Mergi la conţinutul principal

Servicii de nota 4, maşină 4 X 4

* printre acestea se află şi o maşină 4x4, pe care conducerea spitalului spune că o va folosi la "viitoarea strategie de sănătate" * valoarea totală a contractului este de peste 53.000 euro

Într-o perioadă în care banii pentru Sănătate sunt tot mai greu de găsit, iată că la Spitalul Judeţean Brăila se fac şi achiziţii extravagante. Se pare că la Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, a devenit un fel de specialitate a casei "infectarea" bugetului cu "bacilul risipei". Asta, dacă ar fi să ne reamintim numai despre ultima ispravă de la Maternitate, spital aflat de asemenea în subordinea CJ, despre care cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei" a scris în ediţia din 8 august. Şi ne referim la atribuirea către firma "Concivia" - societate la care preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu este indirect acţionar majoritar prin "Bursagrirom" - a unui al treilea contract suplimentar de lucrări în cadrul unui proiect investiţional cu bani publici. Prin cele 3 contracte suplimentare atribuite firmei s-a ajuns ca valoarea totală a proiectului de la Maternitate aproape să se dubleze faţă de suma maximă pe care Consiliul Judeţean era dispus să o achite la lansarea primei licitaţii. Iată că şi în cazul Spitalului Judeţean conducerea CJ pare decisă să nu strice tradiţia la capitolul azvârlirii cu bani publici. Culmea, excesul de cheltuieli nici măcar nu vizează de data aceasta domeniul medical, ci se înregistrează în plan colateral. În cifre, Spitalul Judeţean urmează să plătească, din bugetul CJ, aşadar din fonduri publice, 225.000 lei, echivalentul a peste 53.000 euro pentru a-şi achiziţiona patru maşini, dintre care una... de teren. Unii vor zice că e un fleac, dar nu e deloc pentru un sistem aproape intrat în metastază financiară. Mai ales că banii se aruncă pentru o maşină 4x4 a cărei utilitate oricum este discutabilă. În rest, sănătate s-avem, că e mai bună ca toate!

Peste 53.000 euro pentru patru maşini

Spitalul Judeţean Brăila a lansat în SEAP (Serviciul Electronic de Achiziţii Publice) procedura de achiziţie publică pentru patru autoturisme noi, necesare transportului de persoane şi marfă, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2011. Conform caietului de sarcini ataşat documentaţiei de atribuire, valoarea estimată, fără TVA, este de 225.000 lei. Concret, Spitalul Judeţean vrea să achiziţioneze un autoturism de teren, cu cinci locuri, un autoturism pentru transport persoane cu şapte locuri şi două autoturisme pentru transport marfă, cu două locuri.
La capitolul "Principalele modalităţi de finanţare şi plată", în anunţul de participare se precizează că veniturile vor fi asigurate prin transfer de la Consiliul Judeţean Brăila. Licitaţia publică organizată pentru achiziţia publică are criteriu unic "preţul cel mai scăzut" şi este programată pentru începutul lunii septembrie. Mai precis, termenul de depunere a ofertelor expiră în data de 1 septembrie, ora 9.00, iar o oră mai târziu se deschid plicurile cu oferte. Firmelor interesate de această achiziţie publică li se cere să constituie o garanţie de participare de 4.400 lei, precum şi o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea contractului. De asemenea, se solicită ca cifra de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani, realizată de ofertantul individual sau ofertanţii asociaţi prin cumul, să fie de 425.000 lei fără TVA. Pentru calificare participanţii trebuie să facă dovada că au derulat, în ultimii 3 ani, unul sau mai multe contracte de furnizare similare, a căror valoare (cumulată) să fie de 200.000 lei, fără TVA. Perioada de valabilitate a ofertei este de 90 de zile de la data depunerii. Termenul de garanţie a autovehiculelor nu va fi mai mic de 36 luni, iar pentru această perioadă, timpul de remediere a eventualelor defecţiuni va fi de maxim 3 zile de la data anunţării. În cazul în care defecţiunile nu se pot remedia, din cauze obiective, ofertantul va înlocui produsul defect cu altul similar. Reviziile autovehiculelor intră în preţul ofertant şi vor fi suportate de furnizorul de servicii pe toată perioada derulării contractului.

Servicii medicale asigurate cu 4x4

În caietul de sarcini se menţionează că autovehiculele pentru transport persoane sunt destinate transportului între pavilioane a pacienţilor, iar celelalte pentru transportul medicamentelor şi materialelor sanitare. Cum din această precizare nu reiese clar utilitatea maşinii de teren, am încercat să aflăm opinia managerului Spitalului Judeţean, Rodica Sin. "Maşina de teren va fi folosită pentru viitoarea strategie de sănătate. Interesul judeţului Brăila este de a atrage pacienţi din alte zone, cum ar fi Slobozia, Tulcea, Galaţi, Vrancea, vrem să dezvoltăm ceea ce se numeşte turism medical. Astfel, poate va fi nevoie de intervenţie într-o altă zonă, a laboratorului de Anatomo-Patologie sau de Biochimie. Partea medicală se va deplasa dintr-o parte în alta cu maşina de teren, aceasta nu va fi folosită la transportul pacienţilor", ne-a declarat Rodica Sin.
Nu ne este clar, totuşi, în ce zone va dori să pătrundă cu asigurarea serviciilor medicale Spitalul Judeţean Brăila pentru a avea nevoie de achiziţionarea unei maşini 4x4. Nu una oarecare, ci una full option, care să satisfacă, printre alte cerinţe, condiţii de confort cum ar fi geamuri la uşile din spate, geamuri custode şi luneta cu tentă fumurie, iluminat porbagaj, pack piele, radio, CD , MP 3 player 4 x 15 w cu satelit de comandă pe volan. Maşina de teren trebuie să fie de fabricaţie 2011, să fie albă, să aibă norma de poluare euro 5, motor de minim 1.590 centimetri cubi, pe benzină. În schimb, autoturismul pentru transport persoane va fi pe motorină, dar tot full option, cu cerinţe de confort sporite, cum ar fi volanul în piele şi nici aici nu trebuie să lipsească radio, CD , MP 3 player 4 x 15 w cu satelit de comandă pe volan, ori aerul condiţionat şi comandă pentru reciclare aer. Şi cele două autoturisme pentru transport marfă vor fi tot pe motorină, cu antidemaraj electronic codat, scut protecţie motor, direcţie asistată hidraulic, computer bord, semnal sonor faruri aprinse etc. Pentru toate cele patru maşini se cere câte un pachet de siguranţă compus din trusă medicală, triunghi presemnalizare, stingător de incendiu, precum şi GPS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro