Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat; Sfinţii Cuvioşi Timotei, Agapie şi Tecla

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a fost ofiţer în armata romană, pe vremea împăratului păgân Maximian. A fost ridicat la rangul de “Stratilat”, adică general, datorită rezultatelor sale deosebite obţinute pe câmpul de luptă. În anul 305 d.H., Andrei a fost nevoit să lupte împotriva perşilor. Atât el cât şi ostaşii de sub comanda sa s-au rugat Lui Hristos, cerându-I să-i ajute să iasă biruitori. Şi astfel, datorită rugăciunilor lor, armata persană a fost înfrântă.

Dar răul nu doarme niciodată. Când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunţat că este creştin. Şi pentru că a mărturisit credinţa în Iisus Hristos, generalul a fost supus la multe torturi. Însă, datorită respectului de care se bucura printre romani, Andrei a fost eliberat din temniţă, ca să nu se revolte mulţimea. În acelaşi timp, însă, împăratul şi prigonitorii păgâni căutau un prilej mai potrivit ca să-l ucidă.

Aflând, prin descoperire dumnezeiască, despre gândurile împăratului păgân, Andrei Stratilat şi-a luat armata (formată din 2.593 de ostaşi de elită) şi a pornit către Tarsul Ciliciei, unde au primit cu toţii Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului.

Prigoniţi în continuare de autorităţile imperiale, Generalul Andrei şi ostaşii săi creştini au urcat în Muntii Taurus. Armatele romane trimise să-i pedepsească i-au ajuns din urmă pe când se rugau într-un defileu şi i-au decapitat pe toţi. Documentele spun că niciunul nu s-a împotrivit; cu toţii au primit, cu mare bucurie, moartea mucenicească pentru Iisus Hristos, Domnul nostru.
Categorie articol: 

Comentarii