Mergi la conţinutul principal

Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Mc.Terentie, soţia sa Neonila şi cei 7 fii; Sf. Ier. Firmilian episcopul

Sfântul Iachint de Vicina a fost canonizat în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8 iulie 2008, la propunerea Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei; proclamarea solemnă a sfinţeniei sale s-a săvârşit pe data de 26 octombrie acelaşi an.

Iachint a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul Mitropolit al Ţării Româneşti. Înainte de Sfântul Iachint, scaunul mitropolitan al cetăţii fusese ocupat de ierarhi de seama: Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) şi Kiril, menţionat în anii 1347-1348. Potrivit istoricilor, fosta cetate a Vicinei se afla pe locul actualei Isaccea, din judeţul Tulcea, iar scaunul mitropolitan de Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, fiind sub autoritate bizantină.

Din păcate, nu se cunoaşte data la care Sfântul Iachint a părăsit scaunul mitropolitan de la Vicina, însă, studiindu-se mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, s-a putut stabili că, în mai 1359, Iachint al Vicinei a fost recunoscut ca Mitropolit al Ţării Româneşti.

Plin de râvnă, Iachint a organizat viaţa bisericească din Ţara Românească, a zidit biserici, a hirotonit preoţi, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viaţa din mănăstiri după modelul de la Muntele Athos şi a purtat de grijă românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari şi preoţi hirotoniţi.

Sfântul Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Ţării Româneşti, a trecut la cele veşnice în anul 1372, fiind îngropat cu mare cinste lângă biserica mitropolitană de la Curtea de Argeş.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro