Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfidare pe faţă!

* cine a efectuat lucrările? Mister total, însă Primăria are de gând să le demonteze dacă proprietarii terenurilor retrocedate susţin că nu le-au comandat

Sfidare la adresa autorităţilor locale. Aceasta este singura concluzie care se poate trage din faptul că în weekend-ul abia încheiat au fost finalizate lucrările fără autorizaţie la copertina din Piaţa Concordia. Iar asta în condiţiile în care, în urmă cu doar câteva zile, inspectorii de la Primărie dispuseseră sistarea lucrărilor. Cu alte cuvinte, este vorba despre o ignorare totală a dispoziţiilor dictate într-o problemă punctuală de către autoritatea locală, care, de altfel, este şi proprietarul bunurilor asupra cărora s-a intervenit fără autorizaţie legală. Astfel, persoana care a comandat lucrările (în mod oficial nu se ştie cine anume a comandat şi plătit lucrarea, dar bursa zvonurilor îl indică pe Simion Cloşcă) a încălcat cu bună ştiinţă dispoziţia municipalităţii apăsând pedala până la capăt pentru finalizarea intervenţiilor neautorizate asupra unor bunuri publice. Municipalitatea este hotărâtă să nu lase nepedepsită atitudinea, iar în eventualitatea în care proprietarul/proprietarii terenului retrocedat va/vor respinge orice implicare în această poveste, va demonta copertina şi panourile care au apărut pe structura de rezistenţă a copertinei din piaţă. Până acum, numai firma care a fost descoperită în piaţă săptămâna trecută de către inspectorii de la Disciplina în Construcţii a fost amendată cu 4.000 lei.

Cine a comandat lucrările?

Surpriză de proporţii pentru municipalitate, care s-a trezit că peste noapte, mai precis în intervalul weekend-ului abia încheiat, au fost finalizate lucrările pentru care dispusese sistarea la începutul săptămânii trecute. Practic, ieri dimineaţă, inspectorii Primăriei au constatat că, în mod contrar dispoziţiilor trasate cu nici o săptămână în urmă, structurile metalice montate ilegal pe stâlpii de susţinere ai copertinei au fost acoperite cu prelată. Ba, mai mult, au fost montate şi panouri triunghiulare cu printuri de legume şi fructe, care acoperă acum în întregime partea superioară a copertinei. Iar toate acestea s-au întâmplat pe parcursul celor câteva zile de la ultimul control în piaţă, când Primăria a trimis în teren inspectori, sesizată fiind de Direcţia Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila că se efectuează lucrări de modernizare neautorizate.

Concret, marţea trecută, DAPT Brăila a transmis un referat Primăriei prin care anunţa că s-au efectuat lucrări de modernizare neautorizate asupra unor bunuri proprietate publică pe care instituţia le are în administrare. Imediat a fost trimisă în teren o echipă de la departamentul Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei care a constatat că alarmarea fusese cât se poate de reală. Pe stâlpii de susţinere ai copertinei erau montate nişte cadre metalice pe care ar fi urmat să fie aplicate materiale hidroizolatoare. Imediat s-a dispus sistarea lucrărilor, intrarea în legalitate în sensul obţinerii autorizaţiei de construire şi a fost amendată firma de publicitate stradală, specializată în executarea şi montarea de copertine, ai cărei salariaţi au fost găsiţi la locul faptei. Ulterior, reprezentantul firmei respective s-a prezentat la Primărie susţinând că nu a efectuat lucrările propriu-zise de montare a cadrelor metalice, ci doar făcea nişte măsurători. Chiar şi aşa, firma a fost amendată cu 4.000 de lei, în timp ce persoana care comandase lucrările şi care potrivit legii este sancţionabilă, a rămas învăluită în mister. Deşi municipalitatea spera că va spulbera acest mister, ieri s-a trezit că în weekend-ul abia încheiat lucrările pe care le oprise au fost finalizate fără nicio reţinere de "autori necunoscuţi". "Vom verifica firma pe care reprezentanţii Primăriei trimişi în control au găsit-o în piaţă săptămâna trecută şi pe care au şi amendat-o dacă nu cumva ea este cea care a finalizat lucrarea. Au fost efectuate poze asupra tuturor intervenţiilor fără autorizaţie şi a fost demarată şi procedura de identificare legală a persoanei ori persoanelor care au comandat astfel de lucrări. Vom lua legătura şi cu proprietarii terenurilor retrocedate din piaţă, iar în cazul în care vor nega orice implicare în comandarea respectivelor lucrări vom dispune demontarea noilor copertine", ne-a declarat hotărât viceprimarul Stănel Necula, adăugând că este vorba despre o sfidare a autorităţii locale ce nu va fi trecută cu vederea. De asemenea, acesta a ţinut să puncteze că municipalitatea nu are nimic de comentat în ceea ce priveşte utilitatea acelor lucrări, atât pentru comercianţi cât şi pentru cumpărători, însă urmăreşte doar respectarea legislaţiei în domeniu.

"Nici nu mă aşteptam să se întâmple altfel!"

"Nici nu mă aşteptam să se întâmple altfel, deşi am insistat tot timpul asupra faptului că este vorba despre bunuri publice. Nimeni nu m-a ascultat! Toate investiţiile realizate acolo, înainte de retrocedarea în natură a terenurilor din piaţă, s-au făcut cu bani publici şi pe bază de autorizaţii, nu cum s-au făcut în ultimele zile aceste modernizări. Copertinele nu s-au montat numai în dreptul terenului predat de Primărie lui Constantin Ţigău (revendicatorul terenului de 235 mp recent retrocedat în perimetrul pieţei - n.r.) ci pe toată lungimea copertinei pe strada Ghioceilor", ne-a declarat Simona Drăghincescu, directorul DAPT Brăila, adăugând că suspicionează că în spatele lucrărilor neautorizate se află persoanele cărora Primăria le-a predat bunuri publice în piaţă. De precizat că ulterior retrocedărilor semnate de fostul primar Constantin Cibu a unor terenuri pe amplasamentul Pieţei Concordia, acestea au ajuns prin acte de vânzare-cumpărare la Simion Cloşcă. Este vorba despre un lot de 988 mp pentru care, oficial, s-a achitat suma de 18 miliarde de lei vechi şi încă 151 mp pentru care Cloşcă a plătit 1,5 miliarde lei vechi. Pentru ultimul lot retrocedat de data aceasta de instanţă lui Constantin Ţigău, în suprafaţă de 235 mp, nu a apărut încă un contract de vânzare, însă la predarea terenului Cloşcă a fost văzut dând indicaţii, din interiorul maşinii personale, privind înlocuirea tarabelor ridicate de DAPT, fapt ce spune multe cu privire la apartenenţa terenului respectiv.
Categorie articol: 

Comentarii