Mergi la conţinutul principal

Secţia de Cardiologie-Pediatrie, dată Spitalului Judeţean în administrare

• mutarea s-a făcut printr-un proiect de hotărâre introdus suplimentar pe ordinea de zi şi aprobat în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean • acest fapt le-a trezit suspiciuni consilierilor liberali, care au cerut explicaţii • şeful judeţului le-a spus că e vorba despre un proiect ce trebuia verificat temeinic, după care inclusiv PNL-iştii au votat “pentru” adoptare

 

Consilierii judeţeni au aprobat în ultima şedinţă de CJ un proiect ce viza trecerea secţiei de Cardiologie-Pediatrie din domeniul privat în cel public al judeţului Brăila, dar şi transmiterea în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Din cei 27 de consilieri prezenţi, au votat “pentru” doar 26, căci Simona Drăghincescu a anunţat că nu participă la vot. Chiar şi aşa, proiectul a fost adoptat. Acesta este încă un pas în încercarea autorităţilor de a face noua secţie funcţională, după ce ani la rând a zăcut abandonată din cauza unor proiecte concepute prost.

Totuşi, proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, fapt ce l-a determinat pe consilierul judeţean liberal Vasile Cortez să ceară lămuriri de la preşedintele CJ, Francisk Chiriac, pentru această alegere. Şeful judeţului i-a răspuns că a trebuit să verifice proiectul, apoi a explicat ce urmează să se întâmple pe viitor cu această investiţie. “Pentru că l-am verificat temeinic şi, aşa cum spunea domnul consilier Nechita, să avem argumente ca acest proiect să stea în picioare şi să-l votăm sau nu cu toţii. Suntem în procedură legală, mai trece o etapă privind această investiţie de la spital, o dăm în administrare şi urmează celelalte: expertiza şi punerea în funcţiune a celor două secţii la care ne chinuim de foarte mult timp. Mă bucur că am reuşit să aducem pe toată lumea (firma câştigătoare a licitaţiei “Vamed” şi constructorul “Carroponte” -n.r.), să facem procesele verbale de predare-primire cu cartea tehnică, lucru foarte important, documente necesare Consiliului Judeţean şi spitalului, pentru a continua această investiţie. Eu zic că este un lucru foarte bun. S-a întâmplat într-un ritm foarte încet, asta ţine de experţi, de toţi cei care au muncit acolo şi sperăm ca la celelalte etape să recuperăm din timpul pierdut, iar această secţie de Cardiologie şi Pediatrie să fie funcţională într-un timp foarte scurt”, a fost replica lui Chiriac.

Tot consilierii liberali s-au interesat şi de starea aparaturii medicale achiziţionate deja, deşi secţia nu este funcţională nici la momentul de faţă. Aceştia şi-au arătat îngrijorarea faţă de eventualele cheltuieli ce vor apărea dacă se constată că echipamentele nu mai sunt bune de pus în funcţiune. Mai mult, PNL-iştii au mai întrebat şi care mai este situaţia sistemului de prevenire a incendiului la Spitalul Judeţean. Francisk Chiriac a declarat că şi el este interesat de subiectul aparaturii medicale, în special despre angiograf. Acesta a mai spus că a purtat o discuţie cu producătorul, acesta din urmă fiind de acord să realizeze gratuit o expertiză a Angiografului, pentru a afla în ce stare este aparatul în momentul de faţă. “După această expertiză, vom lua decizia împreună cu conducerea spitalului şi noi toţi. Referitor la inelul de incendiu, am avut un contract, dar firma câştigătoare a dat faliment, l-am reluat şi se pare că l-a câştigat o altă firmă. E vorba despre acea staţie de pompare pe inelul de incendiu care trebuie să ridice apa la 12 atmosfere. Trebuie să vină şi sperăm ca până în octombrie să finalizăm şi această investiţie şi să avem avizul pentru inelul de incendiu pentru tot spitalul. Dacă vă referiţi la Cardiologie, v-am spus că în urma acestei expertize pe care o vom face, nu numai neapărat la închiderea investiţiei pentru cei 2% rămaşi de executat, ci vom face la toată clădirea ca să ştim toate minusurile care sunt acolo, să le punem transparent în faţa dumneavoastră şi să luăm hotărârea de rigoare. Hotărârea de rigoare va fi să ne asumăm cu toţii, astfel încât această investiţie să fie funcţională cât mai repede. Mobilierul este achiziţie separată, dar vor fi bani tot din bugetul judeţului”, a adăugat şeful CJ Brăila.

 

Oncologia şi Diabetul, prea puţine paturi comparativ cu numărul bolnavilor

După ce a fost votat şi adoptat proiectul, la rubrica “Diverse”, consilierul liberal Dănuţ Lungu a readus în discuţie starea sistemului sanitar din Brăila, subliniind faptul că numărul bolnavilor de cancer este în continuă creştere, în timp ce numărul de paturi de la secţia Oncologie rămâne acelaşi. “PNL Brăila şi-ar dori ca secţia de Cardiologie să fie funcţională şi să nu mai fim obligaţi să intervenim, în momentul în care o să fie predată Spitalului Judeţean de Urgenţă, plecând de la starea tehnică a tuturor investiţiilor care s-au făcut acolo, până la tot ce înseamnă avize, autorizaţii etc. Mă bucur că secţia de Oncologie s-a mutat de la Corpul A la Corpul B, dar să ştiţi că nu am făcut nimic. Vreau să luaţi în considerare că sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi bolnavi de cancer şi avem nevoie de suplimentarea paturilor la această secţie. La fel şi la secţia de Diabet, unde este aceeaşi problemă”, a spus Lungu. Chiriac i-a replicat că nu intenţionează să schimbe structura spitalului, pentru că vor ieşi iarăşi discuţii. Acesta a mai spus că unitatea sanitară este “într-o continuă reformă. Sunt lucruri lăsate de mulţi ani, investiţii care trebuie aduse la zi, astfel încât spitalul să fie unde ar trebui să fie. Marea problemă a Spitalului Judeţean este partea de resurse umane şi comunicarea oamenilor de specialitate. Managementul nu poate să ţină în frâu medicii. Vă spun pentru că am asistat la o discuţie cu şefii de secţii şi nu mi-a plăcut deloc. Ei în loc să găsească soluţii, găsesc probleme. Probleme ce ţin de actul medical, de buna funcţionare a spitalului”, a conchis preşedintele CJ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro