Mergi la conţinutul principal

Schimbări în Comisiile de specialitate ale CJ Brăila

Membrii Consiliului Judeţean Brăila au aprobat recent o nouă structură a celor şase Comisii de specialitate ca urmare a numeroaselor schimbări ce au avut loc în ultima perioadă la nivelul mini-parlamentului brăilean. Cum era de aşteptat, subiectul a stârnit mai multe contre între consilierii de Opoziţie şi cei ai Puterii. "Având în vedere că printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al lui Cătălin Dudulea iar din partea grupurilor de consilieri s-au formulat propuneri cu privire la modificarea componenţei nominale a unor comisii de specialitate, se impune actualizarea componenţei nominale a unor comisii de specialitate ale CJ Brăila", se arată în raportul proiectului de hotărâre. În prezent, noua componenţă a comisiilor arată în felul următor: Comisia de strategii, studii, prognoze economico-sociale - Petru Gurău (PSD), Stan Gheorghe (PSD), Ovidiu Nechita (PNL), Alfredo Pascale (PNL), Stelian Muşat (PSD). Comisia de buget-finanţe, administrarea domeniului public şi privat al judeţului - Ionel Avram (PSD), Neagu Jirlăianu (PNL), Marian Căpăţână (independent), Cosmin Răzmeriţă (UNPR), Cristian Ivan (PSD). Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, agricultură, turism, transport - Nicu Niţă (PSD), Tănase Iorgoveanu (independent), Marian Sârbu (PNL), Vasile Anghelache (PPDD), Ionel Epureanu (PSD). Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, cultură, culte, tineret şi activităţi sportive - Emilia Meiroşu (PSD), Gina Anton (UNPR), Gheorghe Chiru (PNŢCD), Viorel Alexandru (PSD). Comisia pentru sănătate şi protecţie socială - Bogdan Minescu (PNL), Vasile Cortez (PNL), Ernest Mocanu (UNPR), Adrian Rădulescu (PNL), Jan Bucur (UNPR). Comisia pentru administraţie publică locală, juridică, relaţii publice şi relaţii internaţionale - Marcel Motoc (PSD), Cristian Ancuţa (independent), Marius Dobrotă (PSD), Gicu Mitache (PNL), Dumitru Bogdan (UNPR). "În ultima vreme a fost la nivelul consilierilor o anumită tectonică. Au existat intrări şi ieşiri. Acest lucru a creat, nu ştiu dacă un dezechilibru, dar o anumită lipsă de armonie sau echilibru în unele comisii, vizând profesia celor care au venit în locul celor care au plecat. S-a impus o mică armonizare a comisiilor. La nivelul grupurilor au fost opinii pro şi contra. În loc de comisiile pe care le ştiţi, propunem acum în urma unei analize destul de detaliate, o nouă formulă cu preşedinţi: Petru Gurău, Ionel Avram, Nicu Niţă, Emilia Meiroşu, Bogdan Minescu şi Marcel Motoc. Cu secretari - Stan Gheorghe, Neagu Jirlăianu, Tănase Iorgoveanu, Gina Anton, Vasile Cortez şi Cristian Ancuţa. S-a ajuns la o formulă, nu fundamental nouă, dar una care sper să fie benefică activităţilor noastre din Consiliu", a declarat Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ Brăila.

Preşedinţii şi secretarii de Comisii vor fi aleşi

La rândul lor, liberalii au ţinut să facă mai multe propuneri în privinţa proiectului de hotărâre. Fostul vicepreşedinte CJ Ovidiu Nechita a propus ca preşedinţii de comisie să fie aleşi prin vot, direct de către membrii acestora şi nu printr-o hotărâre de consiliu. "Nu este în regulă să facem noi propunerile aici. În cadrul comisiilor, preşedinţii trebuie să fie aleşi de către cei care fac parte din ele. Este posibil ca unii dintre consilierii care sunt veniţi de curând să fie de specialitate şi mai buni decât cei care au fost propuşi deja", a declarat Nechita. Propunerea acestuia a fost acceptată de Viorel Mortu, care a dat dispoziţie ca la proxima întâlnire a Comisiilor de specialitate, acest punct să fie primul pe ordinea de zi.

Scandal pentru Comisia de transporturi

Una dintre schimbările din cadrul comisiilor o reprezintă venirea ex-PDL-istului Marian Sârbu în Comisia pentru transporturi. Consilierul PSD Nicu Niţă s-a arătat nemulţumit de noua formulă a Comisiei pe care o prezidează şi a cerut să nu se facă modificări. "Domnule preşedinte vă rog respectuos, comisia din care face parte Niţă Nicu, Iorgoveanu, Pascale, Anghelache şi Epureanu să rămână la fel în continuare, fără modificări. Să supuneţi la vot", a declarat Niţă. La rândul său Marian Sârbu a replicat: "Domnul Niţă nu vrea să fac şi eu parte din Comisia de transport". Intervenţia celor doi a dat în cele din urmă naştere unui scandal monstru în cadrul plenului, avându-i ca performeri principali pe social democratul Nicu Niţă şi pe liberalul Ovidiu Nechita, care i-a luat apărarea colegului său de partid. "Domnule Mortu, dumneavoastră nu ştiţi. Când eram la comisie, domnul Niţă s-a antepronunţat că oricum va distruge transportul. Sunt lucruri pe care mi le-a spus mie. Vă rog frumos ca din această Comisie să facă parte oameni de specialitate. Atât am cerut, nimic altceva! În locul domnului domnului Pascale, noi l-am propus pe domnul Sârbu, care este de specialitate", a declarat Nechita. "Sunt nişte aberaţii! Domnule preşedinte, dumnealui a intrat în campanie electorală şi vă atacă şi pe dumneavoastră. E o minciună. Este un nesimţit!", a ripostat Niţă, vizibil iritat.
Spiritele au fost în cele din urmă calmate de Viorel Mortu care a afirmat că s-a ocupat personal de noua componenţă a comisiilor în încercarea de a găsi un echilibru. "Susţin ideea că în comisii noi ca şi consilieri nu putem să fim eficienţi, decât dacă avem o vocaţie, o preocupare cât mai apropiată de structura comisiei. (...) De aceea, eu ţin la această profesionalizare, într-un fel a comisiilor, astfel încât pe problemele care sunt puse în discuţie, să se poată da decizii viabile. Pariez foarte mult pe deciziile luate în Comisii. Aproape aş spune, în egală măsură cu ceea ce se întâmplă în plen. Acolo este miezul dezbaterii, analiza, votul, inventarul opiniilor şi al problemelor. Plenul rezumă discuţiile de acolo şi le exprimă prin vot. De aceea, logica mea cred că este corectă. Dar dacă sunt orgolii atât de mari, eu regret acest lucru", a afirmat preşedintele interimar al CJ.
În final, proiectul cu modificările iniţiale şi propunerea privind alegerea ulterioară a preşedinţilor de către membrii comisiilor, a fost aprobat în unanimitate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro