Mergi la conţinutul principal

Seceta pirjoleste Braila

Situatie critica la Braila. Fermierii sint ingrijorati. Seceta a pus stapinire pe intreg judetul. In cimp, culturile sufera. Specialistii confirma: deficitul de apa din sol a atins valori record, egale cu coeficientul de ofilire a plantelor. Cifrele sint alarmante 1.250 - 1.350 mc deficit de apa/ha, in stratul de 0 - 80 cm, in conditiile in care valoarea record determinata in judetul nostru a fost de 1.300 - 1.400 mc/ha. "Cu exceptia Insulei, unde se iriga si unde deficitul de apa din sol a stagnat undeva la 800 mc/ha, la adincimea de 80 cm, in rest situatia este critica. In multe zone deficitul a atins deja coeficientul de ofilire a plantelor, respectiv 1.250 - 1.350 mc/ha, in stratul de 0 - 80 cm. Luam in discutie aceasta adincime pentru ca acesta este stratul activ pentru plante", a precizat Dan Ionel, directorul general al Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF).
Conform precizarilor directorului ANIF, la acest moment, in judet, se iriga pe circa 30.000 ha, din care 12.000 ha prin Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUIAI) si 18.000 ha prin alti beneficiari. Din aceasta ultima suprafata, 17.000 ha sint din Insula Mare. "Si de aceasta data vorbim despre "TCE 3 Brazi" tot la capitolul "alti beneficiari" pentru ca desi dosarul de transformare din asociatie in organizatie a utilizatorilor de apa e depus de 1an, lucrurile nu s-au rezolvat", a punctat Dan Ionel.
Pe linga seceta care le da mari emotii, fermierii nostri mai au un motiv de ingrijorare: pe lista judetelor considerate de Guvern calamitate, si pentru care s-a emis cod galben, nu se regaseste si Braila. In aceste conditii, teama fermierilor braileni este justificata, chiar daca au cheltuit sute de milioane pe asigurarea culturilor, daca Guvernul nu va declara si la noi stare de calamitate, ei nu vor beneficia de despagubiri.

700 lei/ha subventia pentru irigatii

Si, totusi, la semnalele de alarma trase de fermierii din intreaga tara, Guvernul nu a ramas indiferent. Concret, subventia pentru irigatii a crescut de la 390 la 700 de lei/ha, plus 140 lei/ha pentru refacerea infrastructurii si a statiilor de pompare si punere sub presiune, plus 31 lei/ha pentru paza obiectivelor.
"Pentru ca nici prognozele nu sint linistitoare, noi am mai pregatit alte 43.000 ha care, in situatie de urgenta, le putem pune in functiune. In plus, se pot incheia contracte de furnizare a apei pina pe 30 iunie. Asa ca noi facem apel catre toti fermierii sa se asocieze si sa incheie contracte de livrare a apei. Noile reglementari acorda subventia de 700 lei/ha si celor care, desi nu sint constituiti in OUAI, au incheiate contracte cu noi. Pentru a primi apa ei trebuie doar sa ceara, cu conditia sa indeplineasca cerinta de a acoperi cu cereri 20 % din suprafata totala deservita de o statie de pompare", a explicat directorul ANIF.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro