Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sezon de concursuri pentru actori la Teatrul «Maria Filotti»

Anulat, şi de la capăt. Aceasta este situaţia concursului susţinut astă vară la Teatrul "Maria Filotti" pentru două posturi de actori, concurs pe care l-au câştigat tinerii Corina Moise şi Silviu Debu. Din cauza unor deficienţe administrative în organizarea concursului, Primăria a solicitat anularea concursului şi reluarea acestuia după litera legii.
Concret, nemulţumirile au apărut în momentul în care s-a constatat că pe un post de actor treapta IA şi pe altul treapta II au fost angajaţi doi debutanţi, plătiţi ca debutanţi.
"Nu s-a greşit cu nimic. Am experienţă şi nu puteam să greşesc. Într-adevăr, recomandarea Consiliului Local şi a Primăriei este de a ne încadra în litera legii, în timp ce noi eram în spiritul legii. Cei doi au fost angajaţi o singură zi. Pe 1 august am transformat contractele lor din perioadă nedeterminată, în perioadă determinată, de comun acord. Ei au înţeles situaţia şi au acceptat să rămână în teatru", recunoaşte managerul Lucian Sabados.
În Teatrul "Maria Filotti" s-a vacantat un post prin decesul regretatului Bujor Macrin. Astfel, acest post treapta IA şi un alt post treapta II au fost scoase la concurs la finalul stagiunii trecute, cerinţele managerului fiind clare în ceea ce privea vârsta: se doreau oameni tineri, pentru că trupa avea nevoie de ei. Tinerii au venit, însă angajarea lor pe posturi cu altă treaptă decât cea de debutant s-a dovedit a fi neconformă cu legea.

26 septembrie, primul concurs

Managerul Sabados a explicat că a preferat să respecte spiritul legii şi nu litera ei pentru că a respecta, în această situaţie, litera legii înseamnă birocraţie, exces de zel din punctul său de vedere. Conform legii trebuia întâi scos la concurs postul vacantat, IA, iar ocuparea lui dura 45 de zile. La concurs nu se puteau înscrie decât actori care aveau treapta I şi cel puţin trei ani vechime. Apoi, trebuia scos la concurs postul eliberat de cel care a ocupat IA, iar debutanţii nici aici nu se puteau prezenta. Abia când postul cu treapta II ar fi fost scos la concurs se puteau înscrie şi ei. Toate aceste formalităţi ar fi durat trei luni cel puţin.
"Schimbările şi transformările de posturi nu sunt foarte lesnicioase. Am preferat să existe o fluenţă, nu s-a putut. Acum vom pierde o perioadă lungă, cel puţin şase luni. Începem cu scoaterea la concurs a postului IA. Eu nu voi mai fi în comisie, pentru că vreau să nu mai existe niciun fel de comentariu. La concurs se poate înscrie orice actor, din teatru sau din afara lui, dar care trebuie să fie încadrat pe treapta I, treapta imediat inferioară, şi să aibă o vechime de cel puţin trei ani", precizează Lucian Sabados.
Concursul pentru postul IA este programat pentru ziua de 26 septembrie, după care vor urma alte concursuri pentru că între timp s-au mai eliberat două posturi de actori prin pensionarea lui Dan Moldoveanu, de la 1 septembrie, şi a Anei Zubcu, de la 1 octombrie. Cei doi vor rămâne colaboratori.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii