Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se fac "cărţile" pentru Lapte-Corn

* deschiderea ofertelor este programată pentru jumătatea lunii august, iar adjudecatarul se va stabili prin licitaţie electronică în SEAP

Miză mare şi în acest an pe programul Lapte Corn la Brăila: aproape 7 milioane de lei cu tot cu TVA! Şi cum altfel, având în vedere că este vorba despre peste 33.500 de elevi şi preşcolari care, timp de 177 de zile, cât durează anul şcolar 2011 - 2012, vor primi pachetul lapte-corn. Preţul estimat pentru "cadoul" guvernamental este de 1,17 lei/pachet. Este de aşteptat ca la licitaţia pe care o pregăteşte în acest sens Consiliul Judeţean Brăila să participe şi "regele lapte-corn" SC "Risk Com", câştigătorul de nezdruncinat încă de la începuturile acestui program, pe vremea lui Năstase. La fel de probabil cum este ca aceeaşi firmă să câştige din nou, fără prea mari bătăi de cap.

Potrivit anunţului lansat de CJ Brăila în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), în programul guvernamental Lapte-Corn se înscriu 124 de şcoli din municipiu şi judeţ, cu un efectiv de 25.181 elevi (12.457 în ciclu primar şi 12.724 elevi în ciclul gimnazial), plus încă 152 de grădiniţe pentru 379 de grupe a 7.952 de preşcolari. Produsele ce urmează a fi achiziţionate, în cadrul licitaţiei deschise cu etapă finală licitaţia electronică, sunt produse lactate, însemnând lapte UHT, lapte pasteurizat, lapte bătut, iaurt simplu integral, brânză topită - în ambalaje de 200 g/unitate - şi produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi) în ambalaje de 80 g/unitate. Pentru menţinerea stării de sănătate şi nutriţie a copiilor, laptele de consum care se va administra trebuie să aibă minim 3,2% proteine şi minim 1,8% grăsime. Data limită minimă de consum care va fi stabilită de producător va fi de 24 de ore pentru lapte dulce, 5 zile pentru lapte bătut şi iaurt şi 48 de ore pentru produsele de panificaţie. Pentru zonele în care se va face distribuţie săptămânală a pachetului lapte-corn, se vor putea da copiilor produse lactate rezistente o perioadă de 5 zile (lapte bătut şi iaurt, lapte praf, lapte UHT) şi produse de panificaţie de tip biscuiţi uscaţi ori napolitane.
Schema de furnizare a produselor (zilnic, bisăptămânal şi săptămânal, în funcţie de distanţa de la sediul distribuitorului până la unităţile şcolare) se va stabili de către CJ Brăila de comun acord cu operatorul economic desemnat câştigător, după încheierea contractului de furnizare, cu menţiunea că în oraşul Brăila furnizarea se va face zilnic.

Cifra de afaceri medie anuală minim 11 milioane de lei

Aşa cum am spus, procedura aleasă pentru atribuirea acestui contract este licitaţia deschisă cu etapă finală licitaţia electronică având unic criteriu de selecţie preţul cel mai mic. La licitaţia electronică au dreptul să participe doar operatorii economici înregistraţi în SEAP, iar pentru îmbunătăţirea ofertei participanţii vor avea la dispoziţie o rundă de 24 ore.
Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea de garanţii de participare în cuantum de 50.000 lei, precum şi a unei garanţii de bună execuţie însemnând 1% din valoarea contractului. În ce priveşte capacitatea financiară, cerinţele impuse sunt dovada realizării unei Cifre de Afaceri medie anuală de cel puţin 11 milioane de lei în ultimii 3 ani.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare expiră la data de 17 august, ora 10.00, deschiderea ofertelor fiind programată în aceeaşi zi, o oră mai târziu, la sediul CJ Brăila. Firmele care se vor încadra în cerinţele de calificare vor primi ulterior invitaţie pentru a participa la licitaţia electronică ce se va derula în SEAP.

"Risk", veşnic câştigător al programului "Lapte-Corn" la Brăila

Câştigătorul, încă de la începuturile programului "Lapte-Corn", a licitaţiilor organizate la Brăila pentru asigurarea pachetului zilnic al elevilor a fost firma "Risk Com", la care unicul asociat este Ştefan Rădulescu, actualul director al "Electrica - Distribuţie" Brăila. Compania a ieşit învingătoare în ultimii 7 ani la licitaţiile pentru acest program guvernamental, reuşind să surclaseze fără prea mari probleme firme cu renume la nivel naţional, aşa cum este "La Dorna" pentru piaţa lactatelor sau "Vel Pitar" pe partea de panificaţie. În primii doi ani de la lansarea programului "Lapte-Corn", adică perioada 2002 - 2004, pe vremea Guvernului Năstase, în plan local bugetul alocat pentru laptele şi cornul elevilor a fost împărţit între firmele locale printre care societatea fostului primar liberal, Constantin Sever Cibu, sau cea a fostului preşedinte al PRM, Mihai Dănuţ. La un anumit moment şi una dintre firmele cunoscutului om de afaceri Matei Fecioru a reuşit să intre în acest program guvernamental.
Revenind la situaţia de anul trecut, firma "Risk Com" a omului de afaceri Ştefan Rădulescu a câştigat, pentru a şaptea oară la rând, programul Lapte-Corn. Pentru "Risk", ediţia 2010 a însemnat venituri de 1,6 milioane euro. În plus, pachetul a fost completat cu fructe, supliment de circa 170.000 euro pe care tot "Risk" l-a câştigat. Una peste alta, în ultimii 7 ani, mai exact de când preşedinte CJ este Gheorghe Bunea Stancu, firma a fost în mod constant abonată la acest tip de program guvernamental, încasând circa 9,5 milioane euro.
Comentarii