tot ea a zidit Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, Biserica din Bethleem şi pe cea din Nazareth, dar şi multe alte lăcaşuri creştine, care au dăinuit peste veacuri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro