Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei; Sf. Mc. Chiriachi; Sfântul Cuvios Memnon

Sfântul Mucenic Patrichie a vieţuit în secolul IV de la Hristos, în cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei însemnate cetăţi, Patrichie a convertit mulţi păgâni la credinţa în Iisus Hristos. În timpul împăratului necredincios Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost prins de păgâni şi aruncat în ape clocotite. Se spune că sfântul, fiind aruncat în apă, a strigat: “Doamne Iisuse Hristoase, ajută robului Tău!”

Şi atunci, minune! Când l-au aruncat în apa fierbinte, picăturile care au sărit i-au opărit pe cei de faţă, în vreme ce Patrichie a ieşit nevătămat din cazan. În urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostaşilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă şi să-i taie capul cu toporul. Asemenea, au fost martirizaţi şi preoţii creştini Acachie, Menandru şi Polien.

“Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule!” (Troparul Sfântului Mucenic Patrichie)
Categorie articol: 

Comentarii