Mergi la conţinutul principal

"Scaunele", de Gheorghe Bunea Stancu

Pina la ultima sedinta a Consiliului Judetean consideram ca unul dintre cei mai apreciati autori de teatru absurd din Romania este Eugen Ionesco, insa de joi locul sau a fost ocupat de "iubitul nostru conducator", Gheorghe Bunea Stancu.
Simulacrul de sedinta CJ de joi m-a convins ca in Braila foamea este inca mare si nimeni nu-si mai aduce aminte de principii cind i se clatina scaunul. Au votat pentru mutarea bibliotecii din sediul actual oameni de la care nu m-as fi asteptat in veci sa faca acest gest: medici, profesori, ingineri. De pilda, nu ma asteptam de la prof. Viorel Mortu sa afiseze o asemenea pozitie. Macar se abtinea. Sau, daca disciplina de partid ii impunea sa voteze de partea lui Stancu, macar tacea. Toti au uitat ce importante sint cartile si au jucat, obedient, partitura scrisa de Gheorghe Bunea Stancu. Daca ar fi fost oameni cu patru clase, poate era de inteles, dar sint persoane care si-au petrecut aproape jumatate din viata studiind si citind. Toti au uitat de carti. Fiecare si-a aparat cu dintii scaunul si avantajele financiare, lasind interesul comunitatii pentru alta data, ignorindu-ne pe noi, cei care, din patru in patru ani, le ascultam promisiunile si ii votam cu speranta ca poate se vor tine de cuvint. N-au facut-o. Invariabil, majoritatea "alesilor" prefera sa se tina bine de scaun si sa joace un teatru absurd si imbecil. Unele declaratii, precum cea a consilierilor liberali Ritzinger, Capbun sau Ganciu te fac sa te intrebi daca nu cumva ar fi mai bine ca in Consiliul Judetean sa se adune pur si simplu citiva oameni de pe strada, la intimplare. Poate am avea mai mult noroc.
In alta ordine de idei, la aceeasi sedinta, presedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu a mai avansat asa, mai pe furis, ideea ca in fosta cantina a Grupului Scolar "Nenitescu", va ramine definitiv, chipurile, un punct de lucru al bibliotecii pentru cartier. Cine are timp sa-l creada pe Stancu este ori naiv, ori rau intentionat. Trebuie remarcat ca a fost pentru prima data cind s-a mentionat cuvintul permanent in legatura cu acea locatie. De altfel, tactica abordata pentru obisnuirea comunitatii cu o idee despre care se banuieste ca nu va fi agreata, a mai fost aplicata. Mutarea bibliotecii in cartierul Buzaului a fost calificata drept o inventie a ziaristilor rau intentionati acum mai bine de un an, dupa care mai oficial, mai neoficial, manevra a fost recunoscuta. Acum se incearca aceeasi tactica pentru obisnuirea oamenilor cu ideea ca Biblioteca Judeteana va ramine permanent intr-un cartier.
Revoltator este si alt aspect. Consilierii care au votat pentru mutare nici nu stiu sigur ce sume implica reabilitarea cladirii. Unii, precum liberalul Danut Zob, au vorbit de 13 miliarde de lei, in vreme ce Dorulet Capbun, coleg de partid cu Zob, a vorbit de 16 miliarde de lei. Multi dintre "consilierii marionete" au spus ca actualul sediu este impropriu ba pentru ca nu este aerisit, ba ca este prea cald, ba este prea frig. In acest context, oare nu era mai eficient daca se faceau imbunatatirile necesare in cladirea in care este acum biblioteca, imbunatatiri care oricum ar fi costat mai putin de 16 miliarde? Inginerii care au stat cu miinile pe sus si au votat pentru aceasta mutare nu s-au gindit la asta? Probabil, nici prin cap nu le-a trecut. Si nu pentru ca n-ar avea cap, ci pentru ca, la acel moment, respectivii s-au concentrat sa joace cit mai convingator rolurile distribuite in scenariul regizat de Stancu.
Piesa cu mutarea bibliotecii le-a iesit consilierilor. Ramine de vazut ce "aplauze" vor primi acesti actori jalnici la urmatoarele alegeri locale, cind alegatorii nu vor mai fi doar simpli spectatori, a caror parere nu conteaza, asa cum s-a intimplat cu acest "spectacol".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro