Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se scumpeşte poliţa de sigurare obligatorie a locuinţei

Preţul poliţei obligatorii de asigurare a locuinţei ar putea fi majorat substanţial în următoarea perioadă, iar o astfel de propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Fără detalii în ceea ce priveşte dimensiunea creşterii, informaţia a fost confirmată şi de directorul PAID (Pool-ul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor), Nicoleta Radu Neacşu care a declarat presei centrale că "o majorare a preţului, introducerea unei franşize sau o combinaţie dintre cele două este absolut necesară pentru că Pool-ul să îşi poată îndeplini obiectivele în continuare. Am propus ASF acest lucru încă de la finele anului trecut. Ţinem legătura permanent cu ASF pe acest subiect şi înţeleg că sunt deja mai multe variante de lucru. Nu vă pot divulga propunerea în ceea ce priveşte creşterea preţului însă vă pot spune că franşiza ar trebui să fie între 5 şi 10% din daună", spune directorul PAID.
În cazul de faţă, franşiza presupune că persoană asigurată îşi asumă o parte din potenţial dauna, dar şi faptul că nu va fi despăgubit pentru valori mai mici decât franşiza. Mai detaliat, pentru poliţa PAD, care are o acoperire de 20.000 euro pentru locuinţele construite din materiale modern, introducerea unei franşize de 10% ar însemna că PAID nu va achita daune mai mici de 2.000 de euro dar şi că, în cazul unei daune totale, PAID va plăti doar 18.000 de euro.
Mai trebuie adăugat că printr-o recentă modificare adusă legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, toate poliţele de acest tip trebuie să includă şi componeta PAD. Asigurarea PAD costă 20 de euro pentru locuinţele din material modern, acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren şi are o limită asigurată de 20.000 de euro. Pentru categoria inferioară de locuinţe, mai precis construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, poliţa de asigurare este de 10 euro/an. Potrivit situaţiei la finele primului semestru din acest an, prezentată pe pagina web a PAID, în cazul judeţului nostru s-au încheiat 20.080 poliţe.
Potrivit legii, toţi românii sunt obligaţi să deţină o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei emisă de PAID, în caz contrar riscând amenzi de până la 5 milioane de euro.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii