Mergi la conţinutul principal

Sefii administratiei publice ne costa anual 4,77 miliarde

Inceputul de saptamina a fost marcat de greva de avertisment a functionarilor publici, care a avut ca scop sustinerea revendicarilor referitoare la marirea salariilor, acordarea unor sporuri de confidentialitate si de fidelitate precum si a unor prime de vacanta.
La Braila, cei care au intrerupt activitatea timp de doua ore au fost functionarii din Primarie, cei din CJ si Prefectura nefiind afiliati Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex", organizatoarea grevei.
Nu e de condamnat faptul ca isi doresc un salariu mai mare de 180 de euro (630 de lei noi), cit spun ei ca este media veniturilor in breasla in Romania. Insa trebuie avut in vedere ca intotdeauna maririle de salariu se aplica tuturor celor care fac parte dintr-o categorie profesionala, nu doar celor care au venituri mici. Din acest motiv, am aruncat o privire indiscreta in portofelele angajatilor Primariei, CJ si Prefecturii. Mai precis, am vrut sa vedem cit cistiga un functionar public din virful lantului trofic, si nu un "talpas", si cit iau primii demnitari ai urbei - primarul, viceprimarii, presedintele CJ, vicepresedintii CJ, prefectul si subprefectii.

Salariu net de peste 4.100 lei pentru primar

Anul acesta, Primaria a cheltuit 3.094.752 de lei noi (30,94 miliarde lei vechi) numai pe salariile angajatilor. Din aceasta suma, 144.936 lei (1,44 miliarde lei vechi) reprezinta salariile celor trei demnitari publici din fruntea institutiei si a municipiului adica primarul si cei doi viceprimari, restul fiind impartit intre ceilalti 200 de angajati ai institutiei. In urma unui calcul simplu, rezulta ca salariul mediu brut in aceasta institutie este de 1229 lei sau 12,29 milioane de lei vechi, suma care include si sporurile - de vechime, si pentru conditii vatamatoare, respectiv pentru radiatiile emise de ecranele calculatoarelor, de antenele gsm sau de alte echipamente electronice cu care acestia intra zilnic in contact.
Primarul Constantin Cibu primeste lunar, in mina, cu tot cu indemnizatii si sporuri, pentru a gospodari exemplar acest oras, pentru a aduce investitori, pentru a crea locuri de munca si a construi locuinte, aproximativ 4.145 de lei (peste 41 de milioane lei vechi). La fel de bine stau si cei doi viceprimari - Daniela Vasioiu si Lucian Tilea - care, tot pentru a imbunatati traiul brailenilor, primesc din bani publici, lunar, in jur de 3.430 de lei noi (peste 34 de milioane lei vechi).
De mentionat ca, anul acesta, municipiul a avut la dispozitie un buget de 143.631.790 lei (1436 miliarde de lei vechi).

Presedintele CJ cistiga "in mina" aproape 4.700 lei

Daca cineva are impresia ca se duc foarte multi bani din buzunarele contribuabililor in cele ale edililor municipiului, atunci se inseala, deoarece nu acestia sint cel mai bine platiti demnitari.
Conducatorii judetului primesc pentru eforturile depuse in beneficiul brailenilor salarii care ajung la suma de 167.604 lei (1, 67 miliarde lei vechi), anual.
Astfel, pentru faptul ca reuseste sa ii dirijeze perfect pe majoritatea consilierilor judeteni in a vota proiecte care mai de care mai benefice pentru braileni, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, incaseaza lunar in jur de 4.650 lei (aproape 47 de milioane lei vechi). In ceea ce ii priveste pe cei doi vicepresedinti - Niculina Moisescu si Gheorghe Chiru, fie ca activitatea pe care o au la locul de munca le justifica sau nu salariile, acestia primesc din bani publici aproximativ 4.102 lei, cam cit primarul municipiului.
Daca acestia - la fel ca si cei trei sefi din Primarie - primesc doar indemnizatiile stabilite de Guvern, secretarii celor doua institutii au dreptul si la sporuri, ceea ce le ridica veniturile nete binisor peste 3.000 de lei noi in fiecare luna. Este vorba despre Iorga Stoian - secretarul municipiului si Nicu Filote - secretarul judetului.
Ceilalti 113 angajati ai CJ impart restul de 4.032.396 lei care ramin din fondul de salarii aprobat pentru aceasta institutie pe 2006, dupa ce presedintele si vicepresedintii si-au luat banii. Aceasta inseamna ca salariul mediu brut lunar in Consiliul Judetean, exceptindu-i pe presedinte si pe vicepresedinti, este mult mai atragator decit la Primarie: 2973 lei sau 29,73 milioane de lei vechi.
In ceea ce priveste bugetul acestei institutii pentru anul 2006, acesta s-a ridicat la suma de 8.678.000 lei, (86,7miliarde lei vechi) din care 1.726.000 lei au fost destinati investitiilor.

Leafa de inalt functionar public (prefect): 5.500 lei

Pentru a asigura la nivelul judetului aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si hotaririlor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice, prefectul Nicolae Mitroi si subprefectii Mircea Fudulaiche si Dumitru Popa primesc anual 166.446 lei (1,66 mld. lei vechi). Banii provin din fondul de salarii al Prefecturii, care insumeaza 264.192 lei (2,64 miliarde lei vechi). Asta inseamna ca in buzunarele celor trei se duc aproape doua treimi din fondul de salarii, restul de 97.746 lei reprezentind salariile celorlalti 10 angajati ai institutiei. Practic, fiecare dintre acestia cistiga in medie 814 lei sau putin peste 8 milioane de lei vechi. De altfel, cel mai prost platit angajat al institutiei prefectului ia 800 de lei noi pe luna.
In vreme ce subprefectii pleaca in fiecare luna acasa cu aproximativ 3.480 lei, prefectul Mitroi se poate lauda ca este cel mai bine platit functionar public. Pentru munca depusa in cadrul Prefecturii, acestuia ii intra in buzunar, lunar, circa 5.500 lei (55 milioane lei vechi).
Pentru acesti bani, conform fisei postului, prefectul ar trebui, printre altele, sa verifice legalitatea actelor administrative ale CJ, ale CLM, sau ale primarului. Tot de acesti bani prefectul ar trebui sa verifice masurile intreprinse de primar sau de presedintele CJ in calitatea lor de reprezentanti ai statului in unitatea administrativ-teritoriala si ar putea sesiza organele competente in vederea stabilirii masurilor necesare, in conditiile legii.
Mai adaugam ca, anul acesta, pentru cheltuieli si investitii, Prefectura Braila a avut la dispozitie 310.000 lei, cheltuielile cu personalul consumind mai mult de trei sferturi din aceasta suma.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro