Mergi la conţinutul principal

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului; Sfântul Martin Mărturisitorul, Episcopul Romei; Sfânta Muceniţă Tomaida

Cuviosul Părinte Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin din Ardeal, primind numele de botez Petru. A ajuns în Moldova, unde a fost primit ca frate la Mănăstirea Neamţului; acolo a parcurs, după rânduială, toate încercările duhovniceşti. În anul 1697, la vârsta de 25 de ani, cuviosul a fost călugărit, iar după moartea egumenului Ioan a fost numit stareţ al Mănăstirii Neamţ, la nici 30 de ani. Sfântul Pahomie a condus vestita mănăstire până în anul 1704. A plecat mai apoi la Kiev, în Lavra Pecerska, unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului (căruia i-a devenit ucenic). S-a întors la Mănăstirea Neamţ în anul 1706, alegând să fie sihastru într-o pădure de lângă Muntele Chiriacul.

De acolo, sihastrul Pahomie a fost chemat să ocupe scaunul episcopal de la Roman. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat (în Biserica Sf. Nicolae) la 8 noiembrie 1711, iar la 1 martie 1714 a părăsit de bunăvoie scaunul arhieresc, ajungând iarăşi la Neamţ. Acolo a stat doar patru zile, după care s-a retras (din nou) lângă Muntele Chiriacul. După multe necazuri îndurate, Cuviosul Pahomie a pornit în pribegie la Kiev, oprindu-se la vestita Lavră Pecerska. A trecut la cele veşnice pe data de 14 aprilie 1724. Moaştele sfântului sunt păstrate în Paraclisul Sfântul Ştefan din Lavra Pecerska.

În şedinţa din 14-15 noiembrie 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Cuviosului Ierarh Pahomie de la Gledin, având ziua de sărbătorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului, a avut loc pe data de 14 aprilie 2007, în localitatea Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro