Mergi la conţinutul principal

Scriitorul Nicolae Grigore Mărăşanu, patronul spiritual al Şcolii din Măraşu

• miercuri, 26 octombrie 2016, Şcoala gimnazială din localitatea Măraşu a fost redenumită, primind numele scriitorului Nicolae Grigore Mărăşanu, fiu al satului

 

De Sfântul Dumitru, comuna Măraşu s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Şcoala gimnazială din localitate a primit numele scriitorului Nicolae Grigore Mărăşanu, poetul care a cântat ca nimeni altul fluviul şi bălţile Brăilei devenind astfel patronul spiritual al unităţii de învăţământ. La emoţionantul eveniment au participat invitaţi de onoare, prieteni ai scriitorului, fii ai localităţii, elevi şi cadre didactice din toate satele componente ale comunei. Printre invitaţii care au vorbit despre Omul NICOLAE GRIGORE MĂRĂŞANU şi despre opera scriitorului care ne-a oferit, prin cele 26 de volume apărute până acum, adevărate Lecţii de poezie s-au numărat: prof. Cătălin Canciu, Inspector şcolar general ISJ Brăila, profesor doctor, critic literar Viorel Coman ( alias Viorel Mortu), prof. Ana Hărăpescu, director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Brăila, scriitorul Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Brăila-Galaţi a Uniunii Scriitorilor, dr. Zamfir Bălan, cercetător ştiinţific, director-adjunct Muzeul de Istorie “Carol l”, prof. dr. Valentin Popa, poetul Stere Bucovală, Marin Moraru şi mulţi alţii.

La înălţimea acestor momente memorabile au fost fost şi gazdele, cadrele didactice din localitate, reprezentate de prof. Petruţa Cain, care a şi iniţiat acest proiect în colaborare cu prof. Ionica Burduhosu, directorul şcolii din localitate şi, nu în ultimul rând, primarul comunei Măraşu, Nicolae Niţescu.

Şi, dacă scriitorul Nicolae Grigore Mărăşanu este cetăţean de onoare al comunei Măraşu din anul 2005 şi al Brăilei din 2006, prin discursul de patron spiritual al şcolii din satul în care s-a născut a reuşit să-i emoţioneze până la lacrimi pe participanţii la acest eveniment. Înconjurat de elevi, de cadre didactice şi de invitaţii săi, poetul bălţilor şi al Insulei Brăilei a transmis un adevărat mesaj de supravieţuire pentru locuitorii acestor locuri, valabil de altfel pentru tot neamul românesc.

În calitate de “naş” al copiilor care învaţă în şcoala care îi poartă de acum numele, poetul a oferit unităţii de învăţământ un tablou cu portretul său, cât şi icoane care să îi ocrotească pe fiii Insulei.

Dar, Nicolae Grigore Mărăşanu nu a fost sărbătorit doar la şcoala care îi poartă numele, ci şi la Căminul Cultural din localitate, unde a fost aşteptat de către consăteni, 30 de cupluri fiind sărbătorite de Sfântul Dumitru de Primăria din localitate, la împlinirea a 50 de ani de la căsătorie. O manifestare amplă, la care s-au implicat autorităţile locale şi de care s-au bucurat oamenii Bălţii, împreună cu scriitorul care a impus numele comunei natale în circuitul naţional şi internaţional de valori literare, adăugând la numele de Nicolae Grigore pe cel de MĂRĂŞANU.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro