Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfaturi pentru şoferi.Atenţie cum circulaţi pe timp de iarnă!

poliţiştii le recomandă brăilenilor care pornesc la drum cu autoturismul să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum • zăpada le-a cam dat de furcă unor conducători auto care au derapat pe fondul neadaptării vitezei • şoferii începători trebuie să fie mult mai atenţi

 

Şoferii care pornesc la drum în această perioadă, când iarna a început să îşi arate “colţii” trebuie să aibă mare grijă. Cel mai important este să se circule cu viteză redusă. Mai multe autoturisme au derapat pe zăpadă în ultimele zile şi au au ajuns pe câmp.

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum. Şoferii trebuie să-şi sporească atenţia şi să adopte o manieră calmă la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare.

Poliţiştii brăileni le mai recomandă şoferilor ca, înainte de a porni la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. Ei trebuie să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. “Folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei. Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, verificaţi periodic acumulatorul acestuia, nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor. În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz”, mai atenţionează poliţiştii.

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

Nu în ultimul rând, poliţiştii îi roagă pe conducătorii auto începători să evite pe cât posibil conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, poliţiştii le reamintesc şoferilor că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.

Mesajul poliţiştilor pentru şoferi: Drum Bun, fără accidente!
Categorie articol: 

Comentarii