Mergi la conţinutul principal

Scump, doamnă, scump!

Celebra poză cu laptele vărsat pe câmp în timpul crizei economice de acum 80 de ani a redevenit actuală, nu fiindcă aşa s-ar fi întâmplat, ci pentru că ea ilustrează corect condiţiile economice în care trăim. Bunăoară, celebrul Cod de bune practici, despre care se tot discută de vreun an şi care acuma ar fi gata-gata să fie impus prin lege, întăreşte gestul fermierului care aruncă surplusul producţiei de lapte pentru a nu-i scădea preţul. Proprietarii marilor magazine deschise în România nu agreează prevederile Codului, care limitează taxele percepute producătorilor sau importatorilor pentru mărfurile aşezate în rafturi. Reacţie absolut normală: scade profitul. Ca atare, preventiv, au recurs la un mic artificiu: cei mai mulţi au mărit taxele respective, pentru ca la eventuala intrare în vigoare a codului să nu aibă emoţii. Găselniţa nu e deloc nouă. Românii care se aflau în Italia în 2001 îşi amintesc perfect cum a trecut această ţară la euro. Guvernul de la Roma a impus măsuri drastice pentru ca, de la 1 ianuarie 2002, preţurile să nu crească la convertirea preţurilor din lire italiene în moneda europeană. În consecinţă, comercianţii au recurs la scumpiri cu câteva luni mai devreme. Este acelaşi fenomen pe care îl vedem acum în magazinele de la noi.

Mai există însă un handicap. Spre deosebire de italieni, de ţările vest-europene, criza ne afectează şi din cauza sărăciei reale în care ne ducem zilele. Pare neverosimil că ţările occidentale au intrat în recesiune şi, cu toate acestea, că vesticii trăiesc mai bine, cheltuind mai puţin decât românii. Veniturile acestora din urmă - reduse acum şi mai mult de recesiunea mondială - au frânat vânzările şi aşa mici în comparaţie cu Europa de Vest. În consecinţă, circulă mai puţini bani, or esenţa economiei de piaţă tocmai asta este: impozitarea circulaţiei monetare. Mai puţine tranzacţii înseamnă mai puţine taxe, deci mai puţin bani în vistieria statului. Aşa se explică nesiguranţa Guvernului în alcătuirea bugetului pe anul în curs.

Concluzia este evidentă: 2009 va fi un an al slabelor achiziţii. Aşteptaţi vreo ieftinire, vreo prăbuşire de preţ la cine ştie ce produse care altfel nu se mai vând? Luaţi-vă gândul! Preţurile vor creşte ca şi până acum, dând vina pe euro, pe ploaie şi pe vânt, indiferent câte Coduri de bună purtare va emite Guvernul. Iar îndemnul preşedintelui de a da iama în bănci după noi împrumuturi e bun doar pentru foarte optimiştii ţării. Ceilalţi să aibă grijă să nu le crape măseaua. Doamne-ajută!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro