Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se impun măsuri minime de protecţie a salariaţilor pe timp de caniculă

În contextul în care judeţul nostru a primit avertizare cu cod galben de caniculă, încă de vineri au fost efectuate controale în domeniile de activitate unde salariaţii sunt mult mai expuşi riscurilor producerii unor evenimente generate de temperaturile extreme, aşa cum este cazul firmelor din construcţii, confecţii ori construcţii-reparaţii nave. De altfel, deja a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei în cazul unui angajator din domeniul confecţii textile", a explicat Alexandru Munteanu, director coordonator adjunct al ITM Brăila, adăugând că acţiunile de control vor fi reluate începând de astăzi.

Potrivit OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, trebuie să fie aplicate o serie de măsuri minimale pentru protejarea angajaţilor. Astfel, angajatorii au obligaţia ca pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice; să asigure ventilaţia la locurile de muncă; să permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă minerală, câte 2-4 litri/pers/schimb; de a asigura echipamentul individual de protecţie şi asigurarea de duşuri. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile cerute de legiuitor au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Potrivit meteorologilor, disconfortul termic a fost accentuat îndeosebi în zonele de câmpie, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depăşit izolat pragul critic de 80. Vizate au fost Câmpia de Vest, Câmpia Română, sudul şi estul Moldovei şi vestul Dobrogei, respectiv Bucureşti şi judeţele Brăila, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi.
Categorie articol: 

Comentarii