Mergi la conţinutul principal

Serviciile de calitate şi atragerea de investitori, priorităţi pentru dezvoltarea Brăilei

• asta consideră preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, că este singura cale pentru a dezvolta oraşul şi judeţul nostru, declarându-se dezamăgit de actuala administraţie • acesta a afirmat că atât timp cât PSD-iştii nu vor permite deschiderea oraşului şi nu vor înceta să îşi susţină “firmele de casă” de frică să nu apară concurenţa, nimic nu se va schimba în bine • în acest context, liberalul a reiterat ideea despre importanţa dezvoltării unui parc industrial, a zonei dintre Brăila şi Galaţi şi realizarea unei strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung care să implice printre altele, Dunărea

 

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat extrem de dezamăgit de lipsa de implicare a actualilor lideri ai municipiului şi judeţului nostru, de a atrage investitori şi a realiza o strategie de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Acesta a afirmat că, din punctul său de vedere, PSD-iştii evită pe cât posibil dezvoltarea zonei pentru a-şi putea sprijini în continuare “firmele de casă” şi a evita apariţia concurenţei pe piaţa muncii şi implicit, alternative viabile pentru oameni. Dănăilă consideră, de altfel, că rolul prioritar al administraţiei este acela de a oferi servicii de calitate oamenilor şi condiţii bune pentru investitori, care să dezvolte treptat zona.

“Noi trebuie să ne ducem spre oraşe care sunt dezvoltate, să ne gândim ce am putea să facem şi cum am putea proceda asemenea lor. Pentru că se trăieşte mai bine în multe oraşe şi judeţe din România decât în Brăila. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Pentru că acolo serviciile sunt la un standard trecut în lege. În Brăila, serviciile nu sunt la standardul din lege. Inclusiv cel la apă-canal. Mai mult decât atât, acolo investiţiile autorităţilor publice locale vizează atragerea de investitori, care să poată da salarii bune, nu salariul minim aşa cum se întâmplă la noi. Nu investitori care să vină cu salariul minim pe economie. Dacă vă duceţi astăzi într-un oraş unde există parc industrial o să vedeţi că în zona respectivă niciun angajat din mediul privat nu mai lucrează pe salariul minim. La noi, pentru că nu există facilităţi în sensul atragerii de investitori, pentru că în Municipiul Brăila străzile sunt aşa cum sunt, pentru că în judeţul Brăila nu s-a pus o plombă doi ani de zile şi sunt drumuri de pământ, pentru că rămân oamenii împotmoliţi în judeţ când pleacă cu tirurile cu marfă de aici sau când vin aici şi se ghidează de pe GPS, nu se întâmplă nimic!”, a declarat Dănăilă.

Liderul liberal consideră că în momentul de faţă în judeţul şi în municipiul nostru nu există nicio perspectivă reală de dezvoltare. Acesta a ţinut să puncteze că, deşi consilierii judeţeni şi municipali au avut amendamente la proiectele de buget pe anul 2018, au fost respinse aproape în totalitate fără nicio explicaţie reală, deşi acestea fuseseră gândite tocmai ca o strategie de dezvoltare pe termen mediu şi lung.

“Trebuie făcută o strategie de dezvoltare! Noi în judeţul şi municipiul Brăila trebuie să beneficiem de poziţia pe care o avem la Dunăre. Noi trebuie să fim aici un nod intermodal, să avem posibilitate de transport rutier, cu trenul, pe apă, la un moment dat şi aerian, poate, dacă aeroportul ajunge să se întâmple vreodată. Deci noi suntem un nod intermodal, iar alături de Galaţi formăm cea mai mare aglomeraţie după Bucureşti din ţară. Avem potenţial. Dar nu se întâmplă nimic, pentru că la noi costă prea mult să aduci un produs, să pleci cu un produs de la Brăila să îl exporţi sau să îl distribui în ţară. La Brăila ca să aduci bunuri pe care să le consumi, iarăşi costă mai mult. La noi la Brăila nu se întâmplă niciun fel de investiţii. Nu vine niciun investitor din afară pentru că atunci când vin nu sunt sprijiniţi. Ştiţi foarte bine că v-am prezentat, la Consiliul Judeţean unde trebuie să vină în principal investitorii cei mai mari, au fost 7 audienţe într-un an de zile, dintre care una singură cu o societate comercială. Atât a făcut preşedintele Francisk Chiriac. Oamenii nu au încredere în ceea ce se întâmplă la Brăila. Pentru că aici licitaţiile sunt câştigate de aceiaşi oameni care îşi mai schimbă pălăria din când în când şi se mai numeşte uneori altfel societatea. Dar utilajele sunt tot de acolo, muncitorii tot de acolo, materia primă la fel. Totul este controlat de cei de la PSD astăzi, ei nu lasă să se deschidă oraşul. Chestiune care se întâmplă oarecum şi la Galaţi”, a mai adăugat sursa citată.

