Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se întorc elevii plecaţi în străinătate

* aproximativ 60 de absolvenţi au părăsit şi ei ţara pentru orizonturi mai luminoase

De la începutul acestui an, conform statisticilor realizate de Inspectoratul Şcolar, au plecat cu părinţii în străinătate 20 de elevi de la şcoli din municipiu: "Mihail Sadoveanu", "Fănuş Neagu", Liceul de Artă, "Cerna", "Mihai Eminescu", "Sandu Aldea" şi "Caragiale", dar şi de la ţară, din Însurăţei şi Salcia Tudor. Majoritatea a ajuns în Italia, Spania şi Franţa.
Tot de la începutul acestui an s-au întors în ţară şi au depus documentele la Ministerul Educaţiei pentru reînscrierea în sistemul educaţional românesc 32 de copii. Aceştia au venit din Italia, Spania, Marea Britanie, Turcia, Germania. Faţă de anul trecut este evidentă tendinţa de întoarcere în ţară pentru că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de copii întorşi era mai mic.
Reintegrarea elevilor întorşi în ţară este destul de dificilă. Directorul Şcolii "Fănuş Neagu", prof. Ştefan Aftodor, a precizat că a întâlnit situaţii de copii care nu au reuşit să se adapteze sistemului occidental şi s-au întors. "Anul trecut, la clasa a VI-a, s-a întors un copil care plecase pe când era în clasa a IV-a. Nu a reuşit să se integreze acolo, dar şi întoarcerea a fost dificilă. La mine, la istorie, de exemplu, se descurca greu, avea probleme şi de exprimare, şi de înţelegere, dar treptat şi-a revenit. Le este uşor să plece, acolo sistemul este mai facil, nu pune atât accent pe efortul intelectual, dar pentru cei care nu se adaptează este dificilă şi întoarcerea", a explicat directorul Aftodor.
Semnificativă este şi tendinţa absolvenţilor de a părăsit ţara. În această perioadă au fost aproximativ 60 de absolvenţi brăileni care au părăsit România după ce au terminat liceul.
Categorie articol: 

Comentarii