Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Senatorul Sabau se lauda cu ce vor face altii

Senatorul PLD de Braila, Dan Sabau, isi trece pe rabojul politic o noua promisiune electorala onorata. Cu un tupeu demn de o cauza mai buna, senatorul comenteaza cu mindrie ca Portul Braila va reveni in subordinea municipalitatii locale, asa cum a promis, in urma cu doi ani. Faptul ca, la vremea la care portul a fost luat din subordinea municipalitatii si transferat in subordinea APDM Galati, el spunea ca este "de bine" nu-l incurca defel pe Sabau, care acum apreciaza ca e "de bine" faptul ca se face transferul in sens invers. Senatorul nu se jeneaza sa mentioneze acest transfer ca pe o chestiune promisa de el si rezolvata, desi, personal, a avut un merit numai in smulgerea portului din subordinea municipalitatii si transferul lui la Agentia condusa, la vremea respectiva, de un coleg de-al sau de partid. Sabau nu a fost deloc incurcat de intrebarile ziaristilor cu privire la aceste "mici" amanunte si isi asuma numai acea parte a promisiunii care este pe cale de a fi rezolvata de actualii guvernanti. In ce priveste restul asa-zisei lui "promisiuni" de acum doi ani - de fapt o argumentatie penibila prin care cauta sa convinga brailenii ca este "de bine" faptul ca galatenii ne-au luat administrarea portului -, o trece in contul promisiunilor neonorate ale fostilor colegi de partid, respectiv liberalii. Senatorul se face ca uita ca, de fapt, si acea parte de promisiune pe care si-o asuma, daca va fi onorata, va fi tot de catre liberali, prin ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. "A fost de bine cind a fost dus in subordinea APDM Galati, pentru ca a fost reinclus in porturile "Dunarea de Jos" si cred ca este de bine acum, cind va fi adus in subordinea Primariei. Promisiunea liberala, la vremea respectiva promisiunea mea, a fost ca va reveni la Braila. Iata ca va reveni la Braila. Portul ne-a fost luat din niste ratiuni si ne vom stradui sa-l recuperam", ne-a declarat parlamentarul.
Intrebat daca sugereaza ca este meritul lui ca ministrul liberal Ludovic Orban a promis ca Portul Braila, printre alte porturi, va reveni in subordinea municipalitatii locale, si daca inregistreaza aceasta chestiune la capitolul "promisiuni onorate", Sabau a dat un raspuns abracadabrant, in stilul caracteristic: "Nu e nimic intimplator, atunci am spus cu fermitate ca va reveni la Braila in doi ani de zile. Nu vreau sa spun ca este meritul meu, am fost si la vremea respectiva in situatia de a comenta. Si la vremea respectiva am spus ca nu e meritul meu ca s-a luat portul si am incercat sa va conving - poate n-am reusit. Comentind la vremea respectiva, comentam promisiunile pe care le facea PNL, care e posibil sa promita uneori si ce nu face, cred ca de-aia am si plecat de acolo si sintem in situatia ca promisiunea liberala sa se cuantifice sau sa nu se cuantifice, pentru ca va aduc aminte ca era vorba de fapt despre o proprietate a PSD-ului, stricta, si pe care liberalii au comentat-o la vremea respectiva de maniera asta. Necesitatea trecerii portului de colo-colo -si erau cinci ministri care au semnat acea decizie si nefiind ministru, nu am fost implicat de nici un fel in chestiunea asta- deci trecerea a fost doar pentru reincadrarea portului intre cele trei mari porturi ale Dunarii de Jos, ma refer la Tulcea, Galati si Braila. Braila fusese scoasa din schema, devenise un port municipal si va redeveni municipal, in conditiile in care am promis ca se va intimpla asta. Pentru ca asta era macheta. Am comentat la vremea respectiva macheta si in situatia asta o comentez, atunci o comentam oarecum din interior, pentru ca eram liberal national si acum sint liberal democrat si o comentez cu oarecare obiectivitate, din exteriorul deciziei. Investitiile acelea despre care vorbeam nu s-au facut, pentru ca liberalii promit foarte multe si au promis asta acum. National liberalii, repet, nu liberal - democratii".

"Cel mai infocat sustinator al plecarii portului de la Braila la Galati a fost Dan Sabau"

In ceea ce-i priveste, reprezentantii PSD sint de parere ca Sabau ar trebui sa tina ciocul mic, cind e vorba despre port, pentru ca a fost implicat in manevrele care au dus la pierderea administrarii portului de catre Primarie. Presedintele PSD, Gheorghe Bunea Stancu, ne-a spus: "Eu fac o declaratie publica din surse pe care eu le stiu, ca cel mai infocat sustinator al plecarii portului de la Braila la Galati a fost Dan Sabau, sigur, impreuna cu prietenul lui de la democrati (deputatul Horia Vasioiu-n.r.), care a avut aceeasi parere, ca vezi Doamne, ii da primarul Cibu portul nu stiu cui, lui Stancu sau nu stiu cui si acela ia portul in spate si pleaca cu el de la Braila. Asta a fost motivul, atunci. Am avut o discutie cu domnul ministru Orban cind a venit la Braila si dinsul a promis ca toate porturile, nu numai cel de la noi, le va da la comunitatile locale, asta e tendinta europeana, deci nu are nici o contributie domnul Sabau, din contra, daca ar putea sa mai incurce o data, ar mai face-o. Dar acum nu mai are el acces la ministrul Orban - de fapt, nu mai are acces la nicaieri, decit la domnul Stolojan si la domnul Flutur, alde gripa aviara". Stancu a mai spus ca, din cunostintele sale, APDM nu a facut investitiile masive promise, in Portul Braila: "S-a facut in Portul Braila excavare pentru a adinci apa la intrarea gurii in bazin, pentru a putea vasele sa ajunga la cheu, ca inainte, stateau in mijlocul Dunarii sa le opereze. Excavarea asta a facut-o APDM Galati. La cheu, insa, nu s-a facut mare lucru".
La rindul sau, Aurel Simionescu considera ca ar fi bine ca, de aceasta data, sa se gaseasca directorul potrivit pentru viitoarea directie portuara, pentru a nu se ajunge la vechile scandaluri si reclamatii, intre primar si director: "Trebuie sa gasim un om care sa gestioneze foarte bine problemele portului, daca-l luam inapoi. Daca nu, ne vom situa in aceeasi forma de gestiune proasta si in aceeasi modalitate de abordare a problemelor in care ne reclamam unii pe altii si gasim nereguli unii la altii. Pe de o parte, CLM va trebui sa aloce niste sume pentru dezvoltarea portului, dar, pe de alta, acesta va trebui sa produca bani. Altfel, vom avea din nou o discutie ca cine e de vina ca portul nu lucreaza".
Stancu a completat ca, de fapt, nici nu ar fi nevoie de mare pricepere, sa scoti bani din administrarea portului: "Portul nu trebuie decit sa stea si sa incaseze bani, ca acolo sint chiriasi". Pina una alta, portul brailean n-a incasat chiria care i se cuvenea tocmai de la SC "Hercules", firma controlata de SC "Bursagrirom" la care actionar majoritar este tocmai Gheorghe Bunea Stancu. Asta se intimpla pe vremea cind portul era in administrarea municipalitatii brailene, acesta fiind si unul dintre motivele izbucnirii scandalului dintre director si primar, la care s-a referit Simionescu.
Categorie articol: 

Comentarii