 

Dănăilă: «Le este frică de competiţie»

Preşedintele PNL Brăila a ţinut să puncteze că motivul pentru care liderii social-democraţi nu se zbat să aducă investitori este cât se poate de simplu: frica de competiţie.

“Le este frică celor de la PSD, că dacă vor veni investitori, vor face locuri de muncă şi automat va exista o competiţie pe piaţa muncii. Vor fi salarii mai mari şi se vor dezvolta pe orizontală toate cheltuielile. Discutăm despre servicii, oamenii şi-ar permite mai mult, ar merge la restaurante, ar cumpăra alte servicii. Acum când luăm bani îi băgăm în casă sau în maşină, că altceva nu ne permitem să facem în Brăila. Şi ne ducem la Bucureşti la spital dacă avem vreo problemă. Deci cam despre asta este vorba astăzi în Brăila. Totul pleacă de la viziunea autorităţilor locale. Cum e posibil ca în ţară alţi oameni, cu altă viziune, să poată să îşi pună amprenta? La Cluj au început studiul de fezabilitate pentru metrou. Vă daţi seama? Într-un oraş din România se face metrou astăzi! Nu mai discutăm de ce a făcut Ceauşescu şi alte chestiuni. Iar în Brăila noi nici măcar nu avem străzi asfaltate. Pe Dorobanţi nu circulă tramvaiul, deşi s-au făcut investiţii din banii noştri de zeci de milioane de euro. Deci noi la ce nivel suntem?! Totul de aici pleacă”, a comentat Dănăilă.

Liberalul a criticat faptul că într-un raport de activitate recent, primarul Marian Dragomir aminteşte câteva societăţi extrem de importante pentru Brăila, una dintre acestea fiind firma liberalului Florin Cîrligea. Dănăilă susţine că a putut să îşi întrebe colegul în legătură cu un eventual sprijin primit din partea autorităţilor, însă răspunsul a fost unul negativ din păcate.

“Cum pot angajatorii să mărească salariile, când noi am cerut facilităţi pentru cei care fac producţie, care deschid lucruri noi şi primarul le-a respins?! Dacă vii astăzi şi faci o investiţie în Brăila ai nişte costuri pe care le plăteşti la Primărie. Municipalitatea nu ar trebui să fie interesată în prima fază când tu vii şi te aşezi aici pe un teren liber, să încaseze taxa din autorizaţia de construire, să încaseze impozitul pe teren pe un an de zile înainte. Nu! Pentru Primărie este important să vină o facilitate în Brăila care să producă pe termen mediu şi lung. Pentru că Primăria nu poate să gândească exact ca un cetăţean care îşi face un plan de afaceri pe 5 - 10 ani. Primăria trebuie să îşi facă un plan de afaceri pe 20 - 30 ani de zile, pentru că nu va dispărea niciodată. În mod normal aşa ar trebui să se întâmple. Pentru fiecare loc de muncă nou creat, municipalitatea ar putea să subvenţioneze, să sprijine, să ajute într-un fel sau altul societatea comercială respectivă - discutăm în special de societăţi medii şi mari, dar chiar şi mici -, astfel aceasta ar putea să dea salarii mai mari angajaţilor. Dar primarul a respins când noi am propus asta. La Consiliul Judeţean s-a respins, când noi am propus. Pentru fiecare angajat noi ar trebui să dăm câte o subvenţie, câte un ajutor. La fel cum bugetarii iau bani din buget, aşa şi bugetul poate încasa mai puţin şi să câştigăm din volum. De ce să tragem pe 1 - 2 investitori mai mari, să luăm tot ce putem de la ei, în loc să avem 50, să luăm de la fiecare câte puţin şi suma totală oricum să fie mai mare?!”, a conchis Dănăilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro