Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se strică vremea: se face tot mai cald

Efectele schimbărilor climatice se manifestă mai repede decât a prevăzut comunitatea ştiinţifică, iar guvernele ar trebui să ia măsuri imediat, avertizează Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Raportul GEO-6 privind viitorul mediului pe plan mondial (Global Environment Outlook), prezentat la Nairobi, este ultimul şi cel mai complet raport realizat de UNEP, care, prin şase studii regionale, dezvăluie o ameninţare comună globală a cărei intensitate creşte în mod îngrijorător.
În aproape întreaga lume, creşterea populaţiei, rapida urbanizare, nivelurile de consum tot mai mari, deşertificarea şi degradarea solului au provocat o mare lipsă de apă şi au pus în pericol siguranţa alimentară a sute de milioane de persoane. „Dacă această tendinţă va continua şi lumea nu va reuşi să îmbunătăţească modelele actuale de producţie şi de consum, dacă nu vom reuşi să folosim resursele naturale în mod sustenabil, starea mediului va continua să se înrăutăţească", afirmă directorul executiv al UNEP, Achim Steiner.
Cu toate acestea, evaluările regionale arată că mai este timp pentru a neutraliza cele mai grave consecinţe ale schimbărilor climatice, în special distrugerea ecosistemelor marine şi poluarea tot mai mare a aerului. Astfel, Marea Barieră de Corali - cel mai mare sistem de corali din lume, clasificat ca patrimoniu al umanităţii - este ameninţată de schimbările climatice, dar şi de scurgerile de pe terenurile agricole, de dezvoltarea economică şi de proliferarea acanthasterelor, animale marine în forma unor spini, numite „coroane de spini" care se hrănesc cu corali.
Omenirea încă mai poate decide dacă vrea să constituie „o parte a problemei sau o parte a soluţiei", a subliniat Achim Steiner. În exemplul menţionat, guvernul australian este invitat să aloce 6,5 miliarde de euro pentru ameliorarea calităţii apelor în care se dezvoltă coralii.
Raportul GEO-6 face parte din eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. În aceste zile se desfăşoară, la Nairobi, cea de-a doua sesiune a Adunării ONU de Mediu (UNEA-2), care reuneşte delegaţii din 170 de ţări şi sute de oameni de ştiinţă.

 
Categorie articol: 

Comentarii