Mergi la conţinutul principal

"In scurt timp, trecem la executarea silita a restantierilor la intretinere"

In cursul anului trecut, pentru recuperarea datoriilor inregistrate de catre asociatiile de proprietari din municipiu, societatea "CET" SA Braila a apelat la serviciile unei firme de avocatura din Galati, specializata in astfel de demersuri. Potrivit informatiilor prezentate la acea vreme, asociatiile de proprietari inregistrau debite de aproape 90 miliarde lei la plata energiei termice. Prin contractul de consultanta semnat, avocatii s-au angajat sa aduca in vistieria societatii circa 125 miliarde lei, reprezentind 25% din valoarea totala a debitelor de aproximativ 500 miliarde lei. Au trecut mai multe luni de la initierea colaborarii cu firma de avocatura, iar pentru a afla care este situatia recuperarii acestor datorii la momentul de fata, reporterii "Obiectiv" au initiat o discutie cu Ionut Jercan, reprezentantul firmei de avocatura.

- Cit de departe este momentul in care veti trece la o executare silita a debitorilor?
- Dupa cum stiti, societatea noastra de avocatura a initiat in parteneriat cu "CET" Braila o ampla campanie de recuperare a datoriilor inregistrate de unii locatari si proprietari catre asociatii. In momentul de fata, aceasta campanie a intrat in linie dreapta, insemnind ca am obtinut in instanta obligarea debitorilor la plata sumelor restante urmind ca, in cel mai scurt timp, sa trecem la executarea silita a acestora.
- Concret, ne puteti da citeva exemple in acest sens?
- Desigur! Am inaintat spre judecare un numar de aproximativ 250 de dosare cu restantieri de la diferite asociatii. Cu titlu de exemplu mentionez AP 215, 683, 281, 151, 100, 460, 93, 29, 204, 355, 688, 540, 539, 58, 156, 734, 740, 2, 706, 478, 720, 322, 585, 316, 4, 176, 264, 761, 697, 706, 434, 494, 672, 479, 527, 131, 371, AL 56 etc. De asemenea, urmeaza zilele acestea sa introducem actiuni in instanta pentru AP 75, 500, 507, 518, 520, 672, 561 etc. Subliniez ca dintre cele 250 de dosare inaintate spre judecare, un numar de aproximativ 50 au fost deja solutionate. Astfel, instanta a obligat acesti debitori la plata sumelor restante si a penalitatilor aferente. Cu titlu de exemplu amintim urmatoarele asociatii pentru care am obtinut deja hotariri judecatoresti: AP nr. 29, AP 58, AP 93, AP 151, 204, 215, 322, 355, 633, 720. Pentru cererile admise, pina in momentul de fata, datoria de baza este de circa 1 miliard de lei vechi, iar penalitatile se cifreaza la aproximativ 450 milioane lei.

"Vom fi nevoiti sa mergem pina la executarea imobiliara, aceasta insemnind scoaterea la licitatie si vinzarea apartamentelor"

- Cum se va proceda mai departe?
- Aceste hotariri judecatoresti vor fi puse in executare pentru a recupera sumele restante de la locatari si proprietari. Nu ne dorim sa ajungem la acest tip de situatie. Noi speram, in continuare, ca recuperarea se va face pe cale amiabila, adica debitorii vor veni sa-si achite datoriile catre asociatii de bunavoie. In caz contrar, vom fi nevoiti sa mergem pina la executarea imobiliara, aceasta insemnind scoaterea la licitatie si vinzarea apartamentelor.
- Cum au receptionat asociatiile si conducerea acestora campania de recuperare pe care o desfasurati?
- Colaborarea cu asociatiile a fost de bun augur. Administratorii au inteles necesitatea acestei campanii si, implicit, relevanta recuperarii datoriilor intr-un timp cit mai scurt. Acestia au inteles ca demersurile noastre vin in sprijinul bunilor platnici care nu trebuie sa aiba de suferit din cauza celor care nu isi achita facturile la intretinere. Avem o colaborare buna cu peste 350 de asociatii, rezultatele obtinute fiind satisfacatoare.
- Ce se intimpla cu restul asociatiilor?
- Referitor la diferenta de asociatii de la 350 pina la aproximativ 700, cite functioneaza in municipiu, o parte, natural, nu au probleme, fiind aproape la zi cu facturile, iar altele urmeaza sa primeasca al doilea rind de convocari pentru identificarea de solutii de recuperare a debitelor. De altfel, "CET" Braila a inceput deja sa trimita o noua serie de convocari prin care conducerea asociatiilor este invitata la discutii in vederea identificarii masurilor despre care vorbeam mai devreme. Ne afirmam convingerea ca marea majoritate a administratorilor si presedintilor vor raspunde pozitiv acestei convocari.
- Ce se va intimpla, totusi, in cazul acelor administratori care nu vor raspunde convocarilor si nici nu vor actiona in vederea recuperarii datoriilor?
- Din informatiile pe care le detinem, "CET" Braila va actiona pe toate caile posibile administrative, civile si chiar penale impotriva acelora care nu se vor implica in recuperarea datoriilor. Din cunostintele noastre, "CET" Braila a formulat deja o serie de plingeri penale impotriva unor administratori care nu isi indeplineau sarcinile de serviciu si nu actionau impotriva debitorilor. Dupa cum stim, administratorii au obligatia legala de a demara procedurile de recuperare pentru debitele mai vechi de 3 luni de zile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro