Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfântul Mucenic Clement, Episcopul Romei; Sfântul Mucenic Petru, Episcopul Alexandriei

Sfântul Mucenic Clement s-a născut la Roma şi a fost contemporan cu Sfinţii Apostoli. La vârsta de 24 de ani, Clement a plecat să-şi caute părinţii şi fraţii despre care nu mai ştia nimic. I-a întâlnit atunci pe Sfântul Barnaba şi pe fraţii săi deveniţi ucenicii Sfântului Apostol Petru. Prin purtarea de grijă a Lui Dumnezeu, Clement îşi va regăsi şi părinţii.

Sfântul Clement a fost hirotonit episcop al Romei, după Lin şi Anaclet, înainte ca Sfântul Apostol Petru să fie răstignit de sângerosul împărat Nero. A convertit la creştinism mulţi necredincioşi; într-un an, de Paşti, a botezat 424 de oameni. Pe timpul împăratului Domitian (81-96 d.H.), Clement a fost torturat pentru că nu a jertfit zeilor, fiind ucis mai apoi, pe timpul împăratului Traian (98-117 d.H.). Păgânii i-au legat o ancoră de fier de gât şi l-au aruncat în mare.

Dintre operele puse pe seama Sfântului Mucenic Clement, Episcopul Romei, doar una este autentică: “Scrisoarea I către Corinteni”, păstrată în greacă, latină,

siriană şi coptă. Clement este recunoscut ca autor al ei de către istoricii Eusebiu şi Ieronim şi de Episcopul Dionisie al Corintului (170 d.H.), într-o scrisoare adresată Episcopului Soter al Romei.

 
Categorie articol: 

Comentarii