Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se scumpeşte intravilanul municipiului

• la fel se întâmplă şi cu valorile de circulaţie a intravilanelor din judeţ • la Chiscani, Vărsătura şi Lacu Sărat cotaţiile au ajuns la 90 lei/mp faţă de 80 lei/mp în 2016 şi 30 - 50 lei/mp în 2015  

 

În primele episoade au fost prezentate preţurile informative în funcţie de care se fac actele notariale pentru apartamente, case şi spaţii comerciale atât în municipiu, cât şi judeţ. În ediţia de astăzi vă prezentăm tabelele cuprinzând cotaţiile pentru terenurile intravilane din municipiul Brăila şi oraşul Ianca, plus satele arondate Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (BCPI) Brăila. În ediţiile viitoare, vom încheia seria cu informările privind valorile de circulaţie ale terenurilor intravilane arondate oficiilor de cadastru Însurăţei şi Făurei plus trenurile extravilane.

Revenind, potrivit Codului Fiscal, Camerele Notarilor Publici îşi actualizează anual expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice precum şi la Oficiile de Cadastru, rapoartele reprezentând pentru aceste instituţii instrumente de lucru. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Listele cu noile preţuri au intrat în vigoare pe 8 martie.

Revenind la cotaţiile valabile pe anul în curs, metrul pătrat de teren în zona 0 a municipiului este evaluat la 770 lei/mp (700 lei/mp - anul trecut), în timp ce la zona 1 cotaţia este la 625 lei/mp (550 lei/mp în 2016) şi de 470 lei/mp în cazul terenurilor intravilane din zona 2 a municipiului (400 lei/mp, anul trecut). Mai departe, în zona 3 plus cartierul Minerva, cotaţia este de 320 lei/mp, faţă de 300 lei - anul trecut.

Fenomenul se manifestă şi în cazul trenurilor intravilane din judeţ. De exemplu, dacă discutăm de zona periurbană, un metru pătrat de teren situat în Chiscani, Vărsătura sau Lacu Sărat urcă la 90 lei/mp, cu 10 lei/mp în plus faţă de anul trecut şi dublu faţă de cotaţia din 2015 cânt discutam de valori de 30 şi 50 lei/mp. O altă zonă interesantă pentru brăileni, este cea de la Cazasu. Aici cotaţia este de 70 lei/mp, în urcare cu 5 lei per metru pătrat faţă de 2016 (50 lei/mp, în 2015). În ce priveşte zona Siliştea, cotaţia valabilă anul acesta este de 16 lei/mp (la fel ca şi anul trecut) în comună şi 8 lei/mp în satele arondate. De asemenea, şi la Vădeni se înregistrează acelaşi fenomen, în sensul că anul acesta terenurile intravilane sunt în stagnare faţă de 2016: în comună 28 lei/mp (25 lei/mp, în 2015) şi 12 lei/mp în satele arondate (10 lei/mp, în 2015). (Vom reveni)
Categorie articol: 

Comentarii