Mergi la conţinutul principal

Se maresc impozitele pe case

Conform celui mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal, sectiunea taxe si impozite locale, autoritatile pot stabili o cota de impozitare cuprinsa intre 0,5 si 2%, aplicabila valorii impozabile.
Valoarea impozabila pentru locuintele construite din beton armat, caramida arsa ori piatra si dotate cu instalatii de apa, canalizare, energie electrica si incalzire era, conform vechilor prevederi din Codul Fiscal, de 5,3 milioane de lei vechi pe metru patrat. Pentru acelasi tip de locuinte, finantele propun pentru anul viitor o valoare impozabila de 6,69 milioane de lei vechi pe metru patrat, adica o majorare cu 26%. In cazul locuintelor construite din caramida nearsa, paianta ori lemn, dotate cu instalatii de apa, canalizare, energie electrica si incalzire, vechea valoare impozabila era de 1,4 milioane de lei vechi pe metrul patrat, iar Finantele propun pentru 2006 o valoare de 1,82 milioane de lei vechi, in crestere cu 30%.
Cota de impozit amintita anterior se stabileste prin hotarire a consiliului local, apoi se aplica valorii impozabile. De exemplu, in cazul unui apartament de 40 de metri patrati, valoarea impozabila va fi de circa 268 milioane de lei vechi. Prin aplicarea cotei minime de 0,5%, impozitul pe locuinta va fi de 1,34 milioane de lei vechi pe an. Daca se aplica o cota de 2%, impozitul datorat va fi de peste 5 milioane de lei vechi pe an. Este vorba insa despre sume pur informative. Acestea pot fi mai mici sau mai mari, in functie de vechimea cladirii sau de rangul localitatii si zona in care se afla locuinta respectiva.
Proiectul de act normativ mai prevede ca, in cazul cladirilor utilizate ca locuinte, a caror suprafata depaseste 150 de metri patrati, impozitul aferent acestora se va majora, din 2006, cu cite 10% pentru fiecare 150 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. In plus, incasarea impozitelor si taxelor locale se va face la doua termene, 30 martie si 30 septembrie, in rate egale, si nu trimestrial, ca pina acum.
Valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul in care a fost construita aceasta, respectiv cu 15% - pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani si cu 5% - pentru cladirea care are o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani.
Impozitul pe cladiri nu se datoreaza de catre o persoana fizica in cazul in care este vorba despre o locuinta noua, realizata in conditiile Legii locuintei, ori daca este realizata pe baza de credite. In aceste situatii, scutirea de impozit se aplica timp de 10 ani de la data dobindirii acesteia. In cazul instrainarii cladirii, scutirea de impozit nu se aplica noului proprietar.
Mai trebuie retinut faptul ca orice persoana care dobindeste, instraineaza sau construieste o cladire are obligatia sa depuna o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al primariei, in termen de 30 de zile de la data dobindirii, instrainarii sau construirii
Instrainarea unei cladiri nu poate fi efectuata pina cind titularul dreptului de proprietate asupra cladirii respective nu are stinse orice creante fiscale, cuvenite bugetului local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro