Mergi la conţinutul principal

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila a primit încă două salvări

• acestea sunt de tip A, adică vor fi folosite pentru transportul neasistat al pacienţilor • per total, în cursul anului 2019, în dotarea SAJ au intrat 11 autospeciale noi • în prezent, vorbim de o înnoire a parcului auto de circa 35%, iar în perioada următoare vor mai sosi câteva ambulanţe noi achiziţionate în cadrul aceluiaşi program pe fonduri europene

 

Anul 2019 s-a încheiat cu bine pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, din punct de vedere al dotării parcului auto. Fix în ultimele zile ale lunii decembrie, două ambulanţe de tip A au sosit la Brăila. Fizic, în curtea Serviciului, acestea au intrat la începutul acestei săptămâni, iar angajaţii de la Logistică sunt preocupaţi acum de înmatricularea autospecialelor, de trecerea în inventar şi de darea lor în folosinţă. Sunt şanse mari ca începând de săptămâna viitoare, cele două ambulanţe să fie introduse în traseu. Totuşi, trebuie precizat că autospecialele de tip A sunt folosite la transportul pacienţilor ce nu au nevoie de asistenţă medicală.

Cele două maşini duc procentul de înnoire a parcului auto spre 35%, alături de celelalte 9 ambulanţe ce au intrat în inventarul SAJ Brăila pe parcursul anului trecut. Managerul SAJ, dr. Viorica Iuga, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat parcul auto. “Am reuşit să înlocuim aproximativ o treime, chiar aş putea spune că ne apropiem de 35%, din parcul auto, cu câteva ambulanţe noi de toate tipurile. Acum avem 53 de ambulanţe de tip A, B şi C dintre care active sunt, din păcate, doar 24. Alte 14 sunt în service cu defecţiuni mai mici sau mai mari, iar încă 8 autospeciale sunt propuse spre casare. Oricum e bine şi aşa, deoarece, dacă nu ar fi sosit ambulanţele noi din 2019, logic că am fi avut şi mai puţine maşini active în prezent”, a precizat dr. Iuga. Sursa citată a reamintit de toate maşinile care au intrat în dotarea Serviciului anul trecut: “În ultimele zile ale lunii decembrie 2018, am primit 7 ambulanţe care au început să funcţioneze de la 1 ianuarie 2019. Iată că a trecut deja un an. Cele 7 sunt de tip B şi au rămas în staţia centrală Brăila. Apoi, în luna iunie, au mai sosit 2 ambulanţe, tot de tip B, care au fost redistribuite către două substaţii din judeţ, respectiv Viziru şi Însurăţei. În august, au mai venit 2 ambulanţe de tip C, acestea sunt cele cu ambulanţier, asistent şi medic, care au ajutat foarte mult activitatea SAJ. Spun asta pentru că toate celelalte de tip C sunt vechi şi se repară greu, perioada de aşteptare e lungă. Ultimele ambulanţe noi care au sosit sunt cele despre care v-am vorbit la începutul conferinţei de presă, cele două de tip A. Urmează înmatricularea, inventarierea şi punerea lor în funcţiune în următoarea săptămână. În total, avem 11 ambulanţe în 2019”.

Toate autospecialele din 2019 care au ajutat la reîmprospătarea parcului auto destul de îmbătrânit au fost achiziţionate din fonduri europene. În 2018, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a semnat, în calitate de lider de proiect, 7 contracte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, apelul de proiecte POR/389/8/2, prin care sunt achiziţionate ambulanţe şi alte echipamente specifice intervenţiei la urgenţele medicale în regiunile de dezvoltare Centru, Sud, Vest, Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest şi Nord-Est. În baza contractului subsecvent de furnizare nr. 1 - Ambulanţă tip A2 - Unitate mobilă de transport pentru mai mulţi pacienţi, în valoare totală de 27,92 milioane de lei cu TVA, au fost repartizate Serviciilor de Ambulanţă Judeţene. Astfel, din acest lot, două ambulanţe au ajuns în dotarea SAJ Brăila.

Totuşi, de la începutul proiectului de fonduri europene şi dotarea serviciilor de ambulanţă din ţară, au apărut şi nemulţumiri. După primele distribuiri de autospeciale, mai multe Servicii din ţară au reclamat şi au depus memorii la Bucureşti din cauza modului de proiectare al maşinilor. A fost cazul şi SAJ Brăila. Întrebată de jurnalişti despre problemele întâlnite la noile ambulanţe, dr. Viorica Iuga a răspuns că toate neregulile depistate au fost remediate. “Au apărut nişte probleme la amplasarea unor aparate medicale în cabina medicală, au mai fost probleme la funcţionarea unor utilităţi, cum ar fi climatizarea, rampa luminoasă, sistemul de închidere-deschidere, nişte amplasamente în cabina şoferului, baterii în cabina medicală, dar, pe măsură ce au fost descoperite, au fost remediate. Toate problemele au fost centralizate la nivel naţional, deoarece problemele pe care vi le-am menţionat au fost întâlnite de mai toate serviciile din ţară, nu a fost o problemă strict la Brăila. Ulterior, autospecialele au fost programate la service-uri. Ele sunt în garanţie şi sperăm să nu mai apară alte probleme”, a precizat managerul SAJ Brăila.

Înnoirea parcului auto va continua şi în 2020. La Brăila, ar urma să ajungă şi alte maşini achiziţionate pe fonduri europene de către IGSU.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro