Mergi la conţinutul principal
«Mândri că suntem români» funcţionează doar în campanie electorală

Senatorii Rotaru şi Ruse nu vor drapelul României pe marile bulevarde

• deşi poate părea incredibil, în anul Centenarului, senatorii au respins, marţi, o propunere legislativă de bun-simţ (a PNL), care viza obligativitatea autorităţilor să arboreze drapelul României pe bulevardele principale ale oraşelor cu 5 zile înainte de 1 Decembrie • printre cei care au spus “NU” se află şi senatorii brăileni Ion Rotaru (PSD) şi Mihai Ruse (ALDE), care deşi susţin că nu se opun arborării tricolorului în nicio situaţie legală, au votat totuşi pe linia impusă de partid, alături de senatorii UDMR • cei doi au motivat că deja există legea care stabileşte obligativitatea autorităţilor să arboreze drapelul, aşa că nu s-ar fi creat decât un “paralelism legislativ” • de cealaltă parte, preşedintele ALDE Brăila, Daniela Rădulescu, a precizat că nu a discutat cu Ruse despre acest aspect, însă consideră bună ideea arborării drapelului României pe bulevardele principale ale oraşului

 

În anul în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri, coaliţia de guvernare PSD-ALDE-UDMR a decis să respingă la Senat un proiect legislativ care prevedea ca autorităţile locale să aibă obligativitatea de a arbora drapelul naţional şi pe bulevardele principale de Ziua Naţională, nu numai pe clădirile instituţiilor. Votul a fost dat marţi, iar printre cei care au spus “NU” arborării drapelului se află şi cei doi senatori de Brăila, Ion Rotaru (PSD) şi Mihai Ruse (ALDE).

Concret, propunerea vine la iniţiativa deputatului PNL Florin Roman şi este semnată de mai mulţi parlamentari liberali, printre care şi brăileanca Antoneta Ioniţă. Potrivit informaţiilor care apar pe site-ul Senatului, propunerea liberalilor vizează adăugarea unei noi litere la articolul 2 al Legii privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice nr.75/1994. Este vorba despre litera”e) pe arterele principale de circulaţie, cu 5 zile înainte de 1 Decembrie”, propunere de bun-simţ, respinsă însă de majoritatea PSD-ALDE-UDMR fără prea multe explicaţii. Asta, în condiţiile în care proiectul cu pricina a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului a Senatului, culmea, condusă de doi PSD-işti: senatorul Florin Cârciumaru (preşedinte) şi Eugen Dogariu (secretar).

“Arborarea drapelului pe principalele artere de circulaţie din fiecare localitate, pe lângă cele de pe clădirile instituţiilor publice ar reprezenta pentru tinerele generaţii exemple vii, educative prin care jertfa înaintaşilor să fie mereu în faţa ochilor lor, iar arborarea drapelului naţional reprezintă şi acesta un element esenţial de educare a spiritului civic”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

Gestul respingerii propunerii legislative a fost sancţionat şi de presa centrală, care a precizat că ordinul a venit, nu de la vreun UDMR-ist, ci chiar de la liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae. Totul, bineînţeles, pe fundalul în care cei de la PSD şi ALDE au nevoie de voturile UDMR în Parlament, în special în situaţii sensibile cum au fost cele privind schimbarea propriilor guverne.

 

Rotaru şi Ruse se apără şi susţin că legea nu aducea nicio noutate

Propunerea legislativă care aduce modificări Legii arborării drapelului a fost respinsă, marţi, la Senat, cu 26 voturi “pentru”, 62 “împotrivă”, 1 abţinere şi 2 neparticipări. După cum spuneam, printre cei care au votat “împotrivă”, se numără şi cei doi senatori brăileni, PSD-istul Ion Rotaru şi Mihai Ruse de la ALDE. Ca o paranteză, “pentru” au votat 18 PNL-işti, 4 de la PMP, 3 USR şi un singur senator social democrat. De altfel, 48 de senatori PSD au spus “NU”, alături de alţi 6 de la ALDE, 6 senatori UDMR şi 2 USR. Abţinerea a venit tot din tabăra USR, la fel şi cei doi senatori care nu au participat la vot. Revenind, întrebaţi în legătură cu modul în care au votat, cei doi senatori brăileni s-au apărat şi au precizat că nu au nimic împotriva arborării drapelului României, dar că exista deja legea care obligă autorităţile să facă acest lucru şi care precizează în ce condiţii.

“Această chestiune legată de Centenar este o interpretare eronată după părerea mea. Propunerea nu era fundamentată pentru că avem deja reglementare legală. De ce trebuie să mai reglementezi şi să faci chestia asta?! Ea a fost speculată şi poate fi speculată sub aspectul ăsta, dar nu era relevant atât timp cât ai o prevedere legală să mai faci încă una. Era vorba despre paralelism legislativ. Avem o prevedere legală care spune că autorităţile locale sunt obligate la zilele festive să arboreze drapelul. Deci acesta a fost argumentul, nu alte speculaţii care s-au făcut şi care au dus la diverse interpretări. Nu ştiu acum exact unde scrie, dar legea prevedea oricum obligaţia autorităţilor de a arbora drapelul”, a declarat Rotaru.

La rândul său, Mihai Ruse a precizat că în niciun caz nu este împotriva arborării drapelului, dar că au fost “nişte lucruri în propunere cu care noi nu am fost de acord”.

“Normal că este în regulă să arborăm tricolorul de Ziua Naţională, dar erau acolo nişte condiţii,  dacă le-aţi citit. Nu se ştie că există clar această lege de arborare a drapelului? Cum se face, când se face? De ce trebuia să se mai voteze o lege care era de fapt în vigoare? Există prevederile acestea. Cum să nu fiu de acord să fie arborat tricolorul?! Asta a fost gândirea, că există deja aşa ceva. Ce facem, votăm aceleaşi legi mereu?! Haideţi să facem unele mai bune, sau să le modificăm pe acelea proaste”, a adăugat Ruse.

 

Ce spune legea actuală

Legea privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice nr.75/1994, într-adevăr precizează că arborarea drapelului României, în forma, cu dimensiunile, modelul şi intensitatea culorilor stabilite potrivit legii, este obligatorie pentru toate autorităţile şi instituţiile publice cu sediul în România. La articolul 2, în prezent se precizează că  autorităţile şi instituţiile publice “au obligaţia arborării drapelului României în mod permanent, atât pe edificiile în care îşi au sediul, cât şi în interiorul lor, cu precădere în birourile persoanelor din conducerea acestora, în sălile de protocol şi festivităţi”. Totodată, legea punctează că drapelul se mai arborează în mod permanent: la sediile partidelor politice, ale sindicatelor, patronatelor, ale instituţiilor de învăţământ de orice grad şi ale instituţiilor de cultură; la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări; ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc, dar şi că este obligatorie arborarea drapelului României pe perioada sărbătoririi unor evenimente deosebite sau pe durata desfăşurării unor ceremonii.

Însă nu se precizează nimic despre obligativitatea autorităţilor de a arbora drapelul şi pe bulevardele principale.


Rădulescu: «Sincer, mie nu mi se pare o idee rea»

Contactată de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în privinţa votului dat de senatorul ALDE Mihai Ruse la această propunere, preşedintele organizaţiei judeţene, Daniela Rădulescu, a punctat că parlamentarul a mers cel mai probabil pe raţionamentul că legislaţia actuală este destul de clară în privinţa arborării drapelului. Chiar şi aşa, aceasta a ţinut să adauge că nu i se pare o idee rea ca autorităţile să arboreze tricolorul pe străzile principale ale oraşelor, în special de Ziua Naţională, având în vedere că este anul Centenarului.

“Oricum, mă gândesc că Primăriile vor arbora drapelul. În legea actuală aţi citit că la articolul 2 scrie că se arborează drapelul pe edificii, la sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediile partidelor în mod permanent. Probabil că de aceea au votat «împotrivă» domnii senatori, având în vedere aceste prevederi. Sincer, mie nu mi se pare o idee rea să fie arborat drapelul şi pe arterele principale de circulaţie. Chiar nu este nimic rău, dar probabil că aceasta a fost ideea dumnealor”, a afirmat Rădulescu.

Precizăm că proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor pentru votul final. Iniţiatorul deja şi-a exprimat public speranţa că PSD-ALDE “îşi va schimba politica antinaţională” cu această ocazie. Asta deoarece este de notorietate rezistenţa autorităţilor publice din zonele cu cetăţeni în majoritate de etnie maghiară şi unde există o “alergie” când vine vorba despre sărbătoarea noastră naţională şi drapelul românesc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro