Mergi la conţinutul principal

Scut PSD în jurul lui Tudose

• social-democraţii brăileni îl susţin necondiţionat pe Mihai Tudose în demersul acestuia de a înlocui miniştrii problemă din actualul Guvern: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, ambele PSD-iste cu state vechi, şi Viorel Ilie, de la ALDE • ieri, la ora 16.00, Tudose şi Dragnea au anunţat, împreună, ca o dovadă de unitate şi consens, că au convenit asupra oportunităţii unei mini-remanieri, fără a face nominalizări • de altfel, PSD-iştii brăileni îşi exprimaseră convingerea că nu există un pericol real ca relaţia Dragnea - Tudose să se inflameze pe fondul acestor frământări interne din partid, cu atât mai puţin să fie afectat actul de guvernare • liberalii brăileni însă nu sunt la fel de siguri şi atrag atenţia că, până la urmă, miniştrii cu probleme de imagine ar fi trebuit oricum să-şi dea demisia • mai sunt de părere şi că lista neagră a miniştrilor “pe făraş” a trebui completată cu Răzvan Cuc de la Transporturi, Liviu Pop de la Educaţie şi Florian Bodog de la Sănătate

 

Parlamentarii social-democraţi brăileni precum şi întreaga organizaţie a PSD Brăila, cu excepţia  senatorului Ion Rotaru care n-a răspuns la telefon, s-au aliniat în spatele premierului Mihai Tudose în demersul acestuia, anunţat luni seară, în prime-time, la televizor, de remaniere a Guvernului şi de rezistenţă în faţa lui Liviu Dragnea. La fel, atât primarul Marian Dragomir cât şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac sunt alături de premier. Toţi ne-au declarat ieri că sunt de acord cu punctul de vedere exprimat de Tudose, de necesitatea înlocuirii unora dintre miniştrii actualului Guvern care au probleme de imagine, probleme cu justiţia, probleme de subordonare şi lipsă de reacţie, ori reacţie întârziată, la comandă administrativă. Mai mult, sunt convinşi că nu se va ajunge la situaţia în care Tudose să fie forţat să joace dur, cu demisia pe masă. De asemenea, şi parlamentarii liberali brăileni spun că sunt de acord că trebuie înlocuiţi cel puţin 6 miniştri: Răzvan Cuc de la Transporturi, Liviu Pop de la Educaţie, Florian Bodog de la Sănătate, Sevil Shhaideh de la Dezvoltare Regională, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, precum şi Viorel Ilie, ministrul în Relaţia cu Parlamentul.

Ieri, în jurul orei 16.00, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au anunţat, la finalul unor discuţii la partid, că au căzut de acord că trebuie înlocuiţi câţiva miniştri, fără a face însă nominalizări. Decizia finală va fi luată mâine în cadrul şedinţei CEx de la PSD.

 

Tudose a “explodat” la televizor

După 100 de zile de la numirea ca premier, Mihai Tudose a ales o modalitate inedită de a-şi face bilanţul mandatului său, de a tranşa o serie de probleme, de a lămuri propuneri legislative, precum şi oferirea unor răspunsuri argumentate în privinţa unor chestiuni arzătoare aflate pe agenda publică. Tudose a fost invitat în cadrul unei emisiuni la Antena 3, care a început în prime-time şi a durat până târziu în noapte. Reuşitele în plan economic ale guvernului său susţinute cu date statistice, problema split-TVA, trecerea sarcinii fiscale salariale de la angajator la angajat, sunt doar câteva dintre temele importante abordate în cadrul acestei emisiuni, însă, de departe, cel mai “fierbinte” subiect l-a constituit relaţia cu Liviu Dragnea, sondajul “făcătură” şi anunţul premierului că are în plan o remaniere a guvernului. Nu a rostit direct numele miniştrilor pe care şi-i doreşte înlocuiţi, dar a dat indicii clare la cine se referă şi, mai ales, a spus cu subiect şi predicat că este dispus să-şi dea demisia în cazul în care nu reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest plan.

Mai precis, Tudose a subliniat că va cere plecarea din Guvern a cinci membri ai cabinetului său. În acest context, întrebat dacă va cere plecarea din Executiv a miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Viorel Ilie, prim-ministrul a precizat: “Aţi înţeles bine (...) Mai am încă doi colegi pe care îi voi ruga să părăsească Guvernul, (...) din cauza lipsei de performanţă”. De asemenea, întrebat dacă este pregătit să plece de la conducerea Guvernului, în cazul în care PSD nu acceptă propunerea sa de remaniere, Tudose a răspuns: “Nu pot să-mi asum să merg în continuare cu ceva ce eu spun că nu merge. (...) Voi lua măsuri dure, dar necesare. (...) Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj (sondajul realizat de “Avangarde” în urma căruia a rezultat că imaginea Guvernului Tudose este una dezastruoasă, iar încrederea românilor în Executiv a scăzut la 27% - n.r.). Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o (sondajul - n.r.), în regulă, trecem peste”. Întrebat dacă acest sondaj făcut public ar putea fi “un joc de culise”, Tudose a răspuns: “Foarte corect. (...) Haideţi să spunem că e adevărat, plec de la premisa că este adevărat. Dacă este aşa, repet, sunt două probleme - ori am eu o problemă şi trebuie să plec acasă, ori sunt nişte probleme în guvern şi trebuie să le reglăm. (...) Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi. (...) Nu putem să guvernăm cu forţa, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate -, săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesare”, sunt câteva dintre pasajele, spunem noi, interesante din declaraţiile făcute în direct de premierul Mihai Tudose.

De asemenea, chestionat dacă “alunecarea” în sondaje putea fi legată de existenţa unor miniştri cu probleme penale în guvernul său, Tudose a răspuns: “Da. (...) Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană”.   

Este clar pentru toată lumea că cei 3 miniştri la care a făcut referire premierul sunt Viorel Ilie, ministrul în Relaţia cu Parlamentul, acuzat de “aranjarea” unui concurs la minister, Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, acestea din urmă acuzate de DNA de implicare în Dosarul Belina, dosar în care procurorii anticorupţie vorbesc despre faptul că părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, ar fi trecut ilegal în proprietatea judeţului Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal firmei Teldrum. Alături de aceştia, alţi trei miniştri care au fost criticaţi des în ultima vreme, şi care ar putea fi pe lista neagră a lui Tudose, sunt ministrul Educaţiei, Liviu Pop, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, precum şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

 

PSD Brăila, îl susţine necondiţionat pe Tudose

Reporterii “Obiectiv” au încercat să obţină un punct de vedere din partea factorilor decizionali locali atât în organizaţia PSD cât şi în administraţia locală, inclusiv din partea parlamentarilor brăileni, indiferent de culoarea lor politică. Ca o concluzie generală, toţi cei care au putut fi contactaţi şi au dorit să-şi expună punctul de vedere au precizat că se impune o mini-remaniere, iar în mod special membrii PSD Brăila au subliniat că îl susţin necondiţionat pe colegul lor Mihai Tudose. 

Emilia Meiroşu, deputat PSD: “Domnul prim-ministru, Mihai Tudose, are susţinerea mea şi a întregii organizaţii PSD Brăila. Consider că rezultatele dumnealui de până acum îl îndreptăţesc să facă şi oarecum o remaniere acolo unde se impune şi unde consideră că lucrurile nu sunt chiar în ordine”. În ce priveşte o eventuală tensiune între Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, sursa citată a punctat că lucrurile se vor lămuri şi rezolva în interiorul partidului, dar în mod clar se va merge mai departe cu înlocuirea unor miniştri, “cu o guvernare cu un prim-ministru brăilean şi un guvern care a făcut totuşi performanţă”.

Aurel Simionescu, preşedintele executiv al PSD Brăila: “Pe domnul Mihai Tudose, premierul Mihai Tudose şi colegul nostru de partid, îl susţinem fără nici un fel de problemă din două considerente. Primul ar fi că în toată perioada sa de mandat instituţiile şi institutele de cercetare în domeniul economic arată că România stă bine şi că lucrurile au funcţionat şi funcţionează. Iar al doilea, îl cunoaştem pe domnul Mihai Tudose de foarte multă vreme şi, dincolo de relaţiile de partid, avem relaţii personale foarte bune cu dumnealui. (...) Nu se pune problema ca la nivelul organizaţiei PSD Brăila să nu fie susţinere pentru primul-ministru şi colegul nostru Mihai Tudose. Dacă discutăm despre relaţiile de nivel naţional cu certitudine că organizaţia ca atare, prin reprezentanţii pe care-i avem se poziţionează în acest format de sprijin al domnului Mihai Tudose”. În ce priveşte eventuale tensiuni între preşdintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose, Simionescu a subliniat că şi aici sunt două paliere de discuţii: “relaţia Liviu - Mihai şi relaţia între preşedintele partidului şi primul ministru. Am spus dintotdeauna că există o distanţă foarte mare între cei care hotărăsc diferite lucruri şi cei care trebuie să le şi pună în practică, să le execute, pentru că responsabilitatea este a acestora din urmă. De asta apare şi nuanţarea pe care afăcut-o Mihai Tudose în discursul său de aseară legat de faptul că trebuie reglată relaţia între partid şi Guvern. Deci partidul poate să hotărască foarte multe lucruri, însă este de văzut în ce măsură Executivul, evident respectând legea şi procedurile, o poate face la timp. Eu nu zic că partidul hotărăşte ceva ilegal, dar poate hotărî că mâine trebuie să se aplice ceva ce este legal şi necesar, dar pe procedurile respective ale Guvernului lucrurile acestea nu se pot întâmpla imediat, peste noapte. Mai mult, implementarea se face cu oameni care răspund sau nu la comenzi. Ori dacă ministrul X sau Y, din varii motive, nu răspunde la comenzile de natură politică dar şi administrativă şi executivă care se dau, atunci sigur că întregul Guvern nu poate să rezolve probleme şi astfel avem nevoie de o discuţie foarte serioasă şi să stabilim cu cine mergem în continuare”, a completat sursa citată.

Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila: “Domnul Tudose este colegul meu şi prietenul meu şi îl susţin necondiţionat”. Întrebat dacă întrevede vreun risc de tensiuni între premier şi preşedintele Liviu Dragnea, sursa citată a repetat cu subînţeles că “îl susţin necondiţionat pe Tudose”.

Niţă Nicu, deputat PSD: “Eu, personal, în totalitate sunt de acord cu absolut tot ce a spus dumnealui pe postul de televiziune, inclusiv în ce priveşte necesitatea unei remanieri în Guvern. O fi vreo presiune sau ceva, dar dumnealui este prea matur şi în momentul în care şi-a luat angajamentul să fie premier s-a angajat să rezolve multe, multe, dintre problemele ţării în binele cetăţeanului. Avem mare încredere în el şi este un om foarte echilibrat şi cerebral”.

Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila: “Această remaniere vizează totuşi nişte miniştri care au probleme de imagine în momentul de faţă, context în care consider că decizia de a fi înlocuiţi este corectă. Astfel pot afirma cu tărie că îl susţin necondiţionat pe premier în acest demers”. Întrebat dacă întrevede eventuale probleme în relaţia premier - preşedintele PSD, sursa citată a subliniat că fiecare are propriile responsabilităţi pe care are obligaţia să le ducă la îndeplinire, fără fricţiuni, fără orgolii şi mai ales fără a afecta actul de guvernare: “Există într-adevăr un risc în acest sens dar eu îmi doresc foarte mult ca cei care au în responsabilitate funcţia de preşedinte al unui partid să se ocupe de conducerea partidului, iar cei care au ca şi responsabilitate funcţia de prim-ministru să se ocupe de programul de guvernare. În concluzie, partidul este condus de preşedinte iar Guvernul de premier care trebuie să-şi implementeze măsurile cu oamenii pe care-i consideră apţi la un moment dat. (...) Că la acest moment se doreşte înlocuirea unor miniştri care au probleme de imagine, după cum am zis, este un lucru bun. (...) Nimeni nu-şi doreşte o inflamare a relaţiei dintre cei doi pentru că în mod clar nu ar aduce nimic bun în actul de guvernare şi nici în actul politic”.  

 

Liberalii brăileni: “Orice ministru care are probleme cu legea ar fi normal să se retragă!”

Vasile Varga, deputat PNL: “PSD ar trebui să înceteze cu acest joc de-a guvernarea, pe care îl practică de aproape un an, iar social-democraţii ar trebui să-şi rezolve odată toate problemele interne, pentru că românii i-au votat ca să vadă rezultate, nu pentru un veşnic scandal. Orice ministru care are probleme cu legea, indiferent de partidul din care provine, ar fi normal să se retragă, până când instanţele îşi spun cuvântul, aşa cum reamintesc că a procedat Ludovic Orban, cel care a preferat să renunţe la candidatura pentru Primăria Capitalei, în urma unor suspiciuni. Personal, consider că a venit vremea ca PSD să dea dovadă de maturitate şi să ia decizii pentru români, pentru o stabilitate în societatea românească, pentru respectarea unor legi şi a unor norme, nu pentru agenda lor proprie. (...) Este o problemă internă a PSD, iar la cum îl cunosc eu pe Mihai Tudose, mi-e greu să cred că Liviu Dragnea va reuşi să îl ţină în frâu. În principial, premierul reclamă acum lucruri normale pe scena politică şi probabil nu va renunţa foarte uşor la ele. La PSD, însă, orice este posibil! Să nu uităm că vorbim despre partidul care a depus o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, o situaţie unică în istoria modernă şi care a lăsat Europa fără replică!”. Întrebat despre o eventuală “iritare” a relaţiei Tudose-Dragnea pe fondul discuţiilor despre remaniere, deputalul liberal a punctat că sunt alte probleme pe agenda publică mult mai stringente care necesită maximă atenţie: “Nu putem estima cum va evolua relaţia Tudose-Dragnea, pentru că, repet, este o chestiune care ţine strict de PSD. Ceea ce îmi doresc eu este ca guvernanţii să nu mai piardă timp cu dispute sterile. Există probleme serioase şi grave în România: avem o întârziere catastrofală la atragerea de fonduri europene, nu avem autostrăzi, dobânzile au luat-o razna, în şcoli nu sunt manuale, criza vaccinurilor nu s-a încheiat, investiţiile publice în acest an au fost la minim, valul de pensionări din poliţie şi justiţie va avea cât de curând efecte. Toate acestea sunt totuşi ameninţări majore. Mă întreb şi eu: oare chiar ne permitem veşnicele scandaluri interne pe care PSD ni le impune pe agendă?”

Antoneta Ioniţă, deputat PNL: “Dacă dumnealui este de părere că este ceva în neregulă cu actualul Guvern şi dacă a ajuns să gândească că trebuie să-şi dea demisia devine clar că este nevoie de o remaniere. Dar asta spune multe şi despre cum ai ales oamenii care fac parte din Guvern, precum şi despre cât sunt ei de capabili, dacă la nici 100 de zile de guvernare vrei să-i schimbi. În condiţiile în care toată ţara arde şi vorbim de mişcările sindicale, anunţatele scumpiri din această lună, toate acestea sunt ca un bulgăre care se rostogoleşte şi care ne va lovi puternic pe toţi. (...) Din punctul meu de vedere sunt mulţi miniştri care trebuie schimbaţi printre care doamna Sevil Shhaideh, doamna Rovana Plumb, domnul Viorel Ilie, domnul Liviu Pop, şi astăzi (ieri - n.r.) noi chiar avem dezbateri în plen pentru demiterea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Eu chiar o să susţin în discursul în plen necesitatea acestor schimbări din fotoliile de miniştri şi mai cu seamă a ministrului Sănătăţii. (...) Ca partid noi am susţinut că este grav dacă nu avem o educaţie sănătoasă şi nici o sănătate educată. Aţi văzut că, mai nou, domnul ministru Bodog este acuzat de plagiat şi atunci cum poţi să ai pretenţii de la ceilalţi. (...) Dacă domnul Tudose vrea să-şi dea demisia înseamnă că lucrurile chiar sunt în neregulă acolo, în Guvern. Probabil, relaţia lui cu Dragnea scârţâie, aşa cum se vehiculează în media centrală, dar este prea devreme să spun cum vor evolua lucrurile între cei doi”.

Mai trebuie adăugat aici că preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat ieri că în cazul în care PSD nu se lămureşte în privinţa remanierii, liberalii vor iniţia o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Tudose.

Reporterii “Obiectiv” au încercat, fără succes însă, să obţină puncte de vedere şi din partea celor doi senatori de Brăila, social-democratul Ion Rotaru (preşedintele interimar al PSD Brăila) şi Mihai Ruse, din partea ALDE. 

 

Tudose şi Dragnea: Remanierea se va discuta joi, în CEx

• tot atunci se vor stabili şi delimitările cât mai clare în ce priveşte intervenţia politicului în activitatea Guvernului

Ieri, la câteva minute după 16.00, la mai puţin de 24 de ore de la declanşarea crizei, şi aproape 4 ore de discuţii, Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au ieşit în faţa jurnaliştilor cu o declaraţie comună. Aceasta a fost făcută pe fugă, pe treptele de la intrarea în sediul partidului, imediat după întâlnirea “informală” în cadrul căreia au discutat situaţia creată după declaraţiile lui Mihai Tudose privind remanierea.

“A fost o discuţie nestatutară, vom discuta în CEx şi eu cred că, dacă argumentele prezentate astăzi vor fi prezentate şi în CEx, nu vor fi probleme. Am discutat şi despre proiectul de buget pe anul viitor. Este un buget bun, echilibrat”, a spus Dragnea

“Discuţia a fost lungă, nu am fost numai noi. S-a hotărât ca decizia finală să fie luată la CEx. Discutăm pe următoarele direcţii: raporturile dintre guvern şi partid, plecând de la premiza că guvernul este politic, dar anumite decizii trebuie luate nepolitic. Lucrurile acestea trebuie clarificate. Stabilim împreună zona de remanieri şi remaniabili, nu vă spunem acum, rămâne după şedinţa CEx”, a spus şi Tudose

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro