Mergi la conţinutul principal

Sechestru pe fotbalişti

Măsură inedită luată de Fiscul local împotriva Clubului de Fotbal Brăila SA: a pus sechestru pe drepturile federative ale jucătorilor echipei fanion a oraşului. Asta înseamnă că orice viitoare tentativă de vânzare a vreunui jucător sub contract la clubul de fotbal va trebui notificată organului fiscal, pentru ca acesta să-şi poată recupera din tranzacţia respectivă obligaţiile restante ale clubului, care la acest moment depăşesc 150.000 lei. Liga Profesionistă de Fotbal, dar şi Federaţia Română de Fotbal au fost înştiinţate despre sechestrul instituit de Fiscul brăilean. Din punct de vedere sportiv, sechestrul nu aduce niciun impediment în ce priveşte viitoarele partide programate pentru echipa locală, susţin reprezentanţii CF Brăila SA. Întrebat despre ce datorii este vorba, Valentin Avramescu, preşedintele clubului, a explicat că sunt datorii vechi, de natură salarială.

La finele săptămânii trecute, societatea comercială Clubul de Fotbal Brăila SA s-a trezit că Fiscul i-a pus sechestru pe drepturile federative ale propriilor jucători. Asta înseamnă că firma CF Brăila SA nu va mai putea vinde vreunul dintre jucători fără ca Fiscul să ştie de asta, iar din tranzacţie să-şi reţină banii cuveniţi statului. De altfel, instituirea sechestrului s-a făcut în contul unor obligaţii restante către bugetul de stat general consolidat, în cuantum de aproximativ 150.000 lei, însemnând datorii de bază plus accesorii bugetare (dobânzi şi penalităţi). "Pentru datoriile înregistrate de SC CF Brăila SA organul fiscal a pus sechestru asupra drepturilor federative ale jucătorilor. Titlul executoriu emis a fost transmis către FRF şi Liga Profesionistă de Fotbal, context în care nu se vor putea face transferuri ale unor jucători fără să se anunţe organul fiscal", ne-a comunicat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, prin Compartimentul Comunicare.
Cu alte cuvinte, dacă un jucător va fi transferat de la CF Brăila la o altă echipă, banii rezultaţi din această tranzacţie vor fi interceptaţi de Fisc şi reţinuţi în contul datoriei clubului către bugetul general consolidat.
Potrivit legislaţiei în vigoare, drepturile federative rezultă din înregistrarea la Federaţia de Fotbal a unui contract încheiat între un jucător profesionist de fotbal şi un club de fotbal şi constau, pe de o parte, în dreptul clubului de a folosi jucătorul în competiţii şi, pe de altă parte, de a transfera jucătorul către un alt club. Trebuie subliniat că doar cluburile de fotbal pot fi titulare ale drepturilor federative, lucru generat de faptul că jucătorii pot fi înregistraţi sau legitimaţi ca jucători profesionişti doar la cluburi. În acelaşi sens, având în vedere faptul că un jucător poate fi înregistrat la un singur club de fotbal (dubla înregistrare fiind expres şi strict interzisă de dispoziţiile regulamentare), drepturile federative nu pot fi împărţite între diferite cluburi sau cu terţi.

Valentin Avramescu: "Eşalonat sau neeşalonat banii trebuie plătiţi!"

Contactat telefonic, preşedintele CF Brăila, Valentin Avramescu, a declarat că datoria pentru care Fiscul a pus sechestru este de natură salarială: "La momentul vânzării acţiunilor clubului erau datorii restante către jucători în valoare de circa 6 miliarde de lei vechi. Principalul finanţator, Florin Cîrligea, s-a angajat să le plătească, ceea ce s-a şi întâmplat de altfel, numai că datoriile erau purtătoare de impozite şi contribuţii la stat. Acest capitol urma să fie rezolvat odată cu primirea banilor de la autorităţile locale. De altfel, prima tranşă de bani a şi venit, dar regula spune că din aceşti bani nu putem face astfel de plăţi. Aşa că singura soluţie este să găsim altă sursă de finanţare din care să se plătească obligaţiile fiscale". Întrebat dacă a luat în calcul o eventuală solicitare către Fisc privind eşalonarea la plată a datoriei, Avramescu a comentat: "eşalonat sau neeşalonat, banii trebuie plătiţi! Sper să găsim suma şi este singura problemă majoră pe care o avem la acest moment". De asemenea, sursa citată a subliniat că din punct de vedere sportiv, echipa nu va avea de suferit din cauza acestei situaţii, în sensul că va putea să-şi continue activitatea în Liga a II-a.
Interesant de adăugat este că instituirea sechestrului asupra drepturilor federative ale jucătorilor este o procedură care a mai fost folosită de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în cazul mai multor echipe divizionare din România. Cele mai cunoscute astfel de cazuri au fost înregistrate la FC Argeş şi la echipa patronată de Adrian Mititelu, Universitatea Craiova.

Principalul finanţator, omul de afaceri Florin Cîrligea

Amintim că în februarie 2014 au fost înaintate la notariat actele prin care se certifică transferul de acţiuni de la fostul acţionar majoritar, SC "Concivia", la noul acţionar - Asociaţia Sportivă Avântul Conpet Cireşu. Tranzacţia ce a vizat pachetul de 98% din acţiunile clubului s-a ridicat la 1,12 miliarde de lei vechi, adică undeva cam la jumătatea valorii capitalului social al CF Brăila. În plus, fostul acţionar a acceptat ca banii să şi-i primească eşalonat, în 2 ani. După perfectarea actelor, în Registrul Comerţului societatea CF Brăila SA are acţionar majoritar ONG-ul amintit, cu 98,66%, plus 50 de asociaţi persoane fizice, care deţin 330 de acţiuni la această firmă. În ce priveşte asociaţia sportivă, ea îi are ca membri fondatori pe Valentin Avramescu şi Vasile Popa, care se ocupă efectiv de destinul clubului. Mai trebuie precizat că atât "Concivia", fostul acţionar majoritar, cât şi gălăţenii de la "Tancrad" au fost şi continuă să fie sponsori ai CF Brăila în baza unor contracte încheiate dinainte de transferul acţiunilor. Însă, de departe, cel mai generos finanţator este Florin Cîrligea, patronul de la "Comision Trade" şi fost subprefect de Brăila, membru PDL. El a investit deja în echipă circa 7 miliarde de lei vechi, după cum susţine chiar preşedintele clubului, banii fiind folosiţi pentru stingerea datoriilor salariale la jucători, mai puţin pentru impozitele şi contribuţiile aferente în contul cărora, iată, acum Fiscul a instituit măsuri asiguratorii de recuperare.
Revenind la momentul transferului de acţiuni, acesta a reprezentat finalul unei etape care a durat câţiva ani şi a fost presărată cu scandaluri privind finanţarea clubului, pornind de la celebrul dosar în instanţă, înaintat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi până la ameninţările cu plecarea ale fotbaliştilor, supăraţi că nu-şi mai primiseră salariile de multă vreme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro