Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se interzic microradiografiile pentru examinarile de masa

Cadrele didactice si personalul angajat care trebuie sa efectueze examene radiologice in cadrul controlului medical periodic nu mai sint obligate sa efectueze radiografia pulmonara, potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii Publice nr. 888 din 19 iulie 2006. Recentul Ordin publicat in Monitorul Oficial nr. 647/26.07.2006 revizuieste reglementarile referitoare la examinarile radiologice si interzice microradiografiile (MRF) pentru examinarile de masa, evitindu-se astfel expunerea la radiatii a populatiei.
"Efectuarea examenului clinic se recomanda a fi facuta prin medicii de familie sau medicii unitatii, iar suspiciunea de afectiune respiratorie se trimite pentru investigare la un serviciu de radiologie si la medicii specialisti", ne-a informat dr. Lucica Scutaru, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Braila.
Potrivit sursei citate, personalul sanitar cu risc de expunere profesionala va efectua examen radiologic la recomandarea medicului unitatii. Prin Ordinul 888 al ministrului Sanatatii Publice se interzic microradiografiile ca proceduri radiologice de examinare utilizate in scopul depistarii active a tuberculozei pulmonare, justificindu-se efectuarea radiografiei pulmonare standard numai in cazul suspectilor de tuberculoza pulmonara identificati in urma examinarii clinice obligatorii. In acest sens, se constituie indicatie de efectuare a examenului radiologic pulmonar obligatoriu (radiografie standard), contactii adulti ai cazurilor de tuberculoza pulmonara depistate in cadrul anchetei epidemiologice, cit si contactii copii, copiii simptomatici cu IDR pozitiv, persoanele depistate cu infectie HIV sau cele cu depresie imunitara, cit si pacientii cu afectiuni psihice din colectivitati, cu ocazia internarii. In alte situatii efectuarea examenului radiologic pulmonar in scopul depistarii active a tuberculozei pulmonare nu este obligatorie, a decis ministrul Eugen Nicolaescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii