Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfântul Cuvios Nichita Mărturistorul; Sfântul Ilirie; Sfântul Mucenic Elpidifor

Sfântul Nichita Mărturistorul s-a născut în Bitinia romană şi a trăit pe vremea luptei împotriva sfintelor icoane, care a tulburat din temelii Biserica şi Imperiul Bizantin. După terminarea studiilor, Nichita a intrat în Mănăstirea Midichia, unde stareţul Nichifor l-a tuns monah. După şase ani de nevoinţe, a fost hirotonit preot. Imediat după moartea stareţului, Nichita a fost ales egumen al mănăstirii.

În timpul prigoanei declanşate de luptătorii împotriva icoanelor, Sfântul Nichita Mărturisitorul a fost prins, întemniţat şi torturat, fără însă a putea fi convins să renunţe la Ortodoxie.

După moartea împăratului Leon Armeanul, Sfântul Nichita a fost eliberat din temniţă. S-a retras într-un loc pustiu de lângă Constantinopol, unde a petrecut ultimele zile din viaţă în post şi rugăciune. După adormirea sa în Domnul, trupul i-a fost depus la mănăstirea pe care a păstorit-o. Se spune că, în timpul slujbei de înmormântare, mulţi bolnavi s-au atins de trupul său şi au căpătat vindecare. Moaştele Sfântului Nichita Mărturisitorul au fost aşezate lângă cele ale părintelui său duhovnicesc, patriarhul Nichifor, şi ale fratelui întru nevoinţe, Sfântul Atanasie.
Categorie articol: 

Comentarii