Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seara magica cu A. G. Weinberger, la Teatrul "Maria Filotti"

Miercuri seara, in sala mare a Teatrului "Maria Filotti" a avut loc un concert de rock, jazz si gospel sustinut de cunoscutul chitarist A. G. Weinberger, originar din Oradea, dar care s-a remarcat si in tara blues-ului, SUA. Fanii au umplut sala teatrului si s-au lasat antrenati de ritmul muzicii. A. G. Weinberger, alaturi de trupa sa, cu care a pornit in turneul national "The Guitar Man", Sorin Petrila la chitara, Vlad Spatar la bas si Miki Orban la baterie, si-a inceput recitalul ce a cuprins citeva cover-uri si faimoase melodii din repertoriul international. De asemenea, a delectat brailenii cu citeva colinde americane. La sfirsit, muzicianul a fost aplaudat la scena deschisa, iar pe parcursul concertului, Weinberger s-a plimbat cu chitara si printre spectatori, demonstrind ca este obisnuit cu atmosfera marilor cluburi de peste ocean.
In Romania, A.G.Weinberger a fost un promotor al blues-ului inca din anii '90, fiind considerat de specialisti un punct de pornire al acestei miscari muzicale in tara noastra.
A. G. Weinberger este chitarist, vocalist, interpret la muzicuta, producator si realizator de emisiuni radio si producator de albume. Dupa 1990, i s-a oferit posibilitatea unor turnee in Germania, Elvetia, Israel, Turcia si Ungaria. In 1996, ajunge prima oara in SUA, la Memphis, apoi, in 1997, cinta in Piata Universitatii, cu ocazia vizitei presedintelui SUA, Bill Clinton. In 1998, A.G. infiinteaza Fundatia BlueSylvania, iar anul 1999 este un an plin de turnee, in care notorietatea artistului atinge cote maxime. In mai 2000, ajunge in Statele Unite. La inceput, a cintat in cluburile din Chicago, dupa care s-a mutat in New York, unde a concertat in cluburi celebre. Apoi a plecat in turneu cu o cintareata de country din Nashville, cu care a colindat toata America, parcurgind aproape 30 de mii de mile. In final, s-a stabilit in Las Vegas, unde a cintat in cluburi si cazinouri si a predat lectii de chitara. In mai 2004 s-a mutat la Lausanne, Elvetia. Primul album american semnat A.G. a fost inregistrat la inceputul anului 2005, la Nashville, Tennessee. O alta activitate muzicala a lui A.G. Weinberger o constituie colaborarile cu diverse teatre, pentru care a scris muzica de scena: 1983, Teatrul de Stat Oradea: R. Nash, "Omul care aduce ploaia", 1985, W. Gombrowicz, ''Yvona, Principesa Burgundiei'', 1986, Teatrul de Stat Arad: D.R. Popescu, "Acesti ingeri tristi", Teatrul de Stat Oradea: "Cenusareasa", 1987 Teatrul de Stat Oradea: Ion Creanga, "Ivan Turbinca"; 1992, Allan Ginsberg, Jacques Prevert, "Blues al Tatalui Moarte", 1995, Teatrul L.S. Bulandra: Camil Petrescu, "Patul lui Procust".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii