Mergi la conţinutul principal

Scolile cer ajutorul autoritatilor pentru combaterea violentei

Violenta in scoli prolifereaza. Elevii isi rezolva disputele, din ce in ce mai des prin violente, prin atitudini brutale, care pe unii ii duce chiar in spital. Profesorii sint depasiti de situatie. De la supraveghere la a interveni intre elevi in tot felul de conflicte, uneori cu persoane straine de scoala este distanta mare. Evenimentele din ultimele luni au demonstrat ca de multe ori si viata profesorului este in pericol. In aceste conditii societatea trebuie sa reactioneze, insa lipsa acuta de fonduri reduce reactia, si violentele din scoli devin din ce in ce mai multe. Ca urmare a solicitarii prim-ministrului Tariceanu si a ministrului Hardau, scolile trebuie sa colaboreze cu Politia si cu Jandarmeria pentru a mentine linistea. Pina acum, singura paza din scoli era asigurata de un gardian platit de parinti. Acolo unde parintii nu au bani, nu exista nici gardian. In scolile cu risc major de producere a violentelor, nici acel gardian nu face fata numarului mare de elevi si probleme. Cind se pune problema maririi acestui numar, directorii scolilor ridica neputinciosi din umeri. Plata a doua persoane pentru paza, in doua schimburi, inseamna peste noua milioane de lei lunar, adica aproape 100 de milioane de lei intr-un an scolar. In conditiile in care fondul comitetului de parinti abia se apropie de aceste sume in unele scoli, din ce ar putea suporta scolile plata acestor gardieni? Directorii nu au alta solutie decit sa apeleze la parinti, care, pe linga alte fonduri, vor plati si paza elevilor daca vor sa-si vada copiii intregi acasa.
Pentru ca mobilizarea vine de la cel mai inalt nivel, primarul Constantin Sever Cibu a spus ca, intr-o prima faza, va asigura paza scolilor cu risc mare de violenta, insa nemultumit de faptul ca, desi de la nivel central autoritatile locale sint avertizate sa rezolve aceasta problema, scolile nu primesc inca destule fonduri pentru a angaja un numar minim de agenti de paza, care sa mentina linistea si sa protejeze integritatea fizica a elevilor. "In lege scrie clar ca cei care trebuie sa asigure paza in scoli sint directorii unitatilor de invatamint respective. Eu imi dau seama ca directorii nu au acum bani nici pentru a angaja un politist comunitar, nici pentru a angaja un agent de paza de la o firma privata. In aceasta situatie, pina la rezolvarea definitiva a problemei, pina se va hotari clar de la nivel central cum anume vor putea directorii sa isi asigure fondurile pentru contractarea agentilor de paza, primaria isi va asuma paza la citeva dintre scolile brailene, care au un istoric legat de violenta, consum de alcool, comporament neadecvat. E vorba de scolile care au antecedente si in care exista in continuare un pericol potential de vinzare de droguri si bauturi alcoolice, de intrare a persoanelor neautorizate si suspecte, de batai si alte lucruri mai grave. Asa ca, prin Ordin al Primarului, voi asigura paza acelor scoli prin politisti comunitari pina la rezolvarea situatiei. Scolile vor fi stabilite de Inspectoratul Scolar General, care ne va trimite o lista, iar noi vom trimite oameni acolo. In ceea ce priveste patrularea in zona, conducerea inspectoratului va trebui sa stabileasca impreuna cu Politia si Jandarmeria cum si cind anume se va face acest lucru, pentru a nu mai avea incidente neplacute", a spus primarul Constantin Cibu.

"Am impartit municipiul in mai multe zone, si fiecare institutie are sub supraveghere stricta unitatile de invatamint"

Comandantul Politiei Municipiului, comisar sef Gheorghe Dinicu, si
seful Jandarmeriei, col. Vasile Silion, ne-au declarat, ieri, ca au elaborat impreuna cu Politia Comunitara un plan pentru prevenirea violentei in unitatile de invatamint.
"Am impartit municipiul in mai multe zone si fiecare institutie are sub supraveghere stricta unitatile de invatamint. Am marit efectivele si am decis intensificarea actiunilor de prevenire, in special la unitatile cu probleme deosebite. In cazul unor evenimente, va interveni institutia care este solicitata, atit Politia, cit si Jandarmeria si Politia Comunitara", ne-au precizat comandantul Politiei Municipiului si seful Jandarmeriei.
Si Inspectoratul Scolar a percutat la indemnul administratiei centrale si a cerut intocmirea unor situatii privind scolile cu grad de risc ridicat, scolile care au contracte cu firme private de paza. "In fiecare scoala s-a transmis sa se reactualizeze graficul de serviciu pe scoala si marirea numarului de profesori de serviciu acolo unde era numai o persoana. Trebuie stabilit un numar in functie de necesitati, astfel incit sa fie pazite toate zonele de risc din scoala. Cu Politia am stabilit un program comun de masuri: activitati de prevenire a delincventei, supraveghere realizata de patrule mobile, in special in scolile cu grad de risc ridicat, unde au fost mai multe probleme in ultima vreme. Am cerut scolilor o situatie privind protocoalele de colaborare cu Politia. Si prezenta consilierului in scoli consideram ca este foarte utila, nu numai pentru dezamorsarea conflictelor, dar si pentru rezolvarea problemelor de natura afectiva ale elevilor. Acum exista consilieri in aproximativ jumatate dintre scoli, dar am propus marirea numarului lor pe viitor. Patrulele pentru jandarmi anul acesta nu au mai existat si s-a simtit acest lucru in scoli, insa de la 1 decembrie s-a infiintat Politia Comunitara si vom incerca o colaborare cu ei pentru a le suplini. Multe scoli au conventii de colaborare cu firme de paza, insa unele, din cauza problemelor financiare, au renuntat. Intentionam sa discutam cu Primaria ca aceste scoli sa fie ajutate. Cert este ca scolile au nevoie de ajutor pentru ca singure nu pot rezolva problemele care vin din afara lor", a explicat inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro