Mergi la conţinutul principal

Senatorul Mihai Dănuţ dator la întreţinere

Ruşinos! Familia senatorului Mihai Dănuţ datoare la întreţinere! NU, nu pentru vreunul dintre imobilele pe care le mai deţine în Brăila, ci pentru spaţiul comercial unde funcţionează cofetăria "Select" şi un laborator de producţie. Este vorba despre blocul situat la intersecţia străzii G-ral Eremia Grigorescu (Gării) cu Bulevardul Dorobanţilor, somat insistent de CUP Dunărea să achite datoria de peste 230 milioane de lei vechi acumulată de proprietarii de apartamente, dar şi de ocupanţii spaţiilor comerciale de la parter, inclusiv cofetăria "Select". În mod curios, conducerea asociaţiei de proprietari a trecut la ameninţări cu acţionarea în instanţă a ziarului atunci când reporterii noştri au încercat să lămurească problema. Întrebat despre acest caz, senatorul Mihai Dănuţ a spus că ştie de o datorie de 24 milioane de lei vechi şi a subliniat că nu aceşti bani reprezintă problema în ecuaţie, ci datoriile istorice ale proprietarilor din blocul respectiv. Chiar şi aşa stând lucrurile, dat fiind statutul său în comunitatea locală, afacerea familiei sale ar fi trebuit să fie impecabilă. Plus că, să fim serioşi, la ce sume se învârt în jurul lui Mihai Dănuţ, amărâtele alea de 24 de milioane spun o cu totul altă poveste.

Mai mulţi proprietari din blocul 5A, situat pe strada Gării, la intersecţia cu Bulevardul Dorobanţilor, ne-au reclamat faptul că întreg imobilul cu cele circa 90 de apartamente riscă să rămână fără apă rece din cauza datoriilor acumulate inclusiv de către ocupanţii spaţiilor comerciale de la parter. Ţinta predilectă a reclamaţiilor a fost cofetăria "Select", cunoscuta afacere a familiei senatorului Mihai Dănuţ, preşedintele organizaţiei locale a Partidului Conservator. Reclamanţii recunosc deschis faptul că sunt proprietari de apartamente cu datorii mai mari, însă chiar şi aşa ei sunt de părere că o vină pentru acumularea de restanţe la plata facturilor la apă o poartă şi plăţile întârziate ale spaţiilor comerciale, mai ales cofetăria "Select", care în accepţiunea reclamanţilor ar fi unul dintre marii consumatori de apă din asociaţie, deoarece acolo funcţionează şi laboratorul unde se prepară produsele de cofetărie şi patiserie. Ca o paranteză, trebuie explicat că din asociaţia care administrează blocul respectiv (AP 95) fac parte şi spaţiile comerciale de la parter şi că singura cu branşament separat la apă este librăria. Pentru restul spaţiilor, aşadar inclusiv cofetăria, asociaţia este cea care face repartizarea cheltuielilor, inclusiv a consumului de apă din bloc.
Revenind, potrivit informaţiilor furnizate de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, asociaţia respectivă are o datorie de 232,2 milioane de lei vechi, inclusiv penalităţi, context în care a fost chemată să-şi eşaloneze restanţa pe o perioadă de 12 luni. Înţelegerea scrisă între CUP Dunărea şi AP 95 a fost semnată în octombrie şi prevede plata lunară, conform unui grafic, a sumei de 19,36 milioane de lei vechi, plus factura lunii curente. În contextul în care media facturii curente pe ultimele luni a fost de circa 30 milioane, rezultă că efortul asociaţiei în discuţie aferent următoarelor 12 luni este de peste 49 milioane lei vechi lunar. Mai trebuie adăugat că acum, în noiembrie, este practic prima lună în care AP în discuţie ar urma să achite banii respectivi. În caz contrar, CUP Dunărea ameninţă cu întreruperea furnizării apei în cazul tuturor asociaţiilor care nu-şi respectă angajamentele lunare de plată, inclusiv imobilul din zona Gării.
Reporterii "Obiectv" au încercat să lămurească lucrurile cu privire la situaţia debitelor restante ale spaţiilor comerciale inclusiv pentru cofetărie şi au luat legătura cu reprezentanţii asociaţiei. Iniţial, reporterilor "Obiectiv" li s-a cerut o perioadă de răgaz de câteva zile, sub pretextul că sunt în derulare negocieri cu reprezentanţii cofetăriei, pentru a rezolva problema. După câteva zile, însă, când au fost din nou contactaţi, reprezentanţii asociaţiei au refuzat orice dialog, ba, mai mult, au trecut la ameninţări directe cu acţionarea în instanţă a cotidianului dacă se face public cazul, poziţie care nu face altceva decât să sporească suspiciunile în ce priveşte acest subiect.

"Oamenii încearcă să paseze problema pe firmele de la parter de bloc"

Contactat de reporterii "Obiectiv", senatorul Mihai Dănuţ a ţinut să sublinieze că nu se mai ocupă de afaceri şi că, de fapt, problema reală ar fi la proprietarii din bloc, care au datorii. "De doi ani nu mă mai ocup de niciun fel de afacere. Am cel puţin doi ani de când nu mai ştiu absolut nimic - nici ce se întâmplă, nici cât încasează, nici ce încasează. Dar la o cofetărie în mod normal - şi la ce vânzări sunt la unităţile de profil din Brăila -, mai mult de o chiuvetă nu are ce să fie. Dacă faceţi o investigaţie la Apa (CUP Dunărea - n.r.) o să vedeţi că la nivelul asociaţiilor de locatari sunt nişte datorii de sute şi sute de milioane, pe care oamenii încearcă să le rezolve pasând problema pe agenţii economici de la parterele de bloc. Un magazin care vinde covoare - cum este în zona respectivă -, o bancă, chiar şi o cofetărie, practic ce fac cu apa? Doar nu serveşte nimeni în cofetărie, să speli farfurioare şi nu ştiu ce, şi câtă apă poate să intre în compoziţia unor prăjituri? Dar oamenii nu şi-au plătit de ani de zile şi s-au strâns datorii în jur de 250 de milioane de lei la apă şi acum, deşi sunt apometre în toate unităţile, vor să dea vina pe unităţile de profil din zona respectivă", ne-a declarat senatorul. Întrebat, totuşi, ce datorie are cofetăria "Select" acesta a spus: "m-am interesat din curiozitate pentru că şi la mine s-a făcut o astfel de reclamaţie şi am înţeles că ar fi o datorie din partea cofetăriei respective - pe care o coordonează băiatul meu, este adevărat -, de vreo 24 de milioane lei. Dacă asta este problema, când ajung eu la Brăila o să mă duc să achit cele 24 de milioane. (...) Cofetăria de acolo din Brăila este doar aşa, de impresie artistică, să nu se zică că a dispărut brandul. Dar ca şi restul unităţilor gen cofetării şi restaurante din Brăila, nu prea merge (...). Oamenii zic ce consideră de cuviinţă, dar eu vă spun că, din punctul meu de vedere, aceste plângeri sunt nerealiste. Iar dacă ar fi să fac cadouri, prefer să le dau la copii dotaţi, la oamenii care au nevoie decât să achit din datoriile care se acumulează de ordinul anilor pe asociaţiile de locatari".
Potrivit Registrului Comerţului, de numele senatorului ca asociat sau administrator se leagă 14 societăţi comerciale dintre care 12 sunt deja radiate, una este în dizolvare judiciară, iar singura încă în funcţiune este SC "Intermedieri Asigurări - Agent de Asigurare" SRL. În ce-l priveşte pe fiul senatorului, Cosmin Cristian, acesta apare asociat sau administrator la două societăţi, ambele din Bucureşti, una radiată, iar a doua "Unique Cakes&Bakery" SRL fiind în insolvenţă.

Soluţia: branşamente separate pentru firmele de la parter de bloc

Disputele din interiorul asociaţiilor de proprietari legate de spaţiile comerciale de la partere de bloc se pot rezolva rapid, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Ovidiu Nechita, cel care are în competenţă CUP Dunărea, prin realizarea de branşamente separate pentru firmele respective. "CUP Dunărea are un contract cu asociaţia, are un aparat de măsură la limita de proprietate şi dincolo de acesta nu poate interveni. Proprietarii spaţiilor comerciale însă pot rezolva cu asociaţia de proprietari să-şi facă branşament separat, iar CUP Dunărea are disponibilitate în acest sens. Probleme ar fi acolo unde branşamentele nu se pot face, tehnic vorbind, decât dincolo de limita de proprietate a asociaţiei de bloc. Mai precis, CUP Dunărea nu poate intra pe proprietatea asociaţiei pentru a debranşa pe cineva. Şi ar mai fi un argument de ordin legal aici: asociaţia de proprietari nu poate factura mai departe firmei de la parter apa întrucât există un singur furnizor autorizat şi anume CUP Dunărea. Ca să nu mai intrăm în discuţii de ordin fiscal, pornind de la faptul că asociaţia este neplătitoare de TVA, iar unele dintre firme sunt plătitoare de TVA. Dar, din punctul meu de vedere, se pot rezolva toate aceste discuţii între proprietari şi magazinele de la parter prin realizarea de branşamente separate şi contract direct între agentul economic şi CUP Dunărea", ne-a declarat sursa citată.


"Obiectiv" lansează o invitaţie către brăileni, să ne semnaleze pe adresa redacţiei, inclusiv pe pagina de web sau cea de Facebook cazurile de "vedete" locale care au datorii la întreţinere. Şi când spunem vedete ne referim de la oameni politici, consilieri municipali şi judeţeni, până la patroni care au oarecare notorietate în plan local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro