Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se scumpesc apartamentele

• nu sunt creşteri izbitoare, dar în unele zone ar putea ajunge şi la 30.000 lei • concret, anul acesta, locuinţele din municipiul Brăila vor fi mai scumpe în medie cu 5%-10% faţă de anul trecut • există însă şi zone unde preţurile la apartamente au rămas la fel ca în 2018, un exemplu fiind cele din Piaţa Independenţei • în 2019, experţii în imobiliare se aşteaptă la o stabilizare a preţurilor • vom continua, în următoarele ediţii, prezentarea valorilor minime de circulaţie valabile în acest an pentru apartamentele din judeţ, precum şi pentru case şi terenuri intra şi extravilan

 

Pentru al cincilea an consecutiv, preţurile apartamentelor din municipiul Brăila sunt în creştere. Potrivit experţilor, vorbim de o creştere de 5% şi chiar 10%, ceea ce înseamnă că anul acesta brăilenii care vor să îşi cumpere un apartament cu 2 camere în zona Ghioceilor, spre exemplu, vor plăti cu 30.000 lei mai mult decât în 2018. Există însă şi zone din oraş unde valorile locuinţelor au rămas la fel, cum ar fi cele din Piaţa Independenţei (Romarta Nouă) şi Calea Călăraşilor (duplexuri). La capitolul previziuni pentru anul 2019, jucătorii din domeniu estimează că piaţa de imobiliare se va stabiliza.

Aşa cum “Obiectiv Vocea Brăilei” v-a obişnuit, vă prezentăm în cele ce urmează o serie de materiale cu valorile de “circulaţie” pentru apartamentele, casele şi terenurile din municipiu şi judeţ. Pentru o mai bună prezentare a informaţiilor privind cotaţiile aferente lui 2019, publicarea tabelelor cu valoarea minimă de circulaţie a imobilelor se va face în episoade, iar în această ediţie începem cu informaţiile aferente cotaţiilor pentru toate apartamentele din municipiu.

 

Locuinţe mai scumpe

Potrivit Codului Fiscal, anual, Camerele notarilor publici au obligaţia de a solicita Societăţii Generale a Experţilor Tehnici din România valorile orientative de circulaţie a bunurilor imobile, ce vor fi comunicate apoi la Judecătorii, structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi la oficiile de cadastru. Anul acesta, lucrarea de specialitate “Valori orientative de vânzare-cumpărare a locuinţelor, spaţiilor comerciale, terenurilor intra şi extravilane din municipiul şi judeţul Brăila” este realizată de evaluatorii ing. Marcel Ion şi ing. Valerica Dinu, care anticipează o continuare a tendinţelor din anul precent, adică preţul apartamentelor va continua să crească, cel puţin pentru perioada de început a lui 2019. Autorii lucrării precizează că factorii care au stat la baza estimării preturilor orientative pentru anul 2019 au fost: creşterea indicelui ROBOR, rata inflaţiei; preţul materialelor de construcţii şi în special a materialelor de finisare; creşterea salariului minim (a costurilor cu forţa de muncă); creşterea cursului valutar; limitarea gradului de îndatorare.

“Şi anul acesta preţurile sunt în creştere. Nu vorbim de o creştere izbitoare, de 50.000 lei, dar sunt creşteri de 20.000 lei, de 30.000 lei. Anul acesta valorile apartamentelor au urcat cu 5%, chiar 10%, în medie. Anul trecut cele mai vândute apartamente au fost cele cu 2 camere sau cu 3 camere, mai rar cele cu 4 camere. Se poate observa că apartamentele cu 3 camere sunt aproape identice cu cele cu 4 camere ca preţ, în unele blocuri, din cauza consumului de gaz şi de energie. De asemenea, preţul este mai mic pentru apartamentele care sunt la etajul 4, la ultimul etaj”, ne-a declarat Vasile Varga, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) şi, în acelaşi timp, deputat PNL Brăila.

 

Experţii: “Ne aşteptăm la o stabilizare a pieţei

Cristian Teodor, patronul Agenţiei “Cristian Imobiliare” din Brăila, a analizat piaţa rezidenţială locală, declarând redactorilor “Obiectiv” că anul acesta nu există niciun motiv pentru a ne aştepta la scumpiri majore. Însă acest lucru nu înseamnă că locuinţele se vor ieftini.

Citând un studiu realizat de RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro în 30 de oraşe, aceasta ne-a spus că în 2019 jucătorii din domeniu estimează că piaţa se va stabiliza, iar preţurile îşi vor încetini ritmul de creştere. Excepţie fac oraşele mari, precum Cluj, Bucureşti, Timişoara, Constanţa etc, unde se prevede o scădere a preţurilor la imobiliare cu 25%-30%, care este o corecţie normală, nu o ajustare depresivă, deoarece se construieşte mp (metrul pătrat) cu maxim 750-800 euro şi se vinde între 2.000-2.500 euro/mp în zonele bune.

“Preţurile apartamentelor din Brăila nu scad. De fapt, preţurile au crescut în ultimii ani, dar nu în ritmul celor din alte oraşe, spre exemplu Cluj, Constanţa, Bucureşti, unde, într-adevăr, preţurile au cam luat-o razna şi acolo este foarte posibil ca preţurile să scadă. De ce? Pentru că ele au crescut extraordinar de mult. S-a ajuns la 2.500 euro/mp şi e normal ca atunci când ele s-au umflat în felul acesta să se oprească şi să dea înapoi. În acele oraşe locuinţele se vor ieftini, pentru că nu îşi mai permite lumea să cumpere”, ne-a declarat Cristian Teodor.

În ceea ce priveşte tranzaţiile imobiliare făcute în Brăila anul trecut, sursa citată ne-a spus că anul 2018 a fost cel mai bun an de după criză. Creşterea numărului de vânzări la apartamente s-a datorat şi programului “Prima casă”, care i-a ajutat pe mulţi brăileni să îşi cumpere o locuinţă.

Legat de previziunile pentru 2019, Cristian Teodor ne-a spus că experţii în imobiliare se aşteaptă la o creştere sănătoasă şi preţuri în curs de stabilizare, un an de reechilibrare a aşteptărilor dezvoltatorilor, băncilor şi potenţialilor dezvoltatori.

“Părerea mea şi a colegilor mei este că anul acesta, dacă nu se întâmplă ceva catastrofal, ar trebui să fie un an liniştit, stabil, după cum se preconizează şi după cum chiar a şi început. O creştere sănătoasă, după părerea mea, e cel mai bine în piaţă, o evoluţie liniştită, care le-ar permite şi vânzătorilor, şi cumpărătorilor, să facă tranzacţii corecte, pe principiul cerere şi ofertă”, ne-a spus acesta.

 

Apartamente mai scumpe şi cu 25.000 lei

Dar să vedem şi câteva cotaţii. Aşa cum reiese din raportul celor doi experţi, anul acesta, în anumite zone din oraş, valorile locuinţelor au crescut chiar şi cu 30.000 lei. Spre exemplu, în Ghioceilor, dacă anul trecut un apartament cu 2 camere costa 170.000 lei, acum acelaşi apartament ajunge la 200.000 lei. În ansamblul Călăraşi IV, apartamentele cu 2 camere costă 130.000 (125.000 lei în 2018), iar pentru apartamentele cu 3 camere noua cotaţie este de 170.000 lei (160.000 lei în 2018). Locuinţe mai scumpe sunt şi în Ansamblul Buzăului, unde preţul unui apartament cu două camere costă 175.000 lei (160.000 lei în 2018), iar cotaţia unui apartament cu 3 camere este de 205.000 lei (195.000 lei în 2018). Şi preţurile apartamentele confort I din cartierul Hipodrom au crescut: 140.000 lei pentru 2 camere (125.000 în 2018) şi 175.000 lei pentru 3 camere (155.000 lei în 2018).

Raportul de evaluare pentru blocurile din zona ultracentrală a oraşului (Piaţa Independenţei şi duplexurile de pe Calea Călăraşilor) arată că preţul locuinţelor sunt la fel ca anul trecut, cu excepţia apartamentelor cu 3 camere din duplexurile de pe Călăraşilor care costă acum 330.000 lei (315.000 lei în 2018).

(Vom reveni)
Categorie articol: 

Comentarii