Mergi la conţinutul principal

Schema de sprijin financiar pentru producatorii de energie in cogenerare, cu fonduri de la furnizori

"Transelectrica" va acorda bonusuri lunare producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare care respecta o serie de conditii de eficienta, fondurile provenind de la furnizorii de electricitate, potrivit unui proiect de Hotarire de Guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului. Acest proiect prevede aplicarea unei scheme nationale de sprijin pentru producatorii energetici in sistem de cogenerare, respectiv productia simultana de electricitate si energie termica, pentru valorificarea energiei primare si reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de sera.
Conducerea operatorului local de termoficare SC "CET" SA, producator de energie electrica si termica in cogenerare, a apreciat ca binevenita propunerea de acordare a bonusurilor. "Aveam cunostinta despre intentiile Ministerului Economiei si Comertului in ceea ce ne priveste pe noi, producatorii de energie electrica si termica in cogenerare. Vom monitoriza evolutia acestui proiect pina la aprobarea sa de catre Guvern, mai cu seama partea legata de conditiile pe care beneficiarii trebuie sa le indeplineasca pentru a putea primi astfel de facilitati. Nu vom rata nici o oportunitate care ne va putea viza", ne-a declarat Nicu Bajan, directorul general al SC "CET".
Schema de sprijin este de tip bonus, cu valori diferentiate pe categorii de unitati de cogenerare. "Bonusul va fi acordat producatorului, suplimentar fata de pretul energiei electrice obtinut prin vinzarea energiei si va fi calculat ca diferenta intre costurile alocate energiei electrice plus profitul rezonabil si pretul mediu al energiei electrice pe piata angro centralizata si va reflecta variatia pretului combustibilului", se arata in proiectul de Hotarire de Guvern, aflat in dezbatere publica.
Schemele de sprijin vor fi notificate Comisiei Europene, care trebuie sa-si dea acordul pentru acordarea bonusurilor.
Procedurile de alocare a sprijinului financiar vor fi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Bonusul va fi decontat lunar, prin intermediul operatorului pietei, compania "Transelectrica", in baza unei proceduri elaborate tot de ANRE.
Beneficiarii sprijinului financiar vor fi desemnati, prin ordin al presedintelui ANRE, in termen de 60 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.
Important de mentionat este ca pentru a putea beneficia de bonusuri, producatorii trebuie se respecte mai multe criterii de eficienta. Unul dintre acestea vizeaza obtinerea unor economii de energie primara, la procesul de productie in cogenerare, de cel putin 10% fata de valorile de referinta ale productiei separate de energie electrica si energie termica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro