Mergi la conţinutul principal
Laura Hartte, o brăileancă de care vom mai auzi

Scriitoare la 18 ani

“Puls în alb şi negru”, romanul de debut al Laurei Hartte, o tânără scriitoare din Brăila, face furori în rândul fanilor genului “New Adult”,  fiind considerat “Fenomenul literar al anului 2019” • şi bloggerii se declară îndrăgostiţi de această carte, susţinând că talentul ei răzbate încă de la primele rânduri • însă Laura Hartte este mai mult decât o scriitoare care promite mult • în liceu s-a implicat în tot felul de proiecte, printre care şi Parlamentul European al Tinerilor, experienţe ce au făcut-o să înţeleagă că generaţia ei are tot ce îi trebuie pentru a schimba lumea

 

“Trăiesc. Mor. Şi mă doare! Fiecare clipă din viaţa mea pare a fi mereu ultima. Mă sufoc. Plămânii îmi ard. Lacrimile îmi inundă şi ultima fărâmă de suflet. Adevărul e că mor. Cad în genunchi şi încerc să adun cioburile. Sunt blocat într-o lume de orbi şi eu sunt surd. Ei vorbesc despre ce aud iar eu despre ce văd şi cumva contradicţiile astea mi se sparg în cap. Mor în mijlocul mulţimii şi nimeni nu vede asta”. Acesta este primul pasaj din romanul “Puls în alb şi negru” de Laura Hartte, o tânără scriitoare din Brăila, proaspăt absolventă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”. La doar 18 ani aceasta a reuşit să îşi facă debutul literar şi să îi cucerească pe fanii genului “New Adult” cu povestea de dragoste dintre Noah şi Collene, cartea bucurându-se de un real succes. În prezent romanul este stoc epuizat pe site-urile de specialitate şi chiar a fost numit “fenomenul literar al anului 2019”. Însă “Puls în alb şi negru” este mult mai mult decât o poveste de iubire, autoarea atrăgând atenţia asupra trăirilor unei întregi generaţii şi dând glas celor care nu au avut curajul să ceară ajutor. Iar Laura este mai mult decât o tânără scriitoare cu un viitor promiţător, aşa cum o descriu criticii, ea fiind convinsă că are puterea de a face din această lumea un loc mai bun. 

 

Povestea din spatele poveştii

 

Pasiunea Laurei Hartte pentru scris a început la 11 ani. Cam pe atunci s-a apucat să aştearnă pe hârtie tot felul de povestioare şi eseuri, texte ce stau şi acum ascunse undeva într-un folder din laptopul personal. În clasa a VII-a talentul ei a fost remarcat de profesoara de limba română care a încurajat-o să participe la concursuri de scriere creativă. În liceu a renunţat să mai meargă la astfel de competiţii, dorind să se axeze mai mult pe proiecte de voluntariat. Însă a continuat să scrie şi în clasa a XI-a s-a alăturat atelierului de scriere creativă “Young Challenge Writers Lab” de la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, locul unde s-a născut romanul “Puls în alb şi negru” şi povestea lui Noah şi Collene.

“«Puls în alb şi negru» e povestea oricui! E povestea unui suflet rănit care încearcă să se vindece şi atunci când e la pământ mai este lovit încă o dată. E genul de carte care te face să îţi pui întrebări, care te face să deschizi ochii asupra problemelor cu care ar putea să se confrunte tinerii şi după ce o termini te face să te întrebi dacă destinul e atât de crud sau nu. E şi o carte care îţi dă speranţă pentru că îl vezi pe Noah cum încearcă să lupte şi îţi dă şi ţie curajul să lupţi”, ne-a spus Laura.

Odată ce “Puls în alb şi negru” a fost scris, proces ce a durat cam un an, următorul pas firesc era ca romanul să vadă lumina tiparului. Aşa că a trimis manuscrisul la şapte edituri însă răspunsurile primite de la acestea nu au fost nici pe departe cele aşteptate. “Am vrut să public direct la editură fără să pun nimic pe internet din respectul pe care îl am pentru mine”, susţine aceasta.

Chiar dacă încercarea de a merge pe varianta tradiţională i-a lăsat un gust amar, în luna ianuarie a 2019 Laura a ajuns la editura Smart Publishing şi o lună mai târziu, în februarie, cartea intra pe toate site-urile de cărţi.

“Prima dată când am primit exemplarul de probă acasă şi am simţit cartea în mână nu am ştiut ce să fac. Pur şi simplu mă uitam la ea, îmi citeam numele, citeam titlul, o răsfoiam şi nu îmi venea să cred că e a mea. Iar când mi s-a spus că va intra şi pe site-uri atunci am realizat că «Puls în alb şi negru» nu mai e a mea. Pentru mine cel mai greu a fost să îmi asum că tot ce am scris acolo nu a fost doar pentru mine sau pentru oamenii în care am încredere şi că de acum va fi pentru toţi”, afimă autoarea.

La scurt timp au început să apară şi reacţiile de la cititori, cuvintele frumoase venite de la cei care s-au regăsit în povestea dintre Noah şi Collene fiind copleşitoare pentru tânăra noastră autoare. Iar pentru că oamenilor le-a plăcut atât de mult cartea, Laura ne-a spus că “Puls în alb şi negru” va fi o serie de trei volume, partea a doua fiind deja scrisă.

 

Lansarea de vis şi “testul de foc” al bloggerilor

 

“A fost un vis!”. Aşa vorbeşte Laura despre lansarea cărţii, care a avut loc în luna februarie la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, evenimentul fiind mult peste aşteptările ei. “A doua zi le-am scris pe Facebook: «Voi aţi luat un necredincios şi l-aţi făcut să creadă». Oamenii i-au primit pe Noah şi Collene exact aşa cum mi-aş fi dorit să fie primiţi. Cu zâmbete, cu încredere şi cu entuziasm”, povesteşte scriitoarea.

Şi pentru că mulţi au venit atunci la lansare curioşi să afle cine este Laura Hartte, “fata de a XII-a care a scris o carte”, am rugat-o să ne răspundă şi nouă la această întrebare.

“Eu sunt Noah! El se asemănă cu mine prin toate gândurile pe care le are, prin toate nesiguranţele, prin toate luptele acestea în care se găseşte el, prin iubirea pe care o are faţă de ceilalţi şi sacrificiile pe care le face pentru cei pe care îi iubeşte. Prin atitudinea asta de avangardă şi de «eu o să fac o schimbare în lumea asta pentru că eu pot şi eu ştiu ce vreau să fac». Şi prin faptul că nu crede în iubire la început. Noah a fost pentru mine un profesor pentru că îmi place să cred că amândoi suntem nişte caractere foarte puternice. Dar el e mai puternic decât mine, în sensul că el reuşeşte să treacă peste probleme mai repede decât reuşesc eu. Şi deşi vedem amândoi lumea în alb şi negru, sper ca până la finalul seriei să vedem că lumea nu este doar în alb şi negru şi e de fapt o mare de gri”, ne-a declarat aceasta.

După ce lansarea a ieşit cum nu se putea mai bine şi “Puls în alb şi negru” începea să se bucure de succes, Laura ne-a spus că emoţiile tot nu s-au risipit, aceasta aşteptând şi recenziile criticilor. Iar stresul a fost şi mai mare pentru că deja lumea aflase că are doar 18 ani şi îi era teamă să nu se lovescă, din nou, de scepticism. De altfel, tânăra mărturiseşte că pe parcursul scrierii acestui roman s-a gândit de mai multe ori să renunţe.

“Nu a fost deloc uşor pentru că eşti scriitor în România şi eşti român. Şi având doar 18 ani deja te cam condamni pentru că nu te ia nimeni în serios. M-am gândit să renunţ, şi nu de puţine ori. Eu mergeam pe un drum şi drumul respectiv îmi dădea numai bolovani înapoi. Bolovanii sunt mulţi oameni din lumea cărţilor. Şi la un moment dat mi-am pus întrebarea dacă se merită. Când ai 18 ani şi ţi se spune că eşti doar un copil şi nu ai lucruri de spus şi te calcă lumea pe cap îţi cam taie aripile. Tocmai de aceea volumul doi l-am dedicat tuturor celor ale căror aripi au fost frânte dar care s-au ridicat de fiecare dată”, susţine Laura.

Însă blogurile de carte au avut numai cuvinte de laudă la adresa autoarei brăilence şi a romanului ei de debut:

Literatură pe tocuri: “Laura Hartte dăruieşte iubire - pentru artă, literatură, frumos şi suflet. Cartea ei te va prinde în mreje, vei zâmbi, vei tresări”.

Delicatese literare: “«Puls în alb şi negru» este romanul de debut al unei foarte tinere autoare, al cărei talent răzbate încă de la primele rânduri. Recomand cartea tuturor iubitorilor acestui gen, pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută şi unul dintre cele mai frumoase şi promiţătoare romane de debut pe care le-am citit”.

Bookcafe.ro: “La cartea «Puls în alb şi negru» fiecare pagină merită iubită - pentru modul în care a fost scrisă”.

Întrebată care e visul ei, Laura Hartte ne-a spus că vrea să ajungă scriitor de bestseller New York Times. Din acest motiv a dat nume străine personajelor din carte şi deja lucrează cu profesionişti la traducerea şi adaptarea romanului în limba engleză. Ba chiar visează să i se ecranizeze o carte într-o zi.

 

Mai mult decât o scriitoare

 

Laura Harrte nu înseamnă doar “Puls în alb şi negru”! Chiar dacă în prezent îşi trăieşte visul, Laura este mai mult decât o scriitoare talentată, fiind convinsă că generaţia ei are tot ce îi trebuie pentru a schimba lumea. Iar pentru început vrea să schimbe percepţia publicului asupra autorilor români.

“Chiar asta vreau să fac! Eu aş vrea, în primul rând, în România, din punct de vedere al scrisului, să fac o schimbare. Traducerile sunt ok dar nu fac literatura românească. Noi trebuie să oferim suport financiar autorilor români, atât de mult sau poate chiar mai mult decât oferim traducerilor, pentru că noi avem tendinţa aceasta de a iubi ce e din afară şi a urî ce e al nostru. Eu vreau şi muncesc pentru chestia asta: să iubim ce e al nostru. Adică atunci când mergi într-o librărie şi vezi un autor român şi unul străin mâna să se ducă deja pe autorul român”, susţine Laura.

Însă schimbarea în viziunea ei nu ţine doar la domeniul literar, aceasta declarând că nu renunţă la ideea de a lucra în Parlamentul European sau la ONU. De aceea a aplicat la două facultăţi: Drept, respectiv Studii europene şi relaţii internaţionale.

“Vreau să fiu factor de decizie şi să schimb anumite lucruri. Am fost la Parlamentul European al Tinerilor şi am văzut câte probleme sunt în România şi în Europa şi cu ce soluţii vin tinerii la aceste probleme, care, dacă ar fi luate în considerare, multe ar dispărea. Dar tinerii nu sunt luaţi în considerare! Venim cu idei dar suntem consideraţi aroganţi. Ni se spune că noi nu ştim nimic, că nu avem o experienţă de viaţă. Dar noi avem un potenţial extraordinar! Brăila are un potenţial cultural foarte dezvoltat. Dar nu este exploatat nici acesta cum trebuie iar monumente istorice se dărâmă în Centrul Vechi”, susţine aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro