Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scandalul mărțișoarelor. Dragomir versus Canciu

* încă un motiv de dispută la Brăila, între primarul Marian Dragomir și inspectorul școlar general Cătălin Canciu, de această dată legat de posibilitatea elevilor de a oferi mărțișoare și flori profesorilor pe 1 și 8 Martie * Canciu a acordat un interviu Mediafax.ro în care a precizat că le va atrage atenția directorilor de școli că există un ordin care interzice ”schimbul de obiecte personale” în contextul pandemiei * de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir a lansat un atac dur la adresa inspectorului, pe Facebook, precizând că este perfect legal și că elevii pot oferi mărțișoare și flori

 

Primăvara aduce un nou scandal la Brăila. Este vorba despre tradiția oferirii de mărțișoare și de flori cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie, care la Brăila a stârnit o nouă dispută între primarul Marian Dragomir și inspectorul școlar general, Cătălin Canciu, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Pe scurt, Cătălin Canciu a acordat un interviu pentru Mediafax.ro în care a precizat că există un ordin comun al ministerelor, care interzice printre altele, ”schimbul de obiecte personale” în școli, motiv pentru care a precizat că le-a atras atenția în acest sens profesorilor și directorilor de școli. Ulterior, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a explicat că Ministerul nu se poate implica în schimbarea valorii de simbol al mărțișoarelor și nu le poate considera obiecte personale. Ei bine, urmare a acestui episod, primarul Marian Dragomir a publicat, ieri, un comentariu pe rețelele de socializare în care l-a atacat pe Canciu, și a ținut să le transmită elevilor și părinților că este perfect legal să ofere mărțișoare și flori cadrelor didactice, dacă doresc acest lucru.

”LEGAL! SE POT OFERI MĂRȚIȘOARE ȘI FLORI!!! DRAGOMIR VIOREL MARIAN - Primar: «Noi respectăm simbolurile, tradițiile și organizăm Expoziție de Mărțișoare. Și eu ... voi oferi flori și mărțisoare pe 1 și 8 Martie!!!» CANCIU CĂTĂLIN - Inspector școlar - Interzice oferirea de mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie în grădinițe, școli și licee. NELU TĂTARU - Deputat, fost Ministru al Sănătații – «Considerăm că totuși, un mărțișor nu este un schimb periculos de obiect personal.» SORIN CÎMPEANU - Ministru - «Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare. Ministerul Educației nu se poate implica în schimbarea valorii de simbol a unui mărțișor și nici în includerea acestuia în categoria obiectelor personale». CONCLUZIA - LEGAL, SE POT OFERI FLORI ȘI MĂRȚIȘOARE DE 1 ȘI 8 MARTIE ȘI ÎN GRĂDINIȚE, ȘCOLI ȘI LICEE!!!”, și-a început Dragomir comunicatul, atașând mai multe link-uri privind declarațiile publicate.

Acesta a afirmat că inspectorul școlar general al Județului Brăila, Cătălin Canciu, a făcut o interpretare prostească. Ba chiar și-a pus o întrebare retorică privind menținerea inspectorului în funcție.

”Interpretările prostești ale unor indivizi numiți politic la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brăila (Canciu Cătălin) sunt permanent anulate de primari și miniștri (ca și în situația numărului de elevi din clase etc.). După analiza lipsită de logică a individului… nici pe produsele alimentare nu ar trebui să mai punem mâna... Că au greșit când l-au numit e clar, că habar nu are s-a demonstrat, DAR DE CE ÎL MAI ȚIN PE POST NU ÎNTELEGE NIMENI!!!”, a mai afirmat Dragomir, publicând și câteva informații despre tradiția mărțișorului în cultura românească. 

 

Canciu susține că i s-au pus vorbe în gură

Contactat de redactorii ”Obiectiv-Vocea Brăilei” după reacția primarului, Cătălin Canciu a afirmat că declarațiile sale au fost făcute în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a precizat că nu a vorbit niciodată despre mărțișoare, ci doar despre pericolul pe care îl reprezintă schimbul de obiecte personale. Inspectorul a mai ținut să puncteze că nu își dorește ca școala să revină în online.

”Eu, pe lângă faptul că sunt inspector școlar general sunt liberal. Iar unul dintre țelurile liberalilor este acela de a respecta statul de drept. Prin urmare, există o lege care spune: interzicerea obiectelor personale. De altfel, domnul ministru a explicat simbolul mărțișorului și tot ceea ce este legat de el. Eu, colegilor, nu le-am transmis și nu am utilizat termenul de «mărțișor» niciodată. Pur și simplu le-am spus să fie atenți și să facă în așa fel încât să respecte și legea și să trateze cu maximă seriozitate acest moment. Pentru că, zilnic, colegi de-ai mei se infectează, trec clase în online și acest lucru nu este benefic pentru școală. Deci pur și simplu mi-au fost introduse niște vorbe în gură sau și-ar fi dorit poate să spun niște lucruri pe care eu nu le-am spus. Singura mea declarație a fost la Mediafax, în care am explicat ce vă spun și dumneavoastră acum. Există ordinul comun care spune: «interzis schimbul de obiecte personale». Dacă putem asimila noțiunea cu dăruirea unui mărțișor sau altceva, o floare, domnii directori, domnii profesori sunt responsabili pentru ceea ce fac. Eu nu am folosit sintagma «interzicem florile și mărțișoarele», asta este o răutate. Eu cred că în primul rând trebuie să ne gândim la sănătate. În primul și în primul rând! Dacă luăm în derizoriu și în bătaie de joc orice măsură care să oprească acest virus, o putem face, dar pe lângă lege. Sau cu nerespectarea legilor. Deci, pur și simplu, eu nu am spus așa ceva. Am spus doar atât: să aibă mare grijă!”, a afirmat Canciu.

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii