Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scenariul caderii Guvernului

Liderii Platformei liberale Theodor Stolojan si Valeriu Stoica au avut o discutie tensionata, dar si lamuritoare cu Gheorghe Flutur, dupa ce presedintele Traian Basescu l-a revocat pe Flutur din functia de ministru al Agriculturii, afirma surse liberale.
Potrivit unor surse din cadrul disidentilor liberali, Flutur a ezitat mult timp sa se delimiteze si sa critice conducerea PNL, facind acest lucru abia in urma cu o saptamina, doar dupa ce s-a asigurat ca are un grup consistent de sustinatori si dupa ce a negociat indelung cu platformistii lui Stolojan.
Din nevoia unui sprijin consistent din interiorul PNL, membrii Platformei Stolojan-Stoica au acceptat conditiile lui Flutur, respectiv ca acesta sa nu isi dea demisia din postul de ministru al Agriculturii si sa ramina alaturi de sustinatorii sai in cadrul PNL, ca un grup distinct, care doar sa anunte ca poarta discutii si initiaza un parteneriat cu platformistii, fara a adera sau a sustine Platforma liberala. Mai mult, Flutur a primit asigurari ca va ramine in functia guvernamentala si ca va primi postul de ministru al Agriculturii in cazul formarii unui nou guvern, dupa ce se va reusi debarcarea lui Calin Popescu Tariceanu, au relatat sursele citate.

Congres PNL peste doua luni

Concluzia discutiilor Flutur-Stolojan-Stoica a fost ca atit Platforma liberala, cit si grupul pentru unitatea PNL trebuie sa atraga cit mai multi adepti in interiorul si in afara PNL, in asteptarea unei decizii privind un Congres al partidului care ar putea avea loc in data de 20 ianuarie.
Pe de alta parte, disidentii asteapta si o actiune din partea PD si a presedintelui Traian Basescu, avind in vedere ca democratii si seful statului au dat asigurari ca actualul Guvern va fi sustinut doar pina la 1 ianuarie 2007, data intrarii in UE. Platformistii se gindesc deja la o motiune de cenzura la inceputul anului viitor pentru debarcarea lui Tariceanu, deoarece prin pierderea puterii administrative actualul presedinte al PNL isi va pierde puterea si in partid. In aceasta situatie, Tariceanu ar putea fi indepartat mult mai usor de la presedintia PNL, postul urmind sa ii revina lui Flutur, iar cel de premier lui Stolojan. De altfel, liderii Platformei liberale au spus in mai multe rinduri ca este nevoie ca presedintele PNL sa nu fie in acelasi timp prim-ministru.

CASETA:
Flutur nu spune ca nu va candida la presedintia PNL

Senatorul PNL Gheorghe Flutur declara vineri ca nu a decis inca daca va candida la Congresul PNL pentru functia de presedinte al partidului, avertizindu-si colegii ca are “suficient de multa energie". In ceea ce priveste sustinerea Guvernului Tariceanu, senatorul liberal a precizat ca “platformistii” vor da dovada de “responsabilitate” si vor vota bugetul si legile integrarii.
Pe de alta parte, liderul Platformei liberale Theodor Stolojan a declarat, intr-un interviu acordat unui cotidian central, ca ia in calcul si posibilitatea sustinerii unei motiuni de cenzura.

Ce regreta Flutur ca nu a facut ca ministru

Gheorghe Flutur regreta ca Ministerul Agriculturii nu s-a implicat mai mult in sectorul dezvoltarii rurale si ca proiectul de realizare a unui cadastru la nivel national nu a fost inca finalizat. "Romania este o tara fara cadastru. Am inceput deja negocierile cu Banca Mondiala pentru a primi o finantare in acest sens", a spus Flutur, intr-o conferinta de presa in care a prezentat bilantul ministerului Agriculturii in timpul mandatului sau.
Un nou ministru al Agriculturii ar urma sa fie numit cel mai probabil luni, iar favorit pentru aceasta functie pare a fi Decebal Traian Remes, fost ministru de finante in mandatul 1997-2000.
In ceea ce il priveste, Flutur a precizat ca va ramine aproape de domeniul agriculturii in viitor. "Voi ramine aproape de agricultura. Sint senator al Romaniei, om politic si voi fi chiar si mai politic. Ne vom revedea foarte curind", s-a adresat Flutur jurnalistilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii