Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Serbia ii va oferi asistenta juridica lui Radovan Karadzici

Guvernul sirb ii va oferi in curind asistenta juridica lui Radovan Karadzici, acuzat de crime de razboi si judecat pentru genocid de tribunalul de la Hag, a declarat marti ambasadorul Serbiei in Olanda, citat de Reuters.
Radoslav Stojanovici, care a activat anterior ca reprezentant al Serviei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, a declarat ca va contacta tribunalul la 7 septembrie pentru a cere o intrevedere cu fostul lider al sirbilor bosniaci.
"Pot numai sa il intreb daca are nevoie de ajutor din partea Guvernului sirb in pregatirea documentelor, poate si un sprijin financiar", a declarat Stojanovici intr-un interviu. "Daca crede ca Guvernul poate avea vreo importanta in apararea sa, voi cere Guvernului sa furnizeze documentele".
"Nu vreau sa il vad, nu vreau sa discut cu el, dar daca el vrea sa ma vada, ma voi intilni cu el", a adaugat acesta.
Autoritatile sirbe l-au arestat pe Karadzici la Belgrad ii iulie unde traia liber, purtind barba si folosind un alt nume.
Acesta a fost fugar timp de 11 ani, iar arestarea lui este una dintre principalele conditii pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeana.
Karadzici este acuzat de genocid pentru asediul de 43 de luni asupra orasului Sarajevo si masacrul din 1995 a celor 8.000 de musulmani la Srebrenita, cea mai mare atrocitate din Europa dupa al doilea Razboi Mondial.
Potrivit ambasadorului, un consilier al ambasadei sirbe s-a intilnit cu Karadzici pentru a intreba daca are nevoie de un mic ajutor financiar, de circa 200 de euro lunar, dar nu a primit nici o cerere concreta.
"A declarat “acum sint distrus, nu ma pot gindi la lucruri marunte, vom vedea”", a declarat Stojanovici la Belgrad.
De profesie avocat, Stojanovici a declarat ca Guvernul sirb a fost obligat sa il contacteze pe Karadzici deoarece acesta a fost arestat pe teritoriul Serbiei si din cauza nevoii de a sigura un proces legal echitabil si nu din simpatie fata de acesta.
In opinia sa, Karadzici va refuza sa se intilneasca cu el, pentru ca a fost critic la adresa liderul sirbilor bosniaci in trecut.
Karadzici va reveni in fata tribunalului vineri, cind i se va cere sa pledeze pentru a doua oraa. Daca va refuza sa se conformeze, asa cum a facut in timpul primei audieri la 31 iulie, oficialii vor aplica procedurile tipice pentru o pledoare de tipul "nevinovat" in numele acestuia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii