Mergi la conţinutul principal

Semnalul de alarmă tras de fostul şef al SRI

După cum au arătat dezvăluirile despre atacurile cibernetice lansate în toamna anului trecut împotriva Statelor Unite, Rusia s-a angajat într-un intens război informaţional contra Occidentului. Alte ţinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, România, Ucraina şi Georgia. După cum a declarat recent în Senatul SUA directorul serviciilor americane de informaţii, James Clapper, ameninţarea rusă este "mai gravă decât se estima iniţial", notează fostul director al SRI George Cristian Maior într-un articol intitulat "Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului", publicat pe blogul Beyondbrics al cotidianul britanic Financial Times.

Război inteligent şi modern

În Europa şi în zona euroatlantică, ofensiva informaţională a Rusiei este condusă cu un grad tot mai ridicat de determinare şi de sofisticare. Este un război inteligent şi modern care merge cu mult dincolo de necesităţile tradiţionale de a cunoaşte intenţiile statelor inamice, care, în opinia preşedintelui rus, Vladimir Putin, includ orice
ţară ce se opune ambiţiilor sale expansioniste, potrivit autorului.
Obiectivele tactice ale războiului cibernetic rus depind de circumstanţe. La fel ca în cazul atacurilor de anul trecut asupra SUA, atacurile cibernetice lansate în 2013 împotriva României şi a altor
ţinte NATO au urmărit accesarea informaţiilor clasificate. SRI a reuşit să detecteze şi să blocheze aceste atacuri.

Strategia lui Putin

Aceste operaţiuni sunt doar o parte a unui spectru mult mai larg de măsuri active luate împotriva ţărilor occidentale, care includ finanţarea unor partide politice, crearea de bloguri şi site-uri proruse, manipularea în reţelele de socializare şi folosirea agenţilor de influenţă. Toate servesc obiectivul comun de a scoate din joc presupuşii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor şi dezinformare, adaugă fostul director al SRI. Strategia lui Putin este evidentă: subminarea şi destabilizarea guvernelor alese democratic în ţările vecine, pentru a câştiga acolo influenţă politică, economică şi strategică. Obţinând susţinere internă în aceste ţări pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice, culturale, dar şi al mass-media, Putin speră să reconstruiască o sfera de influenţă europeană şi să exercite control asupra deciziilor de importanţă strategică pentru Rusia. "Această situaţie nu se poate prelungi. A venit timpul ca Europa şi NATO să adopte acţiuni mai ferme", recomandă George Maior.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro