Mergi la conţinutul principal

Scandalul dezinfectanţilor nu mai poate fi „diluat"

Augustin Lazăr, procurorul general al României, spune că subalternii săi vor finaliza ancheta în Dosarul Hexi Pharma într-un termen rezonabil. Anchetatorii cer instanţei să interzică, preventiv, dizolvarea companiei sau intrarea în insolvenţă, aşa cum solicită acţionarii acesteia.
Procurorul General spune că ancheta în dosarul Hexi Pharma avansează cu cea mai mare viteză posibilă. Augustin Lazăr a refuzat să comenteze dacă verificările au început sau nu cu întârziere: „A spune în acest moment dacă a fost cam târzie sesizarea... Dar observăm tempo-ul în care se realizează ancheta, adică într-un termen rezonabil noi vom realiza o anchetă obiectivă şi vom putea clarifica aceste lucruri, potrivit Digi24.
De la data sesizării, procurorul, într-o astfel de cauză pe care o intuieşte de substanţă, merge într-un ritm alert, după cum puteţi vedea şi dumneavoastră. Sunt acte de urmărire penală efectuate în cantitate mare".
În acelaşi timp, procurorul general spune că orice nouă informaţie va fi verificată, inclusiv cea referitoare la faptul că în 2009 Hexi Pharma a câştigat contractul pentru dezinfectanţii folosiţi în şcoli împotriva răspândirii gripei porcine: „Fără îndoială că orice nouă informaţie care apare în cauză este verificată şi în măsura în care ea se confirmă ca fiind reală este regăsită în mijloacele de probă".

Ce au făcut procurorii cu informările SRI, dacă le-au avut?

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat, luni, plenului CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica şi comunica public modul în care Parchetele au valorificat „datele şi informaţiile" primite în ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.
Potrivit unui comunicat al UNJR informările au vizat fapte „referitoare inclusiv la posibile licitaţii trucate şi diluarea de mii de ori a dezinfectanţilor vânduţi spitalelor".
UNJR apreciază că valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni şi evita îmbolnăvirea şi moartea a mii de români în ultimii 10 ani.
„Medici şi pacienţi, deopotrivă, sunt îngroziţi că de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanţi în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naşte întrebarea ce a făcut justiţia în toţi aceşti ani pentru a preveni această situaţie înfricoşătoare pentru orice om care se internează în spital. (...) Rolul CSM de garant al independenţei justiţiei îi impune şi obligaţia de a prezerva încrederea publicului în justiţie", se menţionează în comunicat.

Există anchete?

UNJR a solicitat CSM ca, după efectuarea verificărilor, să comunice câte date şi informări legate de posibila activitate infracţională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani, spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date şi informări, când au fost transmise şi dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora şi care e stagiul dosarelor.
„Dincolo de ancheta penală demarată în ultimele zile, fiecare cetăţean are dreptul să ştie cum au acţionat instituţiile în raport cu competenţele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au ieşit la iveală acum în urma unei investigaţii jurnalistice", se mai arată în comunicatul UNJR.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro