Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Secretara cu cel mai mic salariu din Sanatate

Dupa o viata de munca epuizanta, multi dintre cei care se afla in momentul de fata in pragul pensionarii se gindesc cu groaza ca, daca acum "trag" de la o luna la alta de amaritul ala de salariu, care de multe ori atinge pragul de jos pe economie, realitatea poate fi si mai cruda dupa iesirea la pensie. In loc sa se gindeasca la sanatatea lor si la o batrinete lipsita de griji, aceste persoane sint puse la zid de o legislatie aberanta si condamnate sa priveasca neputincioase la hatisul in care le-au aruncat vremurile, dupa ce au acumulat mai bine de 30 de ani de activitate. Desi astfel de situatii se intilnesc la tot pasul in societatile si institutiile brailene, cazul secretarei Autoritatii de Sanatate Publica reprezinta doar un crimpei rupt din realitatea cotidiana, din care reiese clar indiferenta sistemului, in speta cel de sanatate, fata de siguranta zilei de miine a angajatilor. Este vorba despre Mariana Medrihan, care lucreaza ca secretar-dactilograf al Directiei de Sanatate Publica din august 1973. O viata de om, secretara Directiei a fost si este inca pionul principal in sistemul de sanatate brailean; persoana care stie exact ce se intimpla in aceasta institutie, pe care o cunosc toti medicii si asistentele din judet, dar si toate persoanele care au fost in audienta la nenumaratii directori care au condus sistemul de sanatate in acest interval de timp.
Cu toate acestea, in prezent este incadrata cu un salariu de 508 RON, desi pina la pensionare mai are doar trei ani.
"Lucrez in aceasta institutie de cind am fost repartizata de Ministerul Educatiei si Invatamintului, fiind absolventa a Scolii postliceale de secretariat Bucuresti-specialitatea secretar stenodactilograf, limba romana-franceza. Am o vechime de 34 ani, iar diferenta creata intre personalul contractual si functionarii publici a facut ca in acest moment sa am cel mai mic salariu din unitate. Ma intretin singura, suport toate cheltuielile aferente din acest venit, iar banii sint insuficienti pentru un trai decent. Pe 16 august, de exemplu, in zi de salarizare, am primit in mina 468 lei si, daca acum nu ma pot descurca din acesti bani, cum sa supravietuiesc cu pensia, care reprezinta 35% din salariul actual?", se intreaba retoric secretara ASP.

De la Ana la Caiafa

Pentru a rezolva in mod favorabil situatia cu care se confrunta, Mariana Medrihan a facut tot felul de demersuri atit la Guvernul Romaniei, la Presedintie, cit si la ministerele de resort, respectiv Ministerul Sanatati Publice si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Purtata de la Ana la Caiafa, secretara ASP nu a primit inca nici un raspuns concret, iar in momentul de fata nu se intrezareste nici o sansa de redresare a acestui aspect care vizeaza posibilitatea incadrarii secretarelor dactilografe de la ASP la nivelul celor care lucreaza in ministere si in celelalte institutii bugetare. Astfel, la memoriul trimis Ministerului Sanatatii Publice in vederea obtinerii unui salariu mai mare prin posibilitatea trecerii pe o alta functie, directorul general de la Directia Generala Organizare, Resurse Umane, Dezvoltare Profesionala si Salarizare a raspuns, in urma cu o luna de zile, ca aceasta procedura "nu are baza legala" si ca secretara ASP Braila trebuie sa se adreseze Ministerului Muncii, Familii si Egalitatii de Sanse. De la acest minister, prin departamentul Inspectia Muncii, a venit raspunsul ca "scrisoarea a fost redirectionata la Ministerul Sanatatii pentru competenta solutionare", dupa ce, de la Cancelaria Primului Ministru, memoriul a fost transmis in acelasi scop Inspectiei Muncii, solicitindu-se masurile legale ce se impun. Dintr-un asemenea cerc vicios, din care nimeni nu se implica in mod concret, secretarea ASP este hotarita sa iasa cu orice pret, chiar cu sprijinul forurilor europene, daca altfel nu se poate, dupa cum ne-a marturisit.
Desi doar pe plan local nu se poate face nimic pentru incadrarea secretarei ASP intr-o alta grila de salarizare, aceasta are in continuare sprijinul sindicatului SANITAS, al cadrelor medii sanitare. "Dupa o asemenea experienta, secretara ASP putea sa fie trecuta pe o alta functie, pentru a fi normata mai bine. Din pacate insa, nimeni nu s-a interesat de pionul numarul unu al tuturor directorilor de Directie de Sanatate din ultimii aproape 35 de ani. Noi, sindicatul, am cerut Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii sa ne spuna ce posibilitati sint, dar ni s-a raspuns ca este posibil asa ceva, in conditiile in care este trecuta pe o alta functie, iar conducerea ASP ne-a spus ca nu are nimic impotriva sa fie trecuta cu o alta salarizare. Din pacate insa, acest caz demonstreaza ca nu s-a schimbat nimic in ultimii 35 de ani in ceea ce priveste mentalitatea fata de angajati", ne-a declarat Nicolae Saridache, liderul Sindicatului SANITAS din Braila.
Pe de alta parte, dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, apreciaza ca nu exista o alta varianta in grila de salarii a unitatii pe care o conduce si ca singura posibilitate ca secretara ASP sa se poata descurca onorabil din punct de vedere financiar ar fi sa-si mai gaseasca un loc de munca, cu jumatate de norma. "E singura persoana angajata ca secretara; oficial, nu am alta varianta in grila noastra de salarii, nu exista alte posibilitati. Am incercat, dar acesta este salariul maxim posibil", a concluzionat dr. Delia Rasnoveanu.
Categorie articol: 

Comentarii