Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sexagenarul de la Urleasca, sentinţă definitivă

Tribunalul Brăila şi Curtea de Apel Galaţi l-au condamnat, succesiv, pe autorul tentativei de omor de la Urleasca, comuna Traian, la o pedeapsă de 4 ani de închisoare, cu executare în penitenciar. Sentinţa a rămas definitivă după ce magistraţii gălăţeni au respins apelul cuţitarului.
Sătul să fie luat peste picior, astă-vară, Neculai Petrea l-a lovit cu un cuţit cu lama de 6 cm în zona claviculei, abdomenului, toracelui, scalpului şi obrazului pe consăteanul său, Ionaşcu Sandu, de 24 de ani. Incidentul s-a produs pe fondul consumului de alcool.

Agresorul era să fie linşat de săteni

Victima şi agresorul sunt vecini în satul Urleasca. Conflictul dintre sexagenar şi tânăr era vechi: pe fondul consumului de alcool, Sandu Ionaşcu îi reproşa vecinului că nu-l mai respectă, cu toate că "l-a găzduit şi l-a hrănit" atunci când a fost izgonit de concubină. Neculai Petrea se supăra foc, considerând că, datorită acelor vorbe spune în batjocură, a ajuns de râsul satului.
În seara zilei de 19 iulie 2015, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Petrea s-a dus să-şi cumpere ţigări şi să consume alcool la un magazin. Consumase deja doi litri de bere, astfel că se afla în stare de ebrietate. În magazin, a dat cu ochii de Sandu, cu care s-a luat la ceartă, motivele fiind cele cunoscute. Aşa stând lucrurile, sexagenarul s-a hotărât să se răzbune.
După ce a ajuns acasă, i-a spus concubinei că vrea să-l bată pe Sandu. A pus mâna pe un cuţit cu lama de 6 cm, pe care obişnuia să-l ia cu el la câmp, apoi a ieşit în stradă şi, îndemnat de alcool, s-a apropiat de vecinul său. Neştiind ce-l aşteaptă, Ionaşcu stătea de vorbă, în stradă, cu Lavinia, ruda sa gravidă. Procurorul de caz precizează:
"În momentul în care a ajuns în dreptul persoanei vătămate, inculpatul i-a cerut un foc pentru a-şi aprinde o ţigară. După ce Lavinia P. i-a răspuns nu că are niciun foc, inculpatul a scos cuţitul din buzunarul din spate al pantalonilor şi i s-a adresat persoanei vătămate că «dacă îi dă cu acel cuţit în cap, nu se mai ridică din locul în care se afla». De asemenea, inculpatul i-a reproşat persoanei vătămate că s-a lăudat prin sat că i-a dat să mănânce şi că l-a găzduit. Ionaşcu l-a înjurat şi i-a spus să-l lase în pace".
Văzând că vecinul continuă să-l ameninţe, Sandu a intrat în curte şi a luat o lopată, pe care a ridicat-o spre cuţitar, spunându-i să plece acasă şi să nu mai sperie femeia gravidă. Tânărul a încercat să-l lovească în zona picioarelor, însă bătrânul a evitat lovitura, dezarmându-l. După aceea, a trecut la contraatac.
Petrea a lovit victima cu cuţitul în omoplat, doborând-o. S-a trântit apoi peste Sandu, continuând să-l lovească cu cuţitul în zona tâmplei, a feţei, abdomenului, toracelui şi sânului drept. Apoi şi-a văzut de drum. Procurorul criminalist precizează: "Petrea s-a ridicat, a luat lopata şi cuţitul şi a plecat către casa lui, strigând către concubina sa, care se afla la poartă, că i-a dat cu cuţitul de l-a omorât. Inculpatul a aruncat lopata peste gard, cuţitul l-a ascuns într-o grădiniţă, după care a rămas în faţa porţii sale, alături de concubină".
Sângerând, Sandu a ajuns în curtea casei şi s-a aşezat pe un covor, în timp ce Lavinia a rugat o vecină să cheme ambulanţa. Anchetatorii spun că autorul tentativei de omor era să fie linşat de consătenii care veniseră să-l vadă pe Sandu. Victima a fost transportată apoi la spital, fiind supusă unei dificile intervenţii chirurgicale. Respira greu din cauza sângelui care-i invadase cavitatea toracică, astfel că medicii au fost nevoiţi să-i aplice un dren intercostal. Tânărul înjunghiat de vecinul răzbunător a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, însă n-a cerut niciun fel de despăgubiri.

 
Categorie articol: 

Comentarii