Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se mai fac inscrieri la scolile postliceale fara taxa

In planul de scolarizare al Grupului "Ana Aslan" au fost prevazute sase clase cu taxa, in specializarile asistent medical generalist si asistent de farmacie, care s-au ocupat complet, si alte cinci clase, fara taxa, din care s-au completat trei clase, in specializarile: asistent medical de radiologie si asistent balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala. Au mai ramas 20 de locuri libere la o clasa de asistent radiologie, si alte 26 de locuri la o clasa de asistent medical de nutritie si dietetica. Conducerea Grupului Scolar "Ana Aslan", prof. Gina Miron a precizat ca ocuparea tuturor locurilor la clasele cu taxa se explica prin faptul ca specializarile oferite sint cele traditionale ale scolii, se fac de ani de zile si diplomele de asistent medical generalist ofera posibilitatea obtinerii unui contract de munca in afara tarii. Ceilalti absolventi, asistenti de farmacie, au posibilitatea sa se angajeze in farmacii sau sa-i deschida propriile Drogherii. "In anul scolar trecut, in partea a doua a semestrului II ni s-au repartizat de care Minister aceste clase fara taxa, asistent medical de radiologie si de nutritie si dietetica. Sint specializari noi, pentru care am fost nevoiti sa parcurgem etapele normale de autorizare, astfel ca perioada in care am putut mediatiza existenta acestor clase a fost destul de scurta. Acesta este motivul pentru care nu s-au completat locurile", a spus directoarea Gina Miron.

Asistenti medicali de nutritie si dietetica nu s-au mai scolarizat niciodata

Cele doua specializari ofera posibilitatea absolventilor sa obtina relativ usor un loc de munca. Asistentii medicali de radiologie sint foarte cautati pe piata muncii. Pina acum asistentii medicali generalisti se specializau la locul de munca. Acum, ca s-au facut aceste clase, asistentii medicali de radiologie isi vor putea gasi un loc de munca in spitale, in cabinetele medicale private in domeniul imagisticii medicale. De exemplu in cabinetele unde se efectueaza ecografii. "Nici asistenti medicali de nutritie si dietetica nu s-au mai scolarizat niciodata. Pentru ei ar trebui sa existe cereri pe piata fortei de munca tinind cont de faptul ca diabeticii si obezii au nevoie de asistenta medicala specializata in spitale, in cabinete private de specialitate. Un asemenea asistent isi va gasi locul si in cabinetele de masaj. Asistentul medical de nutritie are un rol determinant in prescrierea curelor de slabire dupa consultarea analizelor pacientilor, prescrierea realizindu-se nu la intimplare, ci corelata cu starea de sanatate si cu specificul fiecarui organism. Se evita astfel efectele secundare nedorite: imbolnavirea sistemului digestiv sau dezechilibrele in metabolism. Aceasta este o meserie pentru viitor, absolut necesara pentru a cultiva un regim de viata sanatos, dar este putin mediatizata", a mai spus directoarea Gina Miron de la Grupul Scolar "Ana Aslan". Pentru ambele specializari scolarizarea dureaza trei ani. Cursantii studiaza, pe linga disciplinele pentru dezvoltarea personala si sociala si discipline de stricta specialitate. Pentru specializarea asistent medical de radiologie se studiaza: anatomie topografica si radiologica, anatomie patologica, radiofizica si dozimetriea radiatiilor, tehnici de investigare radiologica. Pentru specializarea asistent medical de nutritie si dietetica se studiaza: microbiologie, virusologie, parazitologie, biochimia alimentatiei, nutritie si gastrotehnie, ingrijirea omului sanatos si bolnav din punctul de vedere al asistentului medical de nutritie si dietetica. Partea teoretica se va studia la sediul grupului scolar, iar partea practica la spitale. Inscrierile vor continua pina pe 10 octombrie.
Locuri libere mai sint pentru nivelul postliceal si la Grupul Scolar "Edmond Nicolau". La specializarea creator proiectant imbracaminte mai sint trei locuri libere, iar la specializarea maistru mecanic intretinere masini si utilaje de constructii mai sint 31 de locuri. Cei care vor sa se inscrie la scoala de maistri trebuie sa faca dovada ca au o vechime de trei ani in domeniul mecanic sau constructii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii