Mergi la conţinutul principal

Sfântul Sfinţit Mucenic Luchian; Sfinţii Savin şi Vars, episcopul; Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut în cetatea Samosata din Siria antică, din părinţi de viţă nobilă. Rămas orfan de la vârsta de 12 ani, Luchian şi-a dăruit toată averea săracilor. Tânăr fiind, se hrănea doar cu pâine şi apă, doar o dată pe zi, iar uneori nu mânca nimic toată săptămâna. Datorită învăţăturii şi sfinţeniei sale, a fost hirotonit preot în cetatea Antiohiei. Creştin erudit, Luchian a îndreptat multe texte evreieşti, pe care ereticii le răstălmăciseră.

Încă de la început, Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care necredinciosul împărat Maximian râvnea să-i omoare, în vremea persecuţiilor anticreştine. Pe când era adus la judecată, Luchian a convertit la creştinism 40 de soldaţi romani, care au primit cu toţii moarte mucenicească. Imediat ce a fost pus în lanţuri, Sfântul Luchian a fost aruncat în temniţă şi supus torturii prin înfometare.

Prin purtarea de grijă a Lui Dumnezeu, după o vreme, au venit câţiva creştini în temniţa unde era închis Sfântul Mucenic Luchian, aducând cu ei pâine şi vin. Când aceştia l-au intrebat unde să pună pâinea şi vinul pentru săvârşirea Sfintei Liturghii, Luchian le-a răspuns: “Pe pieptul meu să le puneţi, şi acesta va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Şi astfel s-a săvârşit dumnezeiasca Liturghie în temniţă, pe pieptul Sfântului Luchian. Iar a doua zi, Luchian a trecut la cele veşnice, ca un mare şi neînfricat mărturisitor.

Mai târziu, Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare, a ridicat o frumoasă biserică pe mormântul Sfântului Sfinţit Mucenic Luchian.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